Hoppa till huvudinnehållet

Villatränaren om känslosamma samtalet med Löfstedt: ”Jag blev tagen på sängen”

Publicerad:
Johan Löfstedt har tagit timeout från bandyn på grund av sin prestationsångest.
Johan Löfstedt har tagit timeout från bandyn på grund av sin prestationsångest. Foto: Thomas Kühnel

– Jag och alla ledare och spelare vill bara en sak – att Johan Löfstedt ska må bra.

Orden kommer från Villatränaren Johan Sixtensson som fortsätter:

– Om han är tillbaka i nästa vecka eller om fyra veckor är det ingen idé att spekulera i.

Att Villastjärnan Johan Löfstedt har tagit en timeout från bandyn på grund av sin prestationsångest känner ni förstås till och han finns självklart inte med i fredagens derbyfest hemma mot Vänersborg.

Redan i tisdags pratade Löfstedt ut om sin prestationsångest i NLT.

Villatränaren fick beskedet klockan 00.45 natten mellan tisdag och onsdag den 7 och 8 november. Det var då Villa kom hem från bortamatchen mot Vetlanda (9–1).

”Känslosamt samtal”

– Jag satt med hunden på golvet och fick ett sms av Johan där han undrade om vi kunde prata lite. Jag ringde upp och vi pratade länge i ett känslosamt samtal och jag blev tagen på sängen. Man vill ju verkligen inte att någon ska må så dåligt, berättar Sixtensson.

Hade du märkt något innan?

– Nä, inte före Vetlandamatchen. Johan är den där gladlynte och härlige killen som alltid höjer stämningen. Men under Vetlandamatchen märkte jag att det var något men inte så här allvarligt.

Löfstedt (som har kontrakt fram till 31 mars 2024) var borta helt från bandyn första veckan och såg inte ens matcherna mot Frillesås och Bollnäs.

Den här veckan har han varit nere på träningarna.

Villatränaren Johan Sixtensson.
Villatränaren Johan Sixtensson. Foto: Thomas Kühnel

Upp till Johan

– Jättekul att han vill komma ned men han är inte med på några övningar utan åker för sig själv på isen.

När Löfstedt är tillbaka i matchform är oklart.

– Vi får se – han kanske är med och tränar på måndag. Det är helt upp till Johan och om han är tillbaka i nästa vecka eller om fyra veckor är det egentligen ingen idé att spekulera i. Jag och alla ledare och spelare vill bara en sak – att Johan Löfstedt ska må bra.

Löfstedt berättar vilket fint stöd han får av både ledarna och spelarna.

Johan Löfstedt.
Johan Löfstedt. Foto: Thomas Kühnel

– Men det är ju självklart. Vi vill förstås att han ska komma tillbaka på isen då Johan har underbara spetsegenskaper. Men han är också en vän och lagkamrat som vi alla bryr oss mycket om och han får absolut inte stressa tillbaka. Det är Johan själv som äger den frågan och ingen annan.

Tim saknas

När Löfstedt är tillbaka ska han vara redo och ha samma krav på sig som alla andra.

– Det har jag och Johan pratat om och det vet spelarna om. "När jag är med ska jag vara med fullt ut", har Johan sagt till mig, berättar Villatränaren.

Sixtensson är inte förvånad över att spelare upplever prestationsångest.

– Nä, det tror jag alla har mer eller mindre både i arbetslivet och i sportens värld. Sedan är frågan hur man hanterar det. Vi har ju alla någon form av bekräftelsebehov och vill bli älskade. Alla spelare läser skytteligor, assistligor, poängligor, betyg – tro inget annat.

Rent sportsligt saknar Villa förstås en spelare som Löfstedt.

I fredagens derby mot Vänersborg saknas även anfallaren Tim Persson som har en bristning i låret.

Stannar hemma

– Tim är förhoppningsvis tillbaka i nästa vecka mot Broberg (onsdag) och Edsbyn (fredag). Men det finns ingen anledning att stressa fram något.

I slutet av nästa vecka ska även Felix Person bli pappa för första gången.

– Och har barnet inte kommit innan vi åker till Hälsingland stannar Felix hemma. Då får andra kliva fram och jag känner mig lugn och Tim och Felix är i så fall snart tillbaka.

När det gäller fredagens heta derby mot Vänersborg är Johan och spelarna extra laddade.

– Det ska bli jättekul att få åka ut inför storpubliken. Det sporrar oss alla och att Vänersborg nu har gått så bra är extra kul.

Vänersborg har tagit sju av åtta poäng – är du förvånad?

– Nä, egentligen inte. Krysset mot Västerås är starkt men annars är det matcher som Vänersborg ska vinna. Jag har spelat med Bryngelson (Jesper) och haft honom som tränare. Hans passion och att han brinner för sin sak har smittat av sig och det har lyft hela Vänersborg.

Artikeltaggar

BandyJohan LöfstedtJohan SixtenssonVilla Lidköping

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.