Hoppa till huvudinnehållet

Blåvita stjärnan öppnar upp för utlandet: ”Utanför Skandinavien hade varit kul”

Publicerad:
Gustaf Norlin slappnar av på hemmaplan efter succéåret i IFK Göteborg.
Gustaf Norlin slappnar av på hemmaplan efter succéåret i IFK Göteborg. Foto: Thomas Kühnel

Han kommer från en succéartad säsong i allsvenskan.

I en längre intervju med NLT berättar Gustaf Norlin, 25, om framgångarna i IFK Göteborg, det mediala intresset, den gyllene LFK-generationen – och ett potentiellt utlandsäventyr.

– Något utanför Skandinavien hade varit jäkligt kul, säger Lidköpingskillen.

Det är ett avslappnat fotbollsproffs som möter upp NLT i barndomshemmet på Skjutbanegatan i Ljunghed. Gustaf Norlin, 25, sambon Sarah Andersson, 24, samt Keeshunden Prillan, 1,5, är hemma över helgen, då den förstnämnde bland annat ska agera extern stjärngäst i samband med Villas derbymatch mot IFK Vänersborg.

Gustaf Norlin anländer dit med en succésäsong på fotbollsplanen i ryggen, då han med tio mål och sex assist endast blev slagen av mångårige landslagsanfallaren Marcus Berg i den interna poängligan.

– Det är kul att man kan göra tio mål i Sveriges bästa liga. Det viktigaste du kan göra i fotboll är mål, och assist leder till mål, så det är klart att det är viktigt, säger Gustaf Norlin och fortsätter:

– Det är lätt att stirra sig blind på statistiken, men jag har alltid varit sådan att jag i första hand vill vara bra i spelet. Personligen kan jag vara mer nöjd med en bra prestation utan poäng, än att peta in ett mål i slutminuterna.

På den här gräsytan spenderade Gustaf Norlin x antal fotbollstimmar under sin uppväxt. Ofta tillsammans med sin storebror, LFK-spelaren Oscar Norlin.
På den här gräsytan spenderade Gustaf Norlin x antal fotbollstimmar under sin uppväxt. Ofta tillsammans med sin storebror, LFK-spelaren Oscar Norlin. Foto: Thomas Kühnel

Just den där biten, att det finns mer att hämta i spelet, är något som Gustaf Norlin återkommer till vid fler tillfällen. Samtidigt är det ju så att det där andra, det som räknas i mål och statistik, är det som gemene man i första hand ser.

Gåshud mot MFF

– Vilket mål jag minns mest? Det mot Malmö, framför kommandobryggan. Det var en härlig känsla som jag gärna upplever fler gånger.

Utifrån sett ser det mesta ut att rulla på för Gustaf Norlin. Han och sambon Sarah flyttade in i en ny lägenhet i Strömmensberg i östra Göteborg förra våren, de förlovade sig i samma veva och efter ett tyngre debutår i IFK Göteborg (noll mål, en assist) växte den hårt arbetande anfallaren i år verkligen ut till en startspelare.

Tio måljubel blev det allsvenskan den här säsongen.
Tio måljubel blev det allsvenskan den här säsongen. Foto: Thomas Kühnel

Eller som han själv svarar, på frågan om hur han mår i november 2022?

– Förutom att det är just november så ska jag inte klaga. Jag trivs bra civilt och det har gått ganska bra på fotbollsplanen också.

Hur ser du på din egen framtid?

– Jag sitter i en bra situation. Jag har två år kvar i en av Sveriges största klubbar och jag har inget emot att fullfölja mitt kontrakt här, då jag trivs väldigt bra både civilt och fotbollsmässigt, säger Gustaf Norlin och fortsätter:

– Samtidigt blir jag 26 i januari och precis som alla andra spelare så finns det en dröm om att testa på spel utomlands. Det skulle jag vara öppen för om det kom en sådan möjlighet, om det är något bra som låter intressant.

Vad innebär något ”bra”?

– Det är många aspekter, som levnadsstandard, det ekonomiska, en miljö och ett lag du trivs i. Det är mycket som ska klaffa för att du ska känna dig bekväm, för att kunna omfamna det helt. Jag har inget specifikt och konkret just nu som jag kan dela med mig av, men om det dyker upp något vill jag åtminstone kika över det.

Om du hade kunnat välja liga, var hade du velat spel?

