Stora besparingar väntar Skaraborgs sjukhus. Frågan är bara var dessa ska ske och vem som kommer att drabbas. Nu ligger bollen hos politikerna som ska få välja vilken del av ”tårtan” som ska bort.
Enligt facket är också en enskild stor besparing betydligt bättre än alla verksamheter drabbas. Men den enskilda besparingen kan hamna i Lidköping.
När sjukhusledningen pratar om att det är slut med osthyvlandet och dags att ta bort hela tårtbitar för att få bukt med ekonomin så kan Fredrik Sörman, som är fackligt förtroendevald för vårdförbundet på Skaraborgs sjukhus, förstå resonemanget.
– Vi har haft en ekonomi och verksamhet i obalans där man arbetat kontinuerligt med besparingar i verksamheterna. Vi kan inte fortsätta jobba på det sättet, det går inte spara mer, konstaterar han.
Anorektiska verksamheter
Fredrik Sörman beskriver en arbetsmiljö med stora resursbrister i de flesta verksamheter.
– Det är svårt att upprätthålla de nivåer man vill ha med operationer och tillgänglighet. Så här har det varit i närmare sju år. Vi har idag en kompetensbrist och anorektiska verksamheter.
Sett i ett större perspektiv skulle en stor nerskärning på ett ställe göra det bättre för andra verksamheter, menar Fredrik Sörman.
Hade det till och med varit skönt att ta bort ”en hel tårtbit”?
– Det beror på vilken ingång du har i det. Är du själv i tårtbiten så är det inget bra alternativ just för dig. Men sedan har man nog kommit till en punkt att antingen får man ta bort en hel tårtbit, eller så får man betala fullpris för tårtan. Nu har den sålts till rabatt länge och det fungerar inte i längden. Men för de tårtbitar som blir kvar blir det en bra verksamhet.
Att sjukhusledningen nu bollat frågan till politikerna själva att bestämma hur det ska sparas, vilken tårtbit man vill rycka, tycker han är bra.
Vad är det man vill ha?
– Det är det vettiga med det här. Vi har folkvalda som ska besluta om vår vård, och nu har de frågan i sitt knä. Äntligen, skulle jag säga. Vad är det man vill ha? Nu får vi se vad de gör av det. Mig veterligen har frågan aldrig ställts till politiken, att man begär att de ska ta i det här.
Att hitta en hållbar lösning efter alla år där politikerna inte skjutit till pengar som täcker det man beställt i form av vård, är nödvändigt.
– Det har varit en omöjlig ekvation.
Men i det här, kan du förstå att det finns en oro på akuten i Lidköping?
– Ja. Det blir alltid en oro inför förändringar, den oron delar vi givetvis. Men det är svårt att säga att det verkligen blir såhär. Ofta målar man upp ett värsta scenario, men det är först i efterhand man vet om man oroat sig för rätt saker.
Svar om varåt det lutar kan dock komma så snart som den 1 december då sjukhusstyrelsen sammanträder.