Hoppa till huvudinnehållet

Läkarna om nya hotet mot akuten i Lidköping: ”Alla kommer inte klara sig”

Publicerad:
Reporter Sandra Skeppar
Sandra Skeppar
sandra.skeppar@nlt.se
De kommande besparingarna kan innebära att akuten försvinner från sjukhuset i Lidköping.
De kommande besparingarna kan innebära att akuten försvinner från sjukhuset i Lidköping. Foto: Thomas Kühnel

Sjukhuset i Lidköping är återigen i fokus för kommande besparingar. Såväl akuten som IVA kan komma att försvinna.

Trots att man ännu inte fått några klara besked så finns det redan en oro på akuten om vad som komma skall.

Med längre resväg till akutsjukvård kommer man heller inte kunna rädda alla menar Emma Petersson som är medicinsk ansvarig på akutmottagningen i Lidköping.

Nästa år väntar ett stålbad för Skaraborgs sjukhus. 350 miljoner kronor ska sparas in, vilket är mer än någonsin tidigare. Enligt sjukhusdirektör Stellan Ahlström går det i detta läget inte spara med osthyvel – nu måste hela tårtbitar bort. Med det beskedet hamnar Lidköpings sjukhus återigen i fokus.

Enligt uppgifter till tidningen handlar ett av förslagen om en stängning av både akutmottagning och intensivvårdsavdelning – därmed skulle det också vara slut på akuta operationer i Lidköping.

Akutläkaren Einar Utbo och Emma Petersson, som är medicinsk ansvarig på akutmottagningen och den enda specialistläkaren i akutsjukvård, är några av de som fått informationen.

Stålbad för sjukhuset – Lidköping kan bli av med akuten och IVA

”Orolig för akuten”

För Emma känns det som att sjukhusledningen återigen drar undan mattan för sjukvården i Lidköping.

– Den 1 december hoppas vi få veta mer. Men ska man skära så stora bitar så förstår jag om man blir orolig för akuten och IVA. Det är ju de hela bitarna man kan ta bort.

Emma Petersson är medicinsk ansvarig på akutmottagningen och den enda specialistläkaren i akutsjukvård på Lidköpings sjukhus. Hon tror att nedläggningshotet som kan komma att riktas mot akuten kommer skapa nya protester, likt de som hölls 2019.
Emma Petersson är medicinsk ansvarig på akutmottagningen och den enda specialistläkaren i akutsjukvård på Lidköpings sjukhus. Hon tror att nedläggningshotet som kan komma att riktas mot akuten kommer skapa nya protester, likt de som hölls 2019. Foto: Daniel Strandroth

Om akuten i Lidköping skulle försvinna innebär det inte bara att Einars och Emmas arbetsplats skulle försvinna.

– Det vore också synd för allmänheten. Det innebär att ett stort geografiskt område ska samlas på samma punkt. Det blir långt att åka från Västra Skaraborg till Skövde. Det blir också många och längre ambulanstransporter, reflekterar Einar Utbo.

Att medborgarna värnar sitt sjukhus i Lidköping råder det inge tvivel om. När förslaget om neddragningar på medicinkliniken var på bordet 2019 tågade uppskattningsvis 5 000 människor genom Lidköping i protest under parollen: ”Rör inte vårt sjukhus!”.

Tusentals tågade med tydligt budskap

Kan bli nya protester

Att rösterna kan väckas igen räknar Emma Petersson med.

– Det kommer nog bli som 2019. Det här är viktigt för Lidköpingsborna, för kommunen, för industrier och företag. Bekymret är att det är få som har någonting att säga till om. Så folk kommer att reagera. Det kommer skrivas långa listor och det kommer protesteras på torget.

Emma Petersson är för tillfället föräldraledig, men följer händelseutvecklingen och kommer även delta i kommande möten.

Kollegan Einar Utbo befinner sig dock mitt i snacket bland kollegorna.