– I den bästa av världar hade det förstås varit Manchester United (hans favoritlag) som kommit och knackat på dörren, men jag är öppen för det mesta. Något utanför Skandinavien hade varit jäkligt kul, då hade det känts på riktigt.

Hunden Prillan har blivit en del av familjen.
Hunden Prillan har blivit en del av familjen. Foto: Thomas Kühnel

Utöver sina insatser på den gröna mattan, där han ofta kan framstå som ”idioten”, har Gustaf Norlin även blivit en populär gubbe vid sidan av planen. Han gör sig bra i media, har en förmåga att kunna såga sig själv och dyker titt som tätt upp i diverse fotbollspoddar.

Hur trivs du i rampljuset?

– Det är varken bu eller bä. Det är inte så att jag springer efter en journalist, men vill någon höra min åsikt ställer jag alltid upp, säger Gustaf Norlin och fortsätter:

– När det gäller poddar och liknande är det ju roligt för mig själv också. Det handlar mer om det, att få jiddra lite, än att jag vill stå i rampljuset. En underskattad aspekt i livet är att ha kul.

Däremot har Lidköpingskillen under året valt att hålla sig borta från merparten av allt det som skrivs och rapporteras kring honom och IFK Göteborg.

– I år läste jag i princip ingenting.

Är det ett aktivt val?

– Ja, har jag gjort en dålig match så vet jag om det, då behöver jag inte någon utifrån som talar om det för mig. De åsikterna jag bryr mig mest om kommer från lagkamrater, tränare och nära och kära.

Gustaf hjälper till med familjen Norlins adventspynt.
Gustaf hjälper till med familjen Norlins adventspynt. Foto: Thomas Kühnel

Ett annat lag som Gustaf Norlin fortfarande följer med stort intresse är Lidköpings FK. Han har varit på plats vid ett flertal av lagets matcher i år, under den säsong som mynnade ut i ett division 1-kval.

Gyllene generation

Just LFK har de senaste åren lyckats få fram en handfull spelare som numera håller till på elitnivå. Gustaf Norlin i IFK Göteborg och Axel Lindahl i Kalmar FF är de två starkast lysande namnen, samtidigt som spelare som Elias Lindell och Oscar Lennerskog har varit med och fört Skövde AIK till toppen av superettan.

– Vi kommer ju från samma generation och det är skitkul att de man har gnuggat med nere på Bävervallen som 18-åring nu lyckas så bra. Vi är alla träningsvilliga grabbar och hänger du i och gör jobbet händer det bra grejer, då kan det komma ett samtal från en klubb högre upp, säger Gustaf Norlin.

Vem i dagens LFK tror du kan ta sig längst?

– Jag är väldigt imponerad av Emilio (Reljanovic). Han har många fina egenskaper och känns redan nu för bra för division 2. Han har hela registret.

Hela registret får även Gustaf Norlin anses ha, fast på sitt eget slitsamma och unika fotbollssätt.

Det håller nog de flesta IFK Göteborg-supportrar med om.

Norlin laddade med LFK – blev målskytt mot MFF: ”Vill spotta in lite poäng”BILDEXTRA: Första starten – första målet i Blåvitt för Norlin: "Årets fulaste"Nyförlovade Norlin har hittat rätt i Blåvitt: "På en bra plats i livet"
Fakta

Gustaf Norlin

Född: 9 januari 1997.

Bor: Göteborg.

Familj: sambon Sarah, hunden Prillan.

Yrke: fotbollsspelare.

Position: anfallare.

Nummer: 14.

Klubbar: IF Heimer, LFK Akademi, Lidköpings FK, Skövde AIK, Varbergs BoIS, IFK Göteborg (kontrakt till och med 2024).

Allsvenska matcher: 28 med Varbergs BoIS, 53 med IFK Göteborg.

Aktuell: kommer från en succésäsong i IFK Göteborg.

Foto: Thomas Kühnel
Foto: Thomas Kühnel
Foto: Thomas Kühnel
Rasmus Abrahamsson intervjuar David Karlgren och Gustaf Norlin inför Villas derby mot Vänersborg.
Rasmus Abrahamsson intervjuar David Karlgren och Gustaf Norlin inför Villas derby mot Vänersborg. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

FotbollGöteborgGustaf NorlinIFK GöteborgLidköpings FKSkövde AIKVänersborgVarbergs BoIS

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.