Hoppa till huvudinnehållet

BILDEXTRA: Lyckad inspelning i Lidköping – Oscarsvinnaren: ”Har varit så fint”

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Laura, gestaltad av Amaryllis April August, är på flykt efter att Danmark svämmats över i tv-serien En familj som vår. Denna scen, filmad i Östra hamnen, utspelar sig i Ryssland.
Laura, gestaltad av Amaryllis April August, är på flykt efter att Danmark svämmats över i tv-serien En familj som vår. Denna scen, filmad i Östra hamnen, utspelar sig i Ryssland. Foto: Sören Turesson

”Klar? Godt! Optagelse!”

Danska röster har i dagarna klingat i Östra hamnen när Oscarsvinnaren Thomas Vinterberg spelat in scener till kommande tv-serien En familj som vår.

NLT var på plats under sista inspelningsdagen och fick en pratstund med såväl regissören som huvudrollsinnehavarna.

– Ett stort tack till Lidköping! säger Thomas Vinterberg.

Det är råkallt i Östra hamnen. Termometern visar visserligen plusgrader, men vinden från Vänern är snål och från himlen duggar isande regn.

Området intill piren har med hjälp av några strategiskt placerade båtar, diverse bråte och ett slitet skjul (och väl valda kameravinklar) förvandlats till en rysk hamn.

Här utspelar sig en av scenerna i En familj som vår, Oscarsvinnaren Thomas Vinterbergs påkostade tv-serie som väntas nå tittarna 2024.

Läs också

I kamerornas blickfång står skådisdebutanten Amaryllis April August, utan mössa, och agerar som hon aldrig har gjort annat. 19-åringen med det i filmsammanhang tunga efternamnet spelar huvudrollen Laura i tv-serien och gör det av allt att döma med den äran.

It’s a wrap

När NLT är på plats är det sista scenen i Lidköping som spelas in. Teamet, i grunden cirka 60 personer men tidvis över 100, har en lång hemresa framför sig och är angelägna om att bli klara och packa ihop. Det jobbas effektivt och koncentrerat och tämligen snart kan gänget samlas till en gemensam applåd och glada tillrop.

– Tackar! Thank you! Merry Christmas everybody!

Thomas Vinterberg är alltid glad. Det tycker i alla fall skådespelarna Albert Rudbeck Lindhardt och Amaryllis April August som är fulla av lovord om regissören.
Thomas Vinterberg är alltid glad. Det tycker i alla fall skådespelarna Albert Rudbeck Lindhardt och Amaryllis April August som är fulla av lovord om regissören. Foto: Sören Turesson
Jörgen Larsson från Lidköping var statist under inspelningarna i Lidköping. En familj som vår är bara en i en lång rad rad av produktioner som Jörgen har varit med i. Det är ett kul sätt att koppla bort vardagen och därutöver ett socialt nöje. ”Vi är ett litet gäng, man bli kompisar”, säger han om statistkollegorna.
Jörgen Larsson från Lidköping var statist under inspelningarna i Lidköping. En familj som vår är bara en i en lång rad rad av produktioner som Jörgen har varit med i. Det är ett kul sätt att koppla bort vardagen och därutöver ett socialt nöje. ”Vi är ett litet gäng, man bli kompisar”, säger han om statistkollegorna. Foto: Sören Turesson

Lyckade inspelningsdagar i Sverige, som även innefattat nedslag i bland annat Hönsäters hamn och Gaddesanna, är avslutade och man är mer än halvvägs i mål. Men det är nog inte bara detta som det hurras för – lika glädjande är förmodligen att teamet kan lämna snålblåsten i hamnen och leta upp något varmare ställe.

Som Lidköpings stadshotell, där NLT får en pratstund med såväl regissören som Amaryllis April August och hennes motspelare Albert Rudbeck Lindhardt.

”Fantastiska locations”

NLT:s reporter börjar, lätt starstruck, med Thomas Vinterberg och öppnar med trötta frågan "hur har det varit i Lidköping"?

– Det har varit hemskt bra, så fint! Lidköping har bjudit på fantastiska locations, säger han på (mer eller mindre begriplig) försvenskad danska och passar på att rikta ett stort tack till lokalbefolkningen som han tycker har tagit emot produktionen på ett fint sätt.

Thomas Vinterberg gjorde som bekant braksuccé och vann en Oscar med förra filmen En runda till. Man tänker att hela världen låg för hans fötter när det var dags för nästa filmprojekt. Och ändå så står han i snålkalla Lidköpings hamn och filmar en tv-serie primärt riktad till en skandinavisk publik.

