Hoppa till huvudinnehållet

Susanne utforskar skogen i sitt måleri

Publicerad:

Skogen som en plats för frihet, lek och vila. Men också som en farlig plats med olika väsen och hot. Det är det övergripande temat för konstnären Susanne Thornell, som just nu ställer ut på biblioteket i Vara.

I dag bor och verkar i konstnären Susanne Thornell i Göteborg, där hon också en gång utbildade sig på konstskola. Men barndomens Småland lever i högsta grad kvar i hennes minne och i hennes skapande. Ett centralt och återkommande tema i skapandet är utflykter till barnets upplevelse av skogen. Sommarstället i Tvärred utanför Ulricehamn ger också inspiration till bilderna.

Skymningsväsen

I uttrycksfulla akvareller utforskar hon barnets fantasifulla upplevelse av skogen som en spännande och mystisk plats, vilken rymmer äventyrliga och spännande världar, men också faror. Och det handlar inte enbart om faror av påtagligt slag i form av hålor att trampa ned i eller risk att gå vilse. En serie av hennes tavlor på utställningen visar olika väsen vars närvaro man som barn kunde känna när det blev skymning.

– När man var liten var det bäst att ge sig av hemåt när kvällen kom, förklarar Susanne.

Medan akvarellerna är snabba uttryck av en idé eller en minnet av en situation, är de akryl- och oljemålningar hon visar mer långsamt uppbyggda bilder. Men naturtemat finns kvar.

– Nästan allt mitt måleri handlar om relationen till naturen förklarar hon.

Egentligen var det meningen att den skulle ha ägt rum för ett par år sedan, men pandemin kom i vägen. I lördags hölls vernissage och den 21 december avslutas det hela med en konstkväll på biblioteket.

Artikeltaggar

KonstNöje/KulturSkogUtställningarVaraVara folkbibliotekVernissager

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.