Hoppa till huvudinnehållet

Oppositionen kritisk efter besked om slopad matcharena: ”Förlust för idrotten”

Publicerad:
LFK spelar idag sina matcher på IP Framnäs. Beslutet i fullmäktige satte stopp för en ny matcharena i Ågårdsområdet och gav tummen upp för en utredning som ska se över upprustning av idrottsplatsen.
LFK spelar idag sina matcher på IP Framnäs. Beslutet i fullmäktige satte stopp för en ny matcharena i Ågårdsområdet och gav tummen upp för en utredning som ska se över upprustning av idrottsplatsen. Foto: Thomas Kühnel

Nya idrottsarenor kostar för mycket pengar och bostäder behövs inte i dagsläget på IP Framnäs. Det är två förklaringar till utebliven matcharena.

Men kritiken låter inte vänta på sig.

– Beslutet att inte bygga en fotbollsarena är en stor förlust för idrotten, inte bara för fotbollen, hävdar Frida Nilsson (C).

I måndags beslutade det nya minoritetsstyret M, L och KD med stöd av V och SD att inte satsa vidare på utbyggnad av Ågården som idrottscentrum. Det blev noll kronor under 2023 för investering av matcharena för elitfotbollen.

Tommy Larsson (KD) förklarar varför.

– Orsaken till att flytta Framnäs är ju för att frigöra mark för att bygga bostäder. Men det behovet föreligger inte i dag.

Hur vill ni istället satsa på idrottsanläggningar?

– Nu får vi se hur vi ska utveckla Framnäs. Det finns ju anslaget medel men hur omfattande det blir kan jag inte säga.

Ett idrottscentrum i Ågården slopas: ”Vi vill hellre satsa på Framnäs IP”
Tommy Larsson, KD, en av tre företrädare i den nya koalitionen För Lidköpings bästa.
Tommy Larsson, KD, en av tre företrädare i den nya koalitionen För Lidköpings bästa. Foto: Thomas Kühnel

Tommy Larsson syftar på Vänsterpartiets förslag som vann gehör under fullmäktige. Under 2023 ska en översyn göras av hur friidrottsbanorna, förråd, elbelysning på IP Framnäs kan rustas upp.

Vänsterpartiet anser att det är på tok för dyrt med nya arenor – närmare bestämt cirka 150 miljoner kronor vardera.

– Det är bättre att upprusta den som finns, uppgav Claes-Göran Borg (V) under fullmäktige.

Inte glada

De partier som haft som strategi att bilda ett idrottscentrum i Ågården genom att bygga en matcharena och på sikt en friidrottsarena intill befintliga anläggningar på platsen för att binda ihop bandyn, fotbollen, inomhusidrotten, friidrotten och tennisen, är inte glada idag.

– Att en satsning på fotbollen i Lidköping uteblir är såklart inte bra. Vi har en klubb som satsar framåt i LFK. Det är deras behov vi lyssnat på och tagit till oss. De ser inte att en renovering och upprustning av Framnäs IP räcker för att de skall våga satsa på avancemang. Det är ett dråpslag för utvecklingen av fotbollen i Lidköping, uppger Gustav Edvinsson (S) och har medhåll av Frida Nilsson (C).

– Beslutet att inte bygga en fotbollsarena är en stor förlust för idrotten, inte bara för fotbollen. En flytt av Framnäs IP är långsiktigt hållbart till skillnad från att upprusta Framnäs IP, säger hon.

Centerpartiets Frida Nilsson menar att det är en stor förlust för fotbollen att inte bygga en ny arena vid Ågårdsområdet.
Centerpartiets Frida Nilsson menar att det är en stor förlust för fotbollen att inte bygga en ny arena vid Ågårdsområdet. Foto: Thomas Kühnel

Friskolan påverkar

Även planerna på att bygga en ny högstadieskola stoppades under fullmäktige.

Orsaken är att man vill invänta och se hur elevunderlaget kommer att se ut för den nya friskolan, Raoul Wallenbergskolan.

– Vi vill se hur behovet ser ut i framtiden, säger Tommy Larsson (KD).

Gustav Edvinsson (S) hävdar å sin sida att han inte förstår hur den nya minoriteten resonerar.

– Att koalitionen nu ger tummen ner för en ny högstadieskola är såklart inte bra för kommunens utveckling. Det ges inga motiveringar till detta eller hur behovet av fler högstadieplatser ska tillgodoses. Det är svaga beslut utan någon konsekvensanalys. Frågorna hopar sig hur den nya koalitionen ska lösa framtidens utmaningar.

Artikeltaggar

BeslutBostad och byggenBostäderFotbollFramnäsFramnäs IPFrida NilssonGustav EdvinssonIdrottKristdemokraternaLidköpingPolitikRaoul WallenbergskolanTommy LarssonVänsterpartiet

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.