Den som inte vet på förhand skulle nog inte kunna säga att detta är Lidköping.
Den som inte vet på förhand skulle nog inte kunna säga att detta är Lidköping. Foto: Sören Turesson
Ingen mössa och inga vantar, men Thomas Vinterberg har ett underställ med elvärme.
Ingen mössa och inga vantar, men Thomas Vinterberg har ett underställ med elvärme. Foto: Sören Turesson

– Det viktiga för mig är att berätta en historia som känns viktig för mig, och göra något som är originellt, säger regissören som inte låter karriärtänk styra vägvalen.

Och även om han också kan uppskatta att jobba i Hollywood-miljö känns Skandinavien och Film i Väst som att komma hem till gamla kompisar.

Ett tankeexperiment

Vi ber Thomas Vinterberg berätta lite om historian som En familj som vår förmedlar och sätta ord på vad är det som känns angelägen med just den.

Men först kort om upplägget, för den som har missat det: Danmark drabbas av översvämningar och måste evakueras. Olika öden väntar för rik och fattig. Familjer, vänner och älskande skiljs åt. Uppbrott och avsked. Men också hopp och nystart.

– Det är ett tankeexperiment. Vad sker med oss om vi tvingas skiljas från det vi håller kärt? Vad är det vi älskar mest, vad är det vi tar för givet? säger Thomas Vinterberg och nämner Utvandrarna som en inspirationskälla.

Smink bättras på mellantagningarna.
Smink bättras på mellantagningarna. Foto: Sören Turesson

Det finns också synbara paralleller med samtidens händelser i Ukraina och flyktingströmmen därifrån, men det är mer av en tillfällighet då manusarbetet började innan det ryska angreppet. Inte heller finns någon direkt klimatpolitisk avsikt med översvämningsscenariot.

– Först och främst är det ett existentiellt drama om människor, familjer och närhet.

Känner du en extra press att leverera efter framgångarna med En runda till?

– Nej, snarare mindre än vanligt, säger Thomas Vinterberg som efter 33 års filmskapande är van vid att bli konstant utvärderad och bedömd – i den mån det finns press kommer den från honom själv.

När i processen vet du att "det här blir bra"? Drabbas du någonsin av tvivel under resans gång?

– Tvivel? Alltid – ända in i det sista.

Så var det med genombrottsfilmen Festen, minns regissören: vid sista screeningen kände han "I’m sorry – det blev inte bra". Och så blev det istället en framgångsexplosion.

– Och det kan gå åt andra hållet också. Men nu, med den här, känns det i alla fall bra!

Om kameran vänds åt andra hållet blir Lidköpingssiluetten tydlig.
Om kameran vänds åt andra hållet blir Lidköpingssiluetten tydlig. Foto: Sören Turesson

Unga huvudrollsinnehavare

Efter en stunds väntan anländer de unga huvudrollsinnehavarna Amaryllis April August och Albert Rudbeck Lindhardt som i serien spelar kärleksparet Laura och Elias.

Albert, 20, har en gedigen erfarenhet trots sin unga ålder, medan Amaryllis är debutant – men med ett påbrå som förpliktigar (pappa är regissören Bille August). Som upplagt för nerver och prestationsångest?

Jovars, men snarare på grund av ovanan än av efternamnet.

– I början var det lite ångestfyllt, medger Amaryllis men framhåller att alla runt omkring, inte minst Thomas Vinterberg och rutinerade motspelaren Albert, har varit väldigt stöttande.

– Så nu känns det inte så skrämmande.

Amaryllis April August och Albert Rudbeck Lindhardt har funnit varandra på ett bra sätt och är bekväma med att spela mot varandra.
Amaryllis April August och Albert Rudbeck Lindhardt har funnit varandra på ett bra sätt och är bekväma med att spela mot varandra. Foto: Sören Turesson

Hur är det att spela kärlekspar då? Awkward?

– Nej, inte alls! Vi har tillbringat mycket tid tillsammans nu. Jag känner mig trygg, säger Albert och får medhåll av Amaryllis.

Kommer det att bli en bra tv-serie, tror ni?

– Ja, det tror vi! Vi får hoppas att den blir riktigt bra, säger Albert och Amaryllis som ska passa på och ta en tur på stan innan det bär hemåt till Danmark.

Utrustningen skyddas mot vädret.
Utrustningen skyddas mot vädret. Foto: Sören Turesson
Amaryllis April August agerar med självklarhet framför kameran trots sin ringa erfarenhet.
Amaryllis April August agerar med självklarhet framför kameran trots sin ringa erfarenhet. Foto: Sören Turesson
Mjölksyra i armarna? Kanske, men stadigt håller han ändå.
Mjölksyra i armarna? Kanske, men stadigt håller han ändå. Foto: Sören Turesson

Artikeltaggar

Albert Rudbeck LindhardtDanmarkFilmFilmerLidköpingSkådespelareThomas VinterbergTV-serier

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.