Hoppa till huvudinnehållet

Anton, 21, driver eget företag: ”En självklarhet att starta eget”

Publicerad:
För Anton Malmberg, 21 år, var det en självklarhet att starta företag.
För Anton Malmberg, 21 år, var det en självklarhet att starta företag. Foto: Cecilia Isberg

För Anton Malmberg var det en självklarhet att starta eget företag. Nu driver 21-åringen Malmbergs Skogsservice.

– Det är skönt att få bestämma själv, säger Anton.

Egentligen är det kanske inte någon jätteskräll att Anton Malmberg valde att bli egenföretagare. Hela släkten består av företagare: Från pappa Andreas som driver Malmbergs byggservice till farfar som hade måleri och morfar som bedrev lantbruk. också mamma har företag, och andra i släkten säljer värmepumpar, driver städfirma med mera.

– Så det finns kanske lite i generna. Jag bestämde mig nog redan i tonåren för att bli egenföretagare som vuxen, säger Anton.

Att det skulle bli företagande som handlade om stora maskiner var också en självklarhet. Intresset för stora fordon och kraften i dem har funnits sedan barnsben.

Det som Anton Malmberg gör nu är att ta hand om virke som sågas ned i skogen, och forsla ut det till vägarna där timmerbilar plockar upp dem.

– Jag har tagit över körningarna från en gammal granne. Så jag har startat mitt eget företag, men jobbar med hans kontrakt så att säga, säger Anton.

Väldigt många företag i bygden: ”Det finns i Essungabons DNA”

Efter att Anton Malmberg gått ut skolan – han gick naturbruksgymnasium i Svenljunga just för att lära sig hantera större maskiner – var han under en period anställd på ett företag.

– Jag var ju tvungen att lära mig hur allting går till, men planen var hela tiden att starta mitt eget. Det var bra att börja som anställd inom branschen också för att känna efter att det var vad jag ville. Hade det känts fel hade jag ju aldrig startat företag. Jag testade lite som snickare också, men det var inte roligt. Det var för pyssligt – det har alltid varit stora maskiner som gällt för mig, säger Anton.

Var det svårt att bli egenföretagare?

– Nej, egentligen inte. Jag har ju fått så mycket hjälp hemifrån. Mamma hjälper mig fortfarande med bokföringen, men jag tänker att jag ska sköta det själv på längre sikt. Annars handlar det ju mycket om att tänka logiskt, och att förutsätta att saker och ting kostar pengar. Det är viktigt att ta höjd för kostnader i företaget.

Nu har han drivit Malmbergs Skogsservice i ett halvår, och tycker det fungerar utmärkt. Just nu har han en maskin, men drömmen på sikt är att utöka maskinparken, och kanske även anställa några personer.

– Jag vill inte att det blir för stort, men kanske två, tre anställda. Det gäller att växa i lagom takt. Det hänger ju också på hur mycket man har att köra, säger Anton.

Har du mycket att göra då?

– Det finns så det räcker. Jag kommer inte ens ha någon julledighet, säger Anton.

Anton Malmberg kör i hemkommunen Essunga, och i de omgivande kommunerna Vara, Sollebrunn och Vårgårda. Han är en underentreprenör, vilket betyder att han har ett kontrakt med en skogsfirma och kör deras virke. Skogsfirman i sin tur har kontrakt med Södra.

– Så jag får mina jobb genom skogsföretaget. Det är honom jag har kontakt med.

För många nystartade företag är det tufft att hitta lönsamhet den första tiden, i synnerhet om man haft stora investeringar. Anton har varit väl medveten om detta i uppstarten av sitt eget företag:

– Det gäller att man snålar med lönen och har en buffert. Men sköter man sitt jobb så går man runt, även om man aldrig går med miljoner i plus direkt.

För Anton är den stora tjusningen med att ha eget företag att man bara ansvarar för sig själv. Man bestämmer själv, och om någonting går år skogen så är det bara en själv det går ut över.

Vilket var det bästa rådet du fick när du skulle starta företaget?

– Att tänka långsiktigt. Om jag till exempel vill ha en ny bil så ska man börja bygga upp pengar nu, och sedan kanske köpa bilen om ett år. Det går inte att tänka kortsiktigt.

Och om du skulle ge ditt bästa råd till någon annan som kanske funderar på att bli egenföretagare?

– Om man vill ge företaget tiden som krävs så bara kör. Det är bara att satsa och känna sig trygg i att man gör vad man vill.

Artikeltaggar

Essunga kommunFöretagandeNäringslivSkogsbruk

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.