Hoppa till huvudinnehållet

Debatt: Ett lättsinnigt förslag som kommer att kosta liv!

Publicerad:
Läkarna har tröttnat på nedläggningshoten mot akuten i Lidköping. I en debattartikel skriver akutläkaren Armen Hovannisyan om hur det är att ständigt arbeta i motvind med en klump i magen.
Läkarna har tröttnat på nedläggningshoten mot akuten i Lidköping. I en debattartikel skriver akutläkaren Armen Hovannisyan om hur det är att ständigt arbeta i motvind med en klump i magen. Foto: Sören Turesson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nu är det nog!

Jag har tålmodigt väntat att detta ämne lägger sig på egen hand. Men tiden av väntan är förbi nu och diskussionerna har bara eskalerat.

Ständigt arbeta i motvind, med en klump i magen, bära på konstant oro för mina patienters liv och hälsa – så ser min arbetsdag ut sedan några månader tillbaka. Som läkare, som en person med skyldighet gentemot samhället, kan inte jag blunda för dessa gärningar, direkt hotande mot min befolknings hälsa.

Först, ett beslut om omorganisation, utan några redovisade detaljer, eller en risk- och konsekvensanalys (vilket jag vill poängtera har efterfrågats multipla gånger). Sedan, en plötslig uppenbarelse om att vård är ett icke-vinstdrivande verksamhet. Och nu, ett ogenomtänkt förslag om nedläggning där man ignorerar de ödesdigra konsekvenser detta bär med sig för befolkningen i hela Skaraborg.

Detta är planen för sjukvårdens framtid i Skaraborg, presenterat av vår sjukhusledning, med sjukhusdirektören Stellan Ahlström i spetsen. Detta avslöjar den dolda agendan att lägga ned Sjukhuset i Lidköping.

Jag har fullt förståelse att Skaraborgs Sjukhus har budgetförluster, men en nedläggning av ett fullt fungerande verksamhet kommer enbart att aggravera situationen ytterligare.

Arbete som grundar sig på en bred kompetens, konsultationer mellan olika specialiteter med korta och effektiva beslutsvägar, en trygg och stimulerande miljö för unga kollegor att växa i och utvecklas, en stor familj där man tar hand om varandra – detta är Skaraborgs Sjukhus i Lidköping. Ett sjukhus där ”stafettläkare” är ett främmande begrepp, där det bedrivs effektiv, patientsäker och god vård.

Och den pulserande motorn, hjärtat, i centrum av allt detta, är såklart akutmottagningen. En akutmottagning som tar emot en tredjedel av patienterna inom hela Skaraborg och har ett mycket välfungerande samarbete med hela Sjukhuset i Skövde. En akutmottagning som på dagliga basis får ambulanser (från Skara, Mariestad och Falköping) omdirigerade till sig för att belastning på akutmottagningen i Skövde är för stor. En akutmottagning under konstant utveckling och som är en viktig rekryteringsbas för framtida vårdpersonal, i synnerhet unga doktorer.

Ett sjukhus och en akutmottagning som jag är stolt över!

Nedläggning av intensivvården och akutmottagningen i Lidköping leder till ett långsamt förfall av resten av sjukhuset, eftersom det inte längre kommer finnas ett ”flöde” av patienter genom avdelningarna. Ett sjukhus kan inte fungera adekvat utan dessa två enheter, det är som att försöka gå utan ben.

Hur ska man kunna klara av ett ökat akutflöde av patienter på nya akutmottagningen i Skövde, när man redan idag inte har tillräckligt mycket med personalresurser för att lösa nuvarande flöden? Med den stigande åldern på befolkningen kommer det akuta vårdbehovet naturligtvis bara öka.

Det är naivt, omdömeslöst och, jag törs även säga, övermodigt att kallt räkna med att personal från Lidköping kommer enkelt flytta till Skövde. Människor är inte schackpjäser och kan inte flyttas runt på ett bräde.

Kostnader för att snabbt bemanna akutmottagningen i Skövde kommer att skjuta i taket, inte minst på grund av stafettbemanning. Detta tillsammans med oändligt ökade transportsträckor för ambulanssjukvården kommer omintetgöra budgeten flera gånger om.

Och har någon frågat ambulanssjukvården i Skaraborg? Har de kapacitet för att klara av detta enorma uppdrag?

Sjukhusdirektören Stellan Ahlström säger, i ett reportage i P4 Skaraborg, att den nya akutmottagningen i Skövde har kapacitet att klara av hela Skaraborg. Detta är ett faktafel!

Med detta vill jag uppmärksamma hur farligt detta förslag är. Ett direkt hot mot vår befolknings hälsa och liv. Ökande transportsträckor, komplikationer på vägar som fördröjer adekvat behandling, leder till bestående men och senare sämre livskvalitet. Och tragiskt nog i vissa, redan bevittnade, fall även döden.

Armen Hovannisyan - Akutläkare, Skaraborgs sjukhus i Lidköping

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdDebattLidköpingP4 SkaraborgSjukhusSjukvårdSkaraborgSkövdeStellan AhlströmVårdVård och omsorg