Hoppa till huvudinnehållet

SD underkände oppositionsrådet: ”Inte granskat eller informerat”

Publicerad:
Det blev sluten omröstning på Essungas kommunfullmäktige efter att SD först fram sin egen kandidat som kommunstyrelsens andre vice ordförande. Kommunsekreterare Fredrik Persson delade ut valsedlar.
Det blev sluten omröstning på Essungas kommunfullmäktige efter att SD först fram sin egen kandidat som kommunstyrelsens andre vice ordförande. Kommunsekreterare Fredrik Persson delade ut valsedlar. Foto: Cecilia Isberg

Mitt under fullmäktigemötet blev det slutet val med röstsedlar. Sverigedemokraterna underkände Socialdemokraternas insats i opposition, och förde fram sig egen kandidat till oppositionsrådsposten. Förslaget gick dock inte igenom.

Det var när valet till kommunstyrelsen skulle göra, och därmed också vilka personer som skulle vara kommunstyrelsens ordförande, första vice ordförande samt andre vice ordförande som debatten kom igång.

Sverigedemokraternas Eva Forsberg gick upp i talastolen och föreslog partikamraten Kristin Skogen som andre vice ordförande istället för Peter Andreasson (S), som är det nuvarande oppositionsrådet. Anledningen: Socialdemokraterna har inte gjort jobbet tillräckligt bra, menade SD.

– Den nuvarande oppositionen har inte informerat oss i SD om allt, och man har heller inte granskat majoritetens arbete. Kristin Skogen har fått dubbelt så många personkryss, vi har lämnat in 25 motioner och vågat granska arbetet som gjorts, sa Eva Forsberg.

Peter Andreasson svarade kort och koncist:

– SD har fem mandat. S och V har sju mandat. Hur personrösterna fördelats internt spelar ingen roll.

Kristin Skogen:

– Oavsett antal mandat så vill vi lägga ett förslag på den som vi tycker gjort ett bättre jobb.

Debatten ledde till sluten omröstning då det handlade om personval. Valsedlar och kuvert delades ut till fullmäktigeledamöterna, och efter insamling och rösträkning visade det sig att Peter Andreasson fått 24 röster och Kristin Skogen 5 röster. Två röster var blanka.

Därmed blir Daniel Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande, Pernilla Jönsson (M) första vice ordförande och Peter Andreasson (S) andre vice ordförande. Övriga ledamöter är Joakim Svensson (M), Jenny Nilsson (M), Pernilla Blomgren (S), Ralph Lundell (KD), Mats Olsson (MP) samt Kristin Skogen (SD).

Kristin Skogen (SD) ifrågasatte oppositionens insats.
Kristin Skogen (SD) ifrågasatte oppositionens insats. Foto: Cecilia Isberg

Massivt möte

Det var ett massivt kommunfullmäktigemöte med både budget och en stor mängd val som betades igenom på måndagskvällen. Föredragningslistan innehöll nästan 50 punkter, där naturligtvis budgeten och verksamhetsplanen för de kommande åren var den tyngsta.

I budgeten sänker Essunga kommun resultatkravet för 2023 från 10,6 miljoner kronor till 6,2 miljoner. Pengarna ska framför allt användas till ett extra bidrag på 1,2 miljoner kronor till skolan för att skapa studiero och få ordning och reda på högstadiet, ett extra anslag till äldreomsorgen på 2,5 miljoner kronor eftersom behovet har ökat och 100 000 kronor till en landsbygdsfond.

Sverigedemokraterna ville också avsätta 300 000 kronor extra till socialnämnden att användas till arbetsskor och därmed en förbättring av arbetsmiljön. Förslagen röstades dock ned av kommunfullmäktige. SD reserverade sig mot beslutet.

Skatten ligger kvar på 21,57. Därmed har kommunalskatten i Essunga inte höjts sedan 2009 – trots det nuvarande läget, som kommunens ekonomichef Andreas Hasselteg beskriver som ”exceptionellt utmanande”.

– Det ser tufft ut för alla kommuner framöver, mest som en följd av nytt pensionsavtal och inflationseffekten på redan intjänade pensioner. Elkostnaderna, de höjda räntorna, allmänt hög inflation och en förväntat lägre intäktsökning som en följd av den begynnande lågkonjunkturen innebär också utmaningar för kommunerna, konstaterade Andreas Hasselteg.

Regeringen har dock aviserat extra pengar genom generella statsbidrag på 6 miljarder till kommuner och regioner, vilket mellan tummen och pekfingret skulle innebära mellan 2 och 2,5 miljoner kronor extra för Essunga.

Det finns också andra ljuspunkter rent ekonomiskt för Essunga kommun:

– Vi blir fler och fler Essungabor, och för varje ny invånare kan man räkna med en skatteintäkt på 60 000 kronor, påpekade Hasselteg.

Höjd avgift för knallar

Inför 2023 beslutade kommunfullmäktige att höja avgiften för knallarna på Nossebro marknad med 25 eller 50 kronor beroende på plats. Avgiften för el höjdes också med 30 respektive 60 kronor.

Sverigedemokraterna ville dock att man skulle lämna taxorna oförändrade.

– Vi har pratat med knallarna och de säger att om avgifterna höjs så slutar de komma. Marknaden är viktig för Nossebro, och vi behöver våra knallar, sa Kristin Skogen (SD).

Efter en kort debatt om varifrån dessa pengar i så fall skulle tas röstades SD:s förslag ned.

Artikeltaggar

Essunga kommunKommunfullmäktigePeter AndreassonPolitikVal

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.