Hoppa till huvudinnehållet

Ett idrottscentrum i Ågården slopas: ”Vi vill hellre satsa på Framnäs IP”

Publicerad:
Reporter Martina Rask
Martina Rask
martina.rask@nlt.se
Platsen där Framnäs IP ligger har i flera år pekats ut som ny plats för centrala bostäder. I dagsläget är det inget som det nya politiska styret stöttar.
Platsen där Framnäs IP ligger har i flera år pekats ut som ny plats för centrala bostäder. I dagsläget är det inget som det nya politiska styret stöttar. Foto: Thomas Kühnel

Det nya minoritetsstyret i Lidköping rör om i grytan vad gäller framtidssatsningar.

Planerna på att göra Ågårdsområdet till ett idrottscentrum slopas liksom utbyggnad av en ny högstadieskola 2026.

Man minskar även sparbetinget för nämnderna.

Under kommunfullmäktige i Lidbeckska huset under måndagen kom de första konkreta fakta om hur den nya politiska koalitionen M, L och KD vill utveckla Lidköping, med stöd från V och SD.

På punkten om beslut om styrkorten för budget 2023 och budgetplan för 2024 till 2025 i Lidköpings kommun hettade det till.

Koalitionen har bestämt sig för att anta den tidigare majoritetens budget för 2023 till stora delar, men med vissa ändringar.

Och inte vilka ändringar som helst.

Under investeringar nollställer man satsningen på en elitmatcharena i Ågårdsområdet liksom utbyggnad av en ny högstadieskola 2026.

Ågårdsområdet som idrottscentrum har varit den tidigare majoritetens hjärtefråga. Här vill man att en ny matcharena för elitfotboll och en ny friidrottsanläggning ska placeras. Platsen där Framnäs IP ligger skulle istället frigöras för bostäder och handel.

Pär Johnson (L) var den tongivande politikern i det nya styret under fullmäktige.
Pär Johnson (L) var den tongivande politikern i det nya styret under fullmäktige. Foto: Thomas Kühnel

Liberalerna och Vänsterpartiet har i valrörelsen jobbat aktivt mot det förslaget och nu har även KD och Moderaterna följt efter.

– Vi stryker hela den satsningen, det försvinner helt från budgeten. Vi vill hellre att man satsar på att investera i Framnäs IP, säger Pär Johnson (L) i en paus.

Borttagandet av denna investering innebär att driftskostnader för servicenämnden försvinner, betonar han som en positiv faktor för budgeten.

Minskat sparbeting

Det sparbeting som förra majoriteten lagt efter nya ekonomiska förutsättningar med minskade skatteintäkter och ökade pensionskostnader (1,5 procent), ville det nya minoritetsstyret ändra till ett mer differentierat sparbeting. Den kommande bildnings- och socialservicenämnden skulle istället se över sina kostnader med 0,8 procent, kommunstyrelsen 2 procent och 1,5 procent för övriga nämnders verksamheter.

Totalt sett innebär den nya koalitionens ändringar ett lägre resultat år 2023 vilket i sin tur innebär att man inte når upp till balanskravet om god ekonomisk hushållning.

Pär Johnson (L) påpekade från talarstolen att man däremot kommer att uppnå balanskravet under planperioden och att det lägre resultatet går att motivera med att Lidköpings ekonomi är ”synnerligen stark”.

Gick i taket

Vänsterpartiet som ingår i en valteknisk samverkan med M, L och KD lämnade in ett eget förslag till beslut vilket fick Kenth Folkesson(C) att gå i taket. Det innebar i praktiken två budgetförslag som ingetdera kan få majoritet i fullmäktige utan stöd från annat parti. Att ändringarna gör att förslaget dessutom inte når upp till balanskravet, ansåg han var underkänt.

– Berätta hur ni ska styra kommunen, det är det minsta vi kan begära av er. Berätta hur ni ska bena ut det här.

Sverigedemokraternas Roberth Andersson har i sin tur aldrig sett gladare ut i fullmäktiges talarstol. Partiets vågmästarroll har gett partiet ett guldläge.

– Det är faktiskt vi som styr här, vilket är lustigt.

- Ja, det kanske ni inte tycker är så lustigt förresten, tillade han och delgav därefter att man stöttar koalitionens ändringsförslag med några få undantag och några egna förslag.

”Smakligare”

Koalitionen För Lidköpings bästa vann till slut gehör för sitt ändringsförslag med hjälp av V och SD.

– Jag tycker att M ,L och KD:s förslag är smakligare, uppgav Claes-Göran Borg (V) som särskilt gladdes åt att flyttplanerna av Framnäs IP togs bort från budgeten.

Artikeln är uppdaterad

Roberth Andersson (SD) var glad på valvakan i september och ännu gladare under fullmäktige i måndags där vågmästarrollen tydliggjordes.
Roberth Andersson (SD) var glad på valvakan i september och ännu gladare under fullmäktige i måndags där vågmästarrollen tydliggjordes. Foto: Sören Turesson

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiInvesteringarKommunfullmäktigeLidköpingPolitikUtredningar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.