Hoppa till huvudinnehållet

Götenebo hotade Paludan med bild på explosion: ”Lånad tid är fin tid, ticktack”

Publicerad:
Reporter Håkan Johansson
Håkan Johansson
hakan.johansson@nlt.se
Den danske högerextremistern Rasmus Paludan fick stor uppmärksamhet tidigare i år, då han brände koranen under flera demonstrationer i Sverige.
Den danske högerextremistern Rasmus Paludan fick stor uppmärksamhet tidigare i år, då han brände koranen under flera demonstrationer i Sverige. Foto: Tommy Andersson

En Götenebo i 25-årsåldern bötfälls för att ha hotat den danske högerextremisten Rasmus Paludan med bland annat en bild på en explosion.

Enligt ett strafföreläggande utfärdat av åklagarkammaren i Sövde var det den 14 maj i år som Götenebon riktade ett skriftligt hot mot den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan, partiledare för det högerextrema partiet Stram Kurs i Danmark.

Götenebon skrev ”lånad tid är fin tid ticktack" och bifogade bilder på en dansk flagga, en explosion, en eld och två personer som mår illa och kräks.

”Hotet var sådant att Rasmus Paludan kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin säkerhet”, skriver åklagaren.

Götenebon har erkänt gärningen och ska böta 3 000 kronor för olaga hot. Dessutom ska han betala ett skadestånd på 5 000 kronor till Rasmus Paludan.

Våldsamma protester

Det var under påskhelgen i år som Rasmus Paludan fick tillstånd att hålla flera offentliga möten på olika orter i Sverige, där han planerade och vissa fall även genomförde koranbränningar.

Protesterna blev på många håll våldsamma, även där planerade möten inte blev av.

Våldsamma upplopp bröt ut i Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö. Över 300 poliser skadades och mängder av bilar sattes i brand i det som kallas påskkravallerna.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättBöterDanmarkExplosionerLinköpingOlaga hotRasmus PaludanSkadestånd

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.