Hoppa till huvudinnehållet

Skaraborgs sjukhus står inför stålbad – Lidköping kan bli av med akuten och IVA

Publicerad:
Hur kommer utbudet på Skaraborgs sjukhus se ut nästa år? Det kan komma att ske stora förändringar för att få budgeten att gå ihop. Bilden är tagen vid sjukhuset i Lidköping.
Hur kommer utbudet på Skaraborgs sjukhus se ut nästa år? Det kan komma att ske stora förändringar för att få budgeten att gå ihop. Bilden är tagen vid sjukhuset i Lidköping. Foto: Sören Turesson

Nästa år blir ett stålbad för Skaraborgs sjukhus. De måste spara 350 miljoner kronor – mer än någonsin tidigare.

Sjukhusdirektör Stellan Ahlström ser inte längre att det går att spara med osthyvel, det blir istället hela tårtbitar som måste tas bort.

Sjukhuset i Lidköping kan nu åter komma i blickpunkten för besparingar.

Pengarna räcker inte till. I år räknar Skaraborgs sjukhus att gå med ett minus på 165 miljoner kronor. Men nästa år blir det ännu värre. Då räknar man med att få ett budgetunderskott på 350 miljoner kronor. Det är mycket kopplat till en omsättning på runt 4,9 miljarder kronor.

– Jag måste ha en budget i balans, därför har jag ett antal förslag som jag har tagit fram för styrelsen, berättar Stellan Ahlström.

Det har kommit fram uppgifter om att det finns förslag som skulle drabba sjukhuset i Lidköping. Då skulle det handla om stängning av både akutmottagning och intensivvårdsavdelning och därmed också slut på akuta operationer i Lidköping.

– Det finns inget konkret framtaget. Jag har sex punkter som är av strukturell karaktär och som jag ska presentera för styrelsen. Det är styrelsen som beslutar att jag går vidare och utreder frågorna och då kommer jag att konkretisera förslagen, berättar Stellan Ahlström.

Stellan Ahlström, sjukhusdirektör på Skaraborgs sjukhus.
Stellan Ahlström, sjukhusdirektör på Skaraborgs sjukhus. Foto: Roland Svensson

Jämför med osthyvel

I de sex punkterna finns akutflödet och intensivvården med, men även slutenvård och öppenvård. Inget konkret är nämnt där.

Stellan Ahlström förklarar att det inte längre räcker med att spara med osthyvel.

– Ska vi hålla på med allt som vi gör i dag så saknas det 350 miljoner kronor.

Att de räknar med så stort underskott nästa år beror på en rad olika faktorer som de också har gemensamt med andra sjukhus i regionen. Det är bland annat inflationen som påverkar inköpen, ökade pensionskostnader vilket motsvarar 60 miljoner kronor och den tuffa bemanningssituationen.

Att det är svårt att få tag på personal innebär att man får lösa det med dyr bemanningspersonal och att personal får jobba övertid.

Den nya regionledningen med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har lovat en uppräkning av sjukhusens budgetar med tre procent. Och med det så går regionen centralt också med underskott. Men den uppräkningen är också vad Skaraborgs sjukhus räknat med sedan tidigare, så det blir inga ytterligare pengar in.

Foto: Roland Svensson

Ordföranden kritisk

Pär Johnson (L), sjukhusstyrelsens ordförande, kommer att få sjukhusdirektörens förslag på sammanträdesbordet den 1 december. Han kommer inte tillåta en nedläggning av akut och IVA i Lidköping.

– Det finns redan beslut i regionfullmäktige om att Lidköping ska vara ett akutsjukhus, i så fall måste man riva upp hela det beslutet och det är inget vi kan ta i sjukhusstyrelsen.

Pär Johnson hänvisar också till att sjukhusstyrelsen tidigare beslutat att sjukhusledningen inte får röra själva utbudspunkterna, alltså var geografiskt som vården erbjuds i Skaraborg. Men just den delen var det oenighet kring på ett styrelsemöte i höst då Socialdemokraterna med hjälp av Sverigedemokraterna, tog bort just den delen. Därför är nu sjukhusdirektören fri att föreslå även förändring av utbudspunkter.

Fotnot: Tidningen har försökt att nå Susanne Berglund (S), vice ordförande i sjukhusstyrelsen.

Artikeltaggar

LidköpingSkaraborgs sjukhusVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.