Einar Utbo är akutläkare på sjukhuset i Lidköping. Samtalen om nedskärningar och besparingar har under hans fyra år på sjukhuset ständigt puttrat. Hans förhoppning är att de snart ska få arbetsro.
Einar Utbo är akutläkare på sjukhuset i Lidköping. Samtalen om nedskärningar och besparingar har under hans fyra år på sjukhuset ständigt puttrat. Hans förhoppning är att de snart ska få arbetsro. Foto: Thomas Kühnel

Pratas det om det här på akuten i Lidköping i dag?

– Ja, och det har det väl gjort sedan jag började jobba här för fyra år sedan. Det är ett samtalsämne som puttrar hela tiden. Samtalen pendlar mellan att folk är oroliga och att vi varit nedläggningshotade i 30 år, så vi klarar oss nog denna gång med, säger Einar och fortsätter:

– Vi försöker driva projekt och göra det bättre här, att man då ständigt får höra att saker kan hända och att vi kan försvinna, det är klart att det blir tröttsamt. Man blir mindre sugen på att driva utveckling.

Att ständigt vara under hot av nedläggningar och neddragningar ställer också till med andra problem.

Rubbar förtroendet

– Det största bekymret för oss med det som nu händer är att det rubbar förtroendet och våra framtida rekryteringsmöjligheter. Folk börjar se sig om redan nu, och att börja jobba på akuten i Lidköping gör man inte om den riskerar läggas ner och man då behöver börja jobba i Skövde istället, säger Emma Petersson.

Även om personal, exempelvis under pandemin, valde att åka till Skövde för att stötta upp så är det en väsentlig skillnad.

– Då valde man det själv. Här handlar det om att man inte får bestämma själv, säger Emma.

– Det finns nog en hel del som inte är så sugna att pendla två timmar extra om dagen, säger Einar Utbo.

I den bästa av världar – vad önskar du för akuten i Lidköping?

– Jag hade önskat att vi bara kan få fortsätta som det är nu och rekrytera fler akutläkare. I dag tar vi emot medicinpatienter dygnet runt. Vi önskar att vi hade kunnat göra detsamma med kirurg- och ortopedpatienter. Dessa kan vi ta hand om mellan 07-21 som det är idag. Men överlag tycker jag att det fungerar bra nu.

För egen del vill Einar Utbo sitta lugnt i båten och avvakta vad utredningarna kommer fram till.

– Oavsett är det ingenting som kommer att hända i morgon. Vi tar också emot så många patienter i dag, så jag har svårt att se hur man ska lösa det med en akut i Skövde.

Majoriteten av de patienter som Einar Utbo tar emot på akuten i Lidköping, hade klarat av att åka 40 minuter till. Samtidigt finns det också fall där tiden spelar stor roll.
Majoriteten av de patienter som Einar Utbo tar emot på akuten i Lidköping, hade klarat av att åka 40 minuter till. Samtidigt finns det också fall där tiden spelar stor roll. Foto: Thomas Kühnel

Vad ser du för risker för patienterna om man måste åka till Skövde istället?

– Majoriteten av de tillstånd jag tar emot här påverkas inte av att få åka 40 minuter till. Men det finns tillstånd där tiden spelar roll, så det är klart att det finns risker, säger Einar Utbo.

För Emma Petersson går tankarna till de som man i framtiden kanske inte kan rädda.

– Vi tar emot personer som är så sjuka att de hade inte kunnat åka någon annanstans. Går det här igenom så vet vi att vi bara får vinka igenom de sjukaste. De flesta kommer att klara sig, men alla kommer inte att göra det. Men det är sådant som det är svårt att räkna i pengar. Vad är ett liv värt? Det blir så absurda faktorer att räkna på.

Artikeltaggar

AkutsjukvårdLidköpingLidköpings sjukhusOroligheterSjukhusSkaraborgSkövdeStellan AhlströmVårdVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.