Hoppa till huvudinnehållet

DEBATT – Nödvändigt med en ny demonstration: ”Skaraborg behöver två akutsjukhus”

Publicerad:
Foto: Sören Turesson

Än en gång har man kunnat läsa i NLT att Akutmottagningen på Skaraborgs Sjukhus i Lidköping är i fara. Härtill att operationsverksamhet har skalats bort i Lidköping. Envar bör fundera över hur detta har kunnat uppstå.

Den som har sett de gigantiska byggnationerna på kort tid vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde för att koncentrera verksamheter dit (t.ex. akutfall, BB, gyn, BUP, psyk) förstår att all denna byggnation måste betalas. Kanske är det detta som är den verkliga orsaken till det uppkomna stora budgetunderskottet.

Men bland de orsaker som Sjukhusdirektören räknat upp i NLT finns inte ett ord om sjukhusbyggnationen i Skövde som orsak.

Besparingarna på sjukhuset – oenig styrelse gav sjukhusdirektören fria händerEfter skarpa kritiken – här är sjukhusdirektörens svar om akutens framtid

Sjukhusledningen förväntas därför redovisa för allmänheten hur den omfattande och genomförda byggnationen finansieras, och vilka effekter detta har beräknats få på den löpande sjukhusverksamheten inom hela Skaraborg. Kanske finns det skäl till att merparten av besparingskraven läggs på sjukhuset i Skövde.

Det ska i detta sammanhang betänkas att upptagningsområdet för Skaraborgs Sjukhus i Lidköping omfattar akutvårdsfall dels från en medelstor stad, dels från närliggande kommuner inom hela västra Skaraborg, dels akutvårdsfall från industriverksamhet, dels från handelssjöfart och hamnverksamheter, samt dels från Försvarsmaktens enheter här.

Allt detta ska kunna genomföras såväl i fredstid som vid beredskapshöjningar, med dess ökade krav på snabbhet i lägen då vägarna till Skövde kan vara avskurna.

Det är därför inte relevant att grunda besluten om Akutmottagningen i Lidköping enbart på hur många patienter i Lidköping som skulle kunna klara ytterligare 40 minuters färd till Skövde i fredstid. Dessutom måste hänsyn givetvis också tas till de Lidköpingsbor med flera som inte ens i fredstid klarar akuttransport med ambulansbil till Skövde, även om antalet är litet. Detta eftersom helikopterplatta saknas vid Sjukhuset i Lidköping!

Det torde således vara uppenbart att Skaraborg behöver två akutsjukhus, ett i Skövde främst för de nordöstra länsdelarna, samt ett i Lidköping för de västra delarna av Skaraborg.

Akuten i Lidköping behövs menar skribenten.
Akuten i Lidköping behövs menar skribenten. Foto: Daniel Strandroth

Som nödvändig förberedelse för beredskapshöjningar måste, också därför, en hög medicinsk och kirurgisk kompetens vidmakthållas i Lidköping.

Detta kräver budgettillskott och HR-satsningar för att kunna vidmakthålla stabilitet och trivsel i tjänstgöringarna för läkare, sjuksköterskor och undersköterskor också vid Skaraborgs Sjukhus i Lidköping. Särskilt gäller detta specialistutbildade narkossjuksköterskor, eftersom en landsomfattande bristsituation gäller denna yrkesgrupp. Därför måste Skaraborgs Sjukhus konkurrera sig fram till en fullvärdig akut- och operationsverksamhet också i Lidköping.

Hotet mot akuten och IVA – nu sätter läkarna ner foten: ”Patienter kommer dö”Begränsade tider på operation – så många timmar har försvunnit: ”Stor brist”

Istället för att, som nu, ducka, lappa och laga i verksamheten, vilket kan äventyra hela den kvalificerade sjukhuskapaciteten i Lidköping framgent.

Till ett akutsjukhus hör givetvis att kunna genomföra operationer under dygnets alla timmar! Detta är fundamentalt.

Till Dig i Lidköping med omnejd som läser detta: Eftersom de styrande politikerna uppfattas vara oense i dessa frågor, är det troligtvis nödvändigt med en ny allmän demonstration i Lidköping för att tydliggöra behovet av Akutmottagning och fullvärdig operationskapacitet i Lidköping!

”Observer”

Artikeltaggar

ByggnationDemonstrationerLidköpingSamhälleSjukhusSjukvårdSkaraborgSkövdeVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.