Hoppa till huvudinnehållet

Osäkerhet kring kommunens köp av fastigheten Gerdas Bröd: ”Är nytt för oss”

Publicerad:
Kommunen är osäkra kring hur de ska förvärva fastigheten Gerdas Bröd, om de ska göra det genom att köpa fastigheten eller att förvärva bolaget som äger fastigheten.
Kommunen är osäkra kring hur de ska förvärva fastigheten Gerdas Bröd, om de ska göra det genom att köpa fastigheten eller att förvärva bolaget som äger fastigheten. Foto: Emma Edling

Kommunstyrelsen har beslutat att återremittera ärendet till förvaltningen kring uppköpet av Kärrhöken 5, det vill säga gamla Gerdas Bröd.

Det finns en osäkerhet kring hur man ska förvärva fastigheten och därav blir det ett extra insatt kommunstyrelse inför kommunfullmäktige den tolfte december, då ett beslut ska ges.

– Då ska vi vara redo att gå till beslut, säger kommunalråd Maria Toll (C).

Kommunstyrelsen i Grästorp hade en förhoppning om att i veckan kunna ta ett beslut kring hur man ska förvärva fastigheten Kärrhöken 5 – det vill säga gamla Gerdas Bröd.

Men så blev inte fallet då ärendet återremitterades, på grund av att kommunstyrelsen önskade ytterligare underlag innan ett beslut.

– Det är mycket med skatter som är svåra att reda ut. Det är just det som varit jobbigt, säger kommunalråd Kent Larsson (M).

Ett enigt kommunstyrelse har tidigare ställt sig bakom en avsiktsförklaring med säljaren om att kommunen ska köpa fastigheten innan årsskiftet. Osäkerheten menar kommunalråden inte ligger i huruvida man ska köpa fastigheten eller inte – utan hur.

– Det handlar om i vilken form vi ska förvärva den, om det ska vara som bolag eller som ren fastighet, säger Kent Larsson.

Vad är det för underlag som saknas?

– Det är detta med skatten. Vad det blir för skatteeffekter om vi gör på det ena eller andra sättet, om vi köper det som vad som helst eller om vi köper bolaget. Det blir två olika skatteutfall på det, säger Kent Larsson.

På frågan om det råder delade åsikter kring hur man ska förvärva fastigheten svarar Maria Toll:

– Inte så mycket delade åsikter som att det finns en osäkerhet.

Kommunalråd Kent Larsson (M) och Maria Toll (C) berättar om osäkerheterna i kommunstyrelsen kring hur man ska förvärva fastigheten.
Kommunalråd Kent Larsson (M) och Maria Toll (C) berättar om osäkerheterna i kommunstyrelsen kring hur man ska förvärva fastigheten. Foto: Emma Edling

”Nytt för oss”

Grästorps har inget fastighetsbolag, något kommunen är rätt unika och nästan ensamma i Sverige med att inte ha. Detta gör att förvärvet skapar en osäkerhet.

– Vi har inget bolag när det gäller fastigheter, det är väl unikt så. Men då är också detta nytt för oss och då blir det en osäkerhet. Så det är viktigt att alla känner sig trygga i att ta ett sånt beslut, säger Kent Larsson.

Hade det här beslutet förenklats om kommunen hade haft ett fastighetsbolag?

– Ja, då hade det varit klart, säger Kent Larsson med ett skratt och fortsätter:

– Det här är första steget i så fall in i ett fastighetsbolag.

Är ni överens kring frågan om ett fastighetsbolag?

– Det är ingen som säger nej, utan det är mera vad händer och hur fungerar det skattemässigt – så vi vet vad vi gör. Det är absolut ingen som har sagt tvär nej, utan det är osäkerhet, säger Kent Larsson.

– Och det ser jag som ganska sunt av Grästorps politiker att vi återremitterar tills vi är säkra på att gå till ett beslut. Så får man ändå erkänna att man är osäker på vissa saker och då måste man få lov att diskutera det och ta fram mer fakta innan man går till ett beslut, säger Maria Toll.

Svaret på hur kommunen kommer förvärva fastigheten Gerdas Bröd kommer ges på kommunfullmäktige den tolfte december.

Gerdas bröd i konkurs: ”För varje artikel vi gjort har vi gått back”

Artikeltaggar

BeslutBostad och byggenCenterpartietFastigheterGrästorpKent LarssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMaria Toll

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.