Hoppa till huvudinnehållet

Temavecka för att uppmärksamma våldet ”Lägg skammen där den hör hemma”

Publicerad:
Annika Elwing
annika.elwing@nlt.se
Representanter från bland annat polisen, kyrkan, Tranan och kommunen uppmärksammar mäns våld mot kvinnor under den orangea veckan.
Representanter från bland annat polisen, kyrkan, Tranan och kommunen uppmärksammar mäns våld mot kvinnor under den orangea veckan. Foto: Annika Elwing

Vattentornet kommer att lysas upp i orange och på stan flaggas det. Nu startar En vecka fri från våld, med syfte att uppmärksamma våld i nära relationer.

– Varje gång vi har en sådan här kampanj ser vi att anmälningarna går upp, säger Elisabeth Oliv, kommunpolis.

Genom en rad aktiviteter vill Skara uppmärksamma våld i nära relationer, få fler våldsutsatta att söka skydd, och fler att våga fråga när man anar att någon blir utsatt för våld. Detta genom den nationella kampanjen En vecka fri från våld, som även Skara kommun deltar i. Och det ger effekt att sätta fokus på frågan, det ser Elisabeth Oliv, kommunpolis i Skara och Götene. Fler anmäler våld i nära relationer efter en kampanj, och det behövs, med tanke på att de allra flesta fall av misshandel inte anmäls alls.

– De senaste två åren har vi haft ett 70-tal polisanmälningar, informerar Elisabeth Oliv.

– Det här blir inte uppmärksammat så mycket som det borde. Man pratar mer om annan kriminalitet, säger Per-Åke Pettersson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Föreläsningar och utställning

Våld kan se olika ut och behöver inte vara fysiskt. Det kan vara psykiskt, ekonomiskt eller digitalt på sociala medier, bland annat. Även äldre kan bli utsatta för våld, exempelvis om en partner blir förändrad, och kanske till och med våldsam på grund av olika sjukdomar.

Monica Green i UN Women betonar att man måste sluta skuldbelägga kvinnan som blir utsatt, genom att fråga varför hon inte lämnar relationen.

– Man ska lägga skammen där den hör hemma! Varför slutar inte mannen att slå, säger hon.

Orange är den genomgående färgen under temaveckan. Vattentornet kommer att lysas upp på kvällarna, orangea flaggor kommer att vaja i centrum, och många kommer att bära den orange färgen för att tydligt visa sitt stöd för alla kvinnor som blir utsatta för våld av sin partner. Nya biblioteket är centrum för de aktiviteter som har planerats. Där kan man gå tipspromenad, höra kostnadsfria föreläsningar och se en utställning med omkring 330 bh:ar, där varje bh representerar en kvinna som har blivit mördad av sin partner i Sverige sedan år 2000.

Kortfilmer på sociala medier

I samarbete med Skara skolscen har Skara kommun gjort kortfilmer som under veckan läggs ut på kommunens sociala medier. Under tisdagen har Utväg Skaraborg två föreläsningar om vad våld är och vägen ut från det. Under onsdagen kommer det att talas om våld i nära relationer, och vad en sund relation är, på Katedralskolan. Torsdagen bjuder på föreläsning med UN Women och orange morotssoppa på biblioteket.

Kommunalråd Gunilla Druve Jansson (C) menar att många känner någon som blir utsatt för våld.

– Det här är ett allvarligt ämne som är tabubelagt att prata om. Men man vill ha 52 veckor fria från våld, konstaterar hon.

Över 300 bh:ar hänger på utställningen, en för varje mördad kvinna sedan år 2000.
Över 300 bh:ar hänger på utställningen, en för varje mördad kvinna sedan år 2000. Foto: Annika Elwing

Artikeltaggar

Dödligt våldNyheterSkaraVåld mot kvinnor

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.