Hoppa till huvudinnehållet

Fortsätter svinga klubban - men med paus planerad

Publicerad:
Gabriela Bosnjakovic har fått förnyat förtroende att hantera ordförandeklubban i kommunstyrelsen.
Gabriela Bosnjakovic har fått förnyat förtroende att hantera ordförandeklubban i kommunstyrelsen. Foto: Mats Rosqvist

Det blir av allt att döma en händelserik tid som väntar för Varas kommunalråd Gabriela Bosnjakovic. Inte bara andra mandatperioden som kommunstyrelsens väntar - utan också andra barnet.

Kommunfullmäktiges olika val till kommunstyrelse och nämnder förrättades i förra veckan utan några överraskningar. Valberedningens förslag klubbades rakt av. Det innebär att moderaten Gabriela Bosnjakovic får behålla uppdraget som kommunstyrelsens ordförande i ytterligare en mandatperiod - hennes andra i ordningen.

– Jag är väldigt stolt och glad över att ha fått förtroendet, förklarade hon efter valen.

Åren som väntar blir sannolikt kärvare för den kommunala ekonomin, något som kan innebära tuffa beslut. Samtidigt styr Moderaterna den här gången i en majoritet tillsammans med SD och KD. Konstellationen har också majoritet i kommunstyrelse och samtliga nämnder, vilket gör att förutsättningarna att få igenom sin politik borde vara bättre.

– Vi går in i ett tufft läge, men vi stannar inte upp i arbetet för att utveckla Vara. Vi kommer fortsätta arbeta för förbättrad infrastruktur och kollektivtrafik, att det finns tomter för folk som vill bygga och för företag att etablera sig, säger hon.

Föräldraledighet väntar

En stor del av det första året kommer hon dock att ha annat att tänka på. Hon och sambon Ronnie Brolin väntar nämligen sitt andra barn och i mitten av januari står föräldraledighet på schemat.

– Jag bidrar på mitt sätt till kommunens tillväxt, säger hon skämtsamt.

Förra gången var det partikamraten Lars Gezelius som vikarierade som kommunalråd. Om det blir han som får uppdraget på nytt är ännu inte spikat. Inte heller hur länge ledigheten kommer att vara.

– Förra gången tänkte jag att jag är väl hemma tre månader och så kommer jag tillbaka. Men det blev inte så. Jag var hemma nästan ett år. Man har en liten därhemma som är så helt beroende av en. Den här gången kommer jag vara lite mer realistisk, säger hon

Med en pigg tvååring och en bebis kommer hon och sambon inte vara sysslolösa. Och ledigheten ger tillfälle till andra perspektiv på kommunen som kan vara värdefulla för det politiska uppdraget.

– Bara en sån sak som att ta sig fram med barnvagn på trottoarer och gator och inne i lokaler gör till exempel att man får en helt annan förståelse för tillgänglighetsfrågor.

Just promenaderna med barnvagn är annars något hon ser fram emot mest.

– Jag älskar att möta alla Varabor som kommer fram och vill hälsa och prata.

Artikeltaggar

Gabriela BosnjakovicKommunfullmäktigeKommunstyrelsenModeraternaNämnderPolitikValberedningVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.