Hoppa till huvudinnehållet

Så vill Essunga locka arbetskraft: ”Det gäller att ta tillvara på det som finns”

Publicerad:
Richard Dyvelås, Skaraborgs kommunalförbund och Stefan Roos, Arbetsförmedlingen, pratade om kompetensförsörjning ur olika synvinklar på företagarträffen i Malma bygdegård.
Richard Dyvelås, Skaraborgs kommunalförbund och Stefan Roos, Arbetsförmedlingen, pratade om kompetensförsörjning ur olika synvinklar på företagarträffen i Malma bygdegård. Foto: Cecilia Isberg

58 personer är öppet arbetslösa i Essunga kommun. Rekryteringsbehovet av personal är långt större än så.

– Vi behöver locka till oss många utifrån för att lösa kompetensförsörjningen, konstaterar Daniel Andersson (M), kommunalråd i Essunga.

Undersköterska, yrkesförare, lärare och andra pedagogiska yrken, hantverkare inom olika genrer och inte minst mekaniker inom industrin.

Det är bara ett axplock av de bristyrken som finns i Skaraborg, och som även kommer vara bristyrken över tid.

– Bara som exempel så kommer det behövas 3 200 undersköterskor år 2026, påpekade Stefan Roos från Arbetsförmedlingen på den företagarträff om kompetensförsörjning som Essunga kommun bjöd in det lokala näringslivet till under måndagskvällen.

”Stort problem”

Stefan Roos pratade om hur man kan rekrytera bredare, kanske specificera tjänsterna mer, och plocka bort saker som ligger i en tjänst som någon annan kan utföra, för att på så sätt komma åt mer av nyckelkompetenser.

Men oavsett så räcker inte arbetskraften riktigt. I Essunga kommun har det länge funnits ett rekryteringsbehov, både i den privata sektorn och inom det offentliga.

– Kompetensförsörjningen är ett stort problem. Vi är bara en av många kommuner som är med och slåss om samma kompetens, och det kommer bara bli svårare i takt med den demografiska utvecklingen, säger Cecilia Trolin, kommundirektör i Essunga kommun.

Men hur ska man då vinna kampen om arbetskraften?

– Det finns många olika sätt, inte minst att ta tillvara på den arbetskraft som finns från början och försöka träffa rätt med utbildning och liknande, säger Cecilia Trolin.

Företagen i Essunga kommun har länge givit signaler om att de har ett behov att rekrytera men svårt att hitta folk. Lite ironiskt då att när kommunen ordnade företagarträff med tema just kompetensförsörjning så kom det färre företag än vad det gjort på träffarna hela hösten.
Företagen i Essunga kommun har länge givit signaler om att de har ett behov att rekrytera men svårt att hitta folk. Lite ironiskt då att när kommunen ordnade företagarträff med tema just kompetensförsörjning så kom det färre företag än vad det gjort på träffarna hela hösten. Foto: Cecilia Isberg

Samtidigt finns det ett behov av att locka fler till kommunen. Richard Dyvelås från Skaraborgs kommunalförbund berättade om projektet ”Livet i Skaraborg”, som syftar till att just attrahera nyckelkompetenser till regionen.

En del i projektet handlar om att lyfta fram Skaraborgs attraktionskraft, tala om och visa på vad som finns i bygden och förstärka platsvarumärket.

Men är det inte så att det egentligen är två stora saker som avgör vart man flyttar – antingen ett bra jobb, eller också kärleken?

– Jo, det stämmer... Men till det kan man lägga en tredje faktor; boendet. Det är också en viktig del i människors liv, och med tanke på den ekonomiska situationen nu kan det bli en ännu viktigare faktor framåt. Man får ju en helt annat typ av boende för pengarna i Nossebro och Skaraborg jämfört med om du bor i en större stad som exempelvis Göteborg. Sånt har också betydelse, säger Richard Dyvelås.

Han fortsätter:

– Oftast är det väl jobbet som hindrar de flesta att ta steget att flytta. Men kan man se att det är smartare att bo här i trakten, och dessutom kan visa på platsens attraktionskraft så har man i varje fall tagit några steg på vägen. Samtidigt gäller det ju att marknadsföra Skaraborg för det vi verkligen är. De som flyttar hit ska ju göra det för hur bra det ÄR, inte för att de tror något om bygden som kanske inte stämmer.

Artikeltaggar

Cecilia TrolinDaniel AnderssonEssunga kommunFöretagandeNäringslivRekrytering

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.