Hoppa till huvudinnehållet

Frida hemma över jul hos nära och kära: ”Mormor är min bästa kompis”

Publicerad:
Frida hann hem för att kunna se det sista avsnittet hon var med i, av Bonde söker fru, ihop med bästa kompisen - mormor Margareta.
Frida hann hem för att kunna se det sista avsnittet hon var med i, av Bonde söker fru, ihop med bästa kompisen - mormor Margareta. Foto: Åsa Mwansa

I förra veckans avsnitt av Bonde söker fru lämnade Frida Hermansson Matthew Daggertys gård. Hon hann precis hem från London för att se det sista avsnittet hon är med i, tillsammans med sin mormor, mamma och bästa kompisarna.

– Det var väldigt mysigt, annars har jag suttit själv i min lägenhet i London och tittat, säger hon.

Nu är äventyret över. Det blev inte som Frida hade hoppats, men hon är nöjd ändå. Hon är ett stort fan av tv-serien och har sett alla säsonger, vilket innebär att hon bara var sju år när första säsongen sändes. Men den minns hon tydligt.

– Det var då Mikael från Kinnekulle friade när de var på smekmånad. Sen gifte de sig och TV4 filmade, säger hon med ett leende.

Intresset delar hon med mormor Margareta Persson, och innan Frida flyttade till London tittade de ofta på programmet tillsammans.

Margareta bor fem minuter från Fridas föräldrahem och kan berätta om när Frida var liten. Av de fyra syskonen var Frida den som spenderade mest tid med henne.

– Jag tänkte på det nu när det är advent, att jag brukade hämta Frida kvart i sju på morgnarna och så satt vi som två damer, drack alkoholfri glögg med pepparkakor och tittade på adventskalendern innan hon gick till skolan, säger Margareta.

Lekte skola

Sen kom Frida tillbaka på eftermiddagen och då lekte de ofta skola. Mormor fick vara elev, och var tvungen att skriva fel så att Frida kunde rätta. De var verkligen bästa vänner, så till den grad att Frida många gånger tackade nej till att leka med sina kompisar för att hon hellre ville gå till sin mormor. Detta gav hon flera gånger uttryck för under sin medverkan i tv.

– När hon var på dejt och berättade för Matthew att jag var hennes bästa kompis så måste jag erkänna att jag fick en tår i ögat, säger Margareta.

Från att ha haft så nära kontakt var det ett stort steg för henne när Frida för några år sedan flyttade till London för att jobba som au pair.

– Det var inte roligt. Samtidigt vet jag hur det är. Jag har en bror som flyttade till USA och skulle bo där i två år. Det var 1967 och han bor kvar än. Jag säger som mamma sa då, de måste få göra det de vill, säger Margareta.

Frida kan jobba från Sverige några veckor per år och kommer spendera december hemma i Vara.
Frida kan jobba från Sverige några veckor per år och kommer spendera december hemma i Vara. Foto: Åsa Mwansa

Att det blev London var en tillfällighet och kom sig av en kontakt som Fridas nära vän förmedlade, sen blev hon kvar och trivs bra. Sedan ett år tillbaka jobbar hon med att granska livesänt innehåll från Sverige på Tik Tok.

Kände lättnad

Mormor Margareta har förmanat Frida att inte bli kär i någon därborta i England, så efter beskedet om medverkan i Bonde söker fru blev det först jubel. Men det kom av sig när Frida berättade att bonden i fråga bodde i Australien.

– Så det var nog bara en lättnad när jag kom hem tidigare än väntat, säger Frida med ett leende.

Hennes medverkan i tv har i viss mån påverkat hela familjen. Fridas mamma har rapporterat om hur många som kommit fram och pratat om programmet varje gång hon har varit och handlat, och Margareta har fått stå emot vänners försök att luska ut hur det har gått för Frida i förväg.

– Men jag har sagt att jag har dragkedja på munnen, säger Margareta bestämt.

Margareta har också blivit igenkänd av okända, personer som hon som mest känner igen till utseendet.

– Och jag som trodde att jag var anonym, säger hon.

Vänner för livet

Nu återstår att se hur det går för Matthew och de andra bönderna. Frida har fortfarande kontakt med flera av dem, både bönder och brevskrivare. Framförallt med tjejerna som var där för Matthew.

– En av de första som åkte ut på Sundbyholm blev min närmaste vän. Hon har varit och hälsat på i London och det har även Kim och Rebecka som var med på gården. Iza skulle också ha varit med, men hon blev sjuk. Jag har verkligen fått kompisar, som jag aldrig hade träffat annars. Jag är så glad över det.

Frida lämnade bonden Matthew: ”Det går inte att tvinga fram de känslorna”Givande dejt på fyra hjul för Bonde-Frida: ”Det var väldigt roligt”Bonde-Frida: ”Den där sista biten kan man ju inte styra över”

Artikeltaggar

Bonde söker fruNöje/KulturTVTV-serierVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.