Hoppa till huvudinnehållet

Braskaminer hett – makarna har sänkt kostnaderna: ”Hoppas bli självförsörjande”

Publicerad:
Reporter Jonas Norlin
Jonas Norlin
jonas.norlin@nlt.se
Sven-Eric och Ingela Jansson i har valt att köpa en braskamin för att värma upp huset i Örslösa.
Sven-Eric och Ingela Jansson i har valt att köpa en braskamin för att värma upp huset i Örslösa. Foto: Sören Turesson

Braskaminer är just nu extremt heta.

Några som nyligen köpt en är makarna Sven-Eric och Ingela Jansson i Örslösa.

– Vi hoppas bli självförsörjande på värme, säger Sven-Eric.

Sven-Eric lägger i några vedträn i den nya braskaminen och hustrun Ingela tänder lågan. Bara några minuter senare sprider sig en behaglig värme i det cirka 150 kvadratmeter stora huset i Örslösa.

Sven-Eric byggde huset 1977 och då innehöll bostaden en braskamin.

– Men jag slängde ut den för fem-sex år sedan. Den var otät och tog mer än den gav, säger han.

Tänkte om

Men kriget i Ukraina och den efterföljande energikrisen fick paret att tänka om. Redan i våras började de planera ett inköp, men då blev det inte av.

I september gjorde de slag i saken och i början av november var braskaminen på plats.

Med hjälp av kaminen hoppas Ingela och Sven-Eric på att bli självförsörjande på värme.
Med hjälp av kaminen hoppas Ingela och Sven-Eric på att bli självförsörjande på värme. Foto: Sören Turesson

I huset finns sedan tidigare ett annat värmesystem och med hjälp av braskaminen hoppas paret kunna vara självförsörjande på värme.

– Vi har eldat i kaminen i stort sett varje dag. Den är väldigt effektiv. Det tar inte lång tid innan det är 23-24 grader här inne och den håller värmen i sex timmar, säger Sven-Eric, som berättar att paret sammanlagt har betalat drygt 60 000 kronor.

– Vi ser det som en investering. Vi vill sänka kostnaderna och få mysfaktorn på köpet, säger Ingela.

Minskad elförbrukning

Hur mycket pengar de årligen kommer att spara på energikostnaden är det för tidigt att säga.

– Jag hoppas att vi kan minska elförbrukningen med en tredjedel, säger Sven-Eric.

Sven-Eric och Ingela hade tur när de köpte sin braskamin. En annan person hade beställt den, men ångrade sig och kaminen blev plötsligt ”ledig”.

Annars hade paret kunnat få vänta betydligt längre.

LISTA: Elpriserna rusar – här är 8 tips på hur du minskar kostnaderna
Intresset för braskaminer är rekordstort just nu, berättar Jonas Jungslätt, säljare på Eldabutiken i Lidköping.
Intresset för braskaminer är rekordstort just nu, berättar Jonas Jungslätt, säljare på Eldabutiken i Lidköping. Foto: Sören Turesson

Efterfrågan på braskaminer är nämligen rekordstor just nu.

– Det är bra tryck. Vi har sålt dubbelt så många braskaminer i år jämfört med i fjol. Och då var ändå förra året ett bra år, säger Jonas Jungslätt, säljare på Eldabutiken i Lidköping.

– Tidigare hade vi två anställda som monterade kaminer, nu krävs det fyra. Vi är fullbokade fram till mars månad. Tillverkarna har fullt upp att producera och de har inga lager, allt går direkt ut till kunderna. Vissa modeller kan man få vänta på till 2024, säger Jonas Jungslätt.

Många intressenter

Jonas berättar att de mest populära modellerna är täljstenskaminer, eftersom de håller värmen längre. Men allt som finns att köpa går åt i Eldabutiken.

– Vi säljer till och med utställningsexemplar, säger han.

Vilken typ av hus monterar ni oftast kaminer i?

– Egentligen alla. Det kan lika gärna handla om en nybyggd villa som ett gammalt hus. Många vill se över sina kostnader.

Hur mycket kan man spara på att köpa en braskamin?

– Det är svårt att svara på. Det beror mycket på om huset är nytt eller gammalt. Det är många parametrar att ta hänsyn till. Men jag pratade med en kund härom dagen som hade halverat sin elförbrukning, säger Jonas Jungslätt.

Hunden Assar värmer sig vid kaminen.
Hunden Assar värmer sig vid kaminen. Foto: Sören Turesson
Räddningstjänstens varning inför vinterns vedeldning – fem tips du bör följa

Fakta

Så eldar du rätt

Förberedelse: Lägg större vedträn korsvis i botten och över det finare upptändningsved. Överst lägger du 2-3 upptändningskuddar. Mängden ved kan variera från kamin till kamin. Använd endast torr ved.

Tänd från toppen: Topptändning av veden fyller två funktioner. För det första så minskas utsläppet av partiklar kraftigt och veden utnyttjas mer effektivt, för det andra bildas det mindre rök i upptändningsfasen vilket minskar risken för sotbeslag på glasen.

Topptändning ger snabbare uppvärmning av brännkammaren och man får snabbt bra drag i skorstenen, mer syre till flammorna ger högre temperatur. Använd upptändningskuddar för en snabb upptändning utan onödig rök.

Sörj för god lufttillförsel: Det är viktigt att det kommer tillräckligt med luft in i huset så att eldstaden får tillräckligt med luft till förbränningen.

En köksfläkt som är igång eller en ventilationsanläggning som drar luft ur huset minskar draget i skorstenen. Öppna samtliga spjäll på kaminen och ställ gärna luckan på glänt några minuter tills elden tagit sig ordentligt. Vänta ca 15 minuter tills brännkammaren är uppvärmd innan du reglerar spjällen. Läs noggrant i instruktionerna hur luften ska regleras på just din kamin. Spjällen får inte stängas till så mycket att flammorna dör ut. Veden skall alltid brinna med synlig flamma annars ökar utsläpp av sot och partiklar.

Källa: Svenska Brasvärmeföreningen

Artikeltaggar

Bostad och byggen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.