Hoppa till huvudinnehållet

Unga mammorna om Riksbankens senaste räntebomb: ”Klart att man är orolig”

Publicerad:
På torsdagen meddelade Riksbanken att styrräntan höjs med 0.75 procentenheter vilket innebär att nivåerna är de högsta sedan 2008. Lidköpingsborna Sara Williamsson, Annie Svensson och Linn Lindblom känner viss oro för framtiden.
På torsdagen meddelade Riksbanken att styrräntan höjs med 0.75 procentenheter vilket innebär att nivåerna är de högsta sedan 2008. Lidköpingsborna Sara Williamsson, Annie Svensson och Linn Lindblom känner viss oro för framtiden. Foto: Thomas Kühnel

På torsdagen meddelade Riksbanken att styrräntan höjs med 0,75 procentenheter till 2,50 procent – den högsta räntan på 14 år.

Samtidigt flaggas det redan för ytterligare höjningar i början av nästa år.

NLT gick ut och fångade röster på stan efter beskedet.

– Det är så oförutsägbart och det är klart man är orolig, säger Lidköpingsbon Sara Williamsson.

Från nollränta till 2,50 procent i styrränta på cirka sju månader. Riksbankens senaste höjning var markant och nuvarande ränta är den högsta sedan 2008.

På en presskonferens under torsdagen meddelade riksbankschefen Stefan Ingves att inflationen är för hög och höjningen är ett resultat av det.

– Och så vitt vi kan bedöma behöver vi höja räntan igen i början av nästa år och att räntan kommer att hamna runt tre procent, sa Stefan Ingves till TT.

Tankar på stan

Men hur slår torsdagens höjning mot gemene man?

NLT gick ut på stan för att lufta frågan med Lidköpingsbor.

Lidköpingsbon Olivia Hasselgren, som luftade sonen Ian, är inte orolig för egen del. Däremot är hon rädd för hur hårt det kan slå mot andras plånböcker och näringslivet i stort.
Lidköpingsbon Olivia Hasselgren, som luftade sonen Ian, är inte orolig för egen del. Däremot är hon rädd för hur hårt det kan slå mot andras plånböcker och näringslivet i stort. Foto: Thomas Kühnel

I Särnmarkshuset kommer de tre unga mammorna och Lidköpingsborna Sara Williamsson, Annie Svensson och Linn Lindblom med var sin barnvagn ut från en av butikerna.

Oron för dagens och framtidens situationer finns där.

– Vi kommer drabbas av det här. Vi har bundet lån, men bara ett tag till och det kommer springa iväg, säger Annie Svensson.

Höjningen märks av för samtliga.

– Man hoppas bara att löner och arbeten hänger med, för de halkar efter och gör att klyftorna blir större. Det är inte kul någonstans – inte när man är mammaledig heller, säger Sara Williamsson och fortsätter:

– Sedan är det så oklart hur länge det kommer hålla på, om det kommer gå tillbaka eller stiga ännu mer i framtiden. Det är så oförutsägbart och det är klart man är orolig.

Ny räntebomb från Riksbanken – högsta på 14 år

”Åker med”

Ränteläget är dock inget som tar det pratas om på daglig basis.

– Nja, man blundar nog lite för det, säger Annie Svensson och fortsätter:

– Man kan inte påverka det så mycket heller så det är bara att åka med.

Tänker ni se över er konsumtion framöver?

– Det borde man väl göra, för det är väl sedan smällen kommer om man inte börjar tänka, säger Sara Williamsson.

– Man säger att man ska göra det, men sedan står man där ändå. Det är en tråkig tid, säger Annie Svensson.

– Ja, man har vant sig vid en viss levnadsstandard. Vi har haft det bra och är ganska bortskämda – det är man ju, säger Linn Lindblom.

Men övriga utgifter är också kännbara. Elen och matkostnader kan tömma plånböckerna på ett helt annat sätt än tidigare.

– Det man har reagerat mest på är mat, för det behöver man oavsett vad det är för tider. Man kan avstå att köpa leksaker, julklappar och liknande, säger Sara Williamsson.

Orolig för andra

Vi lämnar trion för att springa på ytterligare en mamma med barnvagn – Olivia Hasselgren.

Torsdagens besked slår inte hårt på ett personligt plan, men olustkänslan är ändå påtaglig.

– Jag känner mig personligen inte orolig, men det är klart att man känner oro för andra och hela samhället. Allting drabbas när det blir dyrare, säger hon.

– Det är oroligt överlag i världen och detta är ytterligare en sak som inte känns så kul. Det är bara fler och fler saker och det blir som en kedjeeffekt, fortsätter Olivia.

Den flaggade styrräntan om tre procent bedöms ligga kvar fram till slutet av 2025. Tidigare prognos var en räntehöjning till 2,5 procent nästa år. Svenska hushåll kan därmed inte räkna med någon räntesänkning på länge. Istället lutar det åt fler höjningar än tidigare bedömning.

Artikeltaggar

ButikerEkonomiHus och hemHushållInflationLeksakerLidköpingRiksbankenStefan Ingves

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.