Hoppa till huvudinnehållet

Svartgula färger mot våldet tar över stan: ”Det ska vara som ett nödrop”

Publicerad:
Reporter Christoffer Dunälv
Christoffer Dunälv
christoffer.dunalv@nlt.se
På fredag är det internationella dagen mot våld mot kvinnor. Samtidigt genomförs kampanjen Enough is enough och Lidköping kommer iklä sig de svartgula färgerna som ett ställningstagande mot mot mäns våld mot kvinnor och barn. På bilden håller Sandra Torbjörnsdotter och Anna Döse, från reklambyrån Dotter & Döse, upp flaggan tillsammans med Petra Karlsson från Kvinnojouren Linnéan.
På fredag är det internationella dagen mot våld mot kvinnor. Samtidigt genomförs kampanjen Enough is enough och Lidköping kommer iklä sig de svartgula färgerna som ett ställningstagande mot mot mäns våld mot kvinnor och barn. På bilden håller Sandra Torbjörnsdotter och Anna Döse, från reklambyrån Dotter & Döse, upp flaggan tillsammans med Petra Karlsson från Kvinnojouren Linnéan. Foto: Pressbild

På fredag kommer svartgula färger dominera Lidköpings centrum som ett ställningstagande mot mäns våld mot kvinnor och barn.

– Det handlar om att få en beteendeförändring, säger Sandra Torbjörnsdotter, en av initiativtagarna till kampanjen Enough is enough.

Men kampen mot övergrepp och förtryck pågår under hela veckan med bland annat föreläsningar på skolor och arbetsplatser.

25 november 2021.

Det är den internationella dagen mot våld mot kvinnor, även kallad Orange day som FN ligger bakom.

Lidköping vaknar upp till ett svartgult centrum.

I mitten står Sandra Torbjörnsdotter och Anna Döse från reklambyrån Dotter & Döse med kampanjen Enough is enough, som tagits fram till Kvinnojouren Linnéan.

Syftet var att ta ställning mot mäns våld mot kvinnor och barn.

– Vi lanserade den i hemlighet förra året och det var lite av grejen med Enough is enough då. Vi ville att Lidköpingsborna skulle komma ut den 25 november och tänka: ”Vad händer, vad är det för svartgula färger och varför hänger det flaggor överallt”. Vi ville att folk skulle börja snacka om vad Enough is enough var för något, säger Sandra Torbjörnsdotter.

Intresset visade sig bli stort.

Men i år har engagemanget eskalerat.

Under veckan genomförs flera aktiviteter och föreläsningar i Lidköping i samarbete med kommunen, näringsliv och föreningsliv för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. Inte minst på kommunens skolor som kommer bära de svartgula färgerna i olika former.

– Det är det som är så kul, för det är den här generationen som vi hoppas kunna vända den här trenden med, säger Sandra Torbjörnsdotter.

Fler slagna kvinnor söker hjälp – så många anmälningar gjordes i din kommun
Skådespelaren, manusförfattaren och konstnären Bianca Kronlöf, som dessutom tilldelats pris för sitt engagemang mot sexuellt våld, föreläser under två dagar för högstadie- och gymnasieelever.
Skådespelaren, manusförfattaren och konstnären Bianca Kronlöf, som dessutom tilldelats pris för sitt engagemang mot sexuellt våld, föreläser under två dagar för högstadie- och gymnasieelever. Foto: Pressbild

"Vill ha ett stopp”

Skådespelaren och allkonstnären Bianca Kronlöf kommer att föreläsa på De la Gardie för ungdomar mellan årskurs sju och gymnasiets andraårselever.

– Hon har ett sätt att prata där hon blandar allvar med attityd, så vi hoppas att det blir bra. Eller ja, det kommer att bli bra, säger Sandra Torbjörnsdotter.

Dessutom kommer skolorna arbeta med ett utbildningsmaterial kopplat till mäns våld mot kvinnor.

– Vi har även tagit fram en film så att företagen kan jobba med ett utbildningsmaterial och ha föreläsningar för sin personal, säger Sandra Torbjörnsdotter.

– Vi vill ha ett stopp på mäns våld mot kvinnor och barn. Materialet är kostnadsfritt och finns att hämta på Enough is enoughs hemsida.

25 november

Allt som säljs under dagen som är kopplat till Enough is enough-kampanjen kommer gå oavkortat till Kvinnojouren Linnéan. Förra året skänktes cirka 82 500 kronor men dagen har ett större syfte.

– Vi fokuserar inte på kronorna i den här kampanjen – utan det handlar om att få till ett ställningstagande och en beteendeförändring. Framför allt på bred nivå, säger Sandra Torbjörnsdotter.

Enough is enough genomförs endast den 25 november, och anledningen är enkel. Dagen står för något viktigt och är dessutom inarbetat som internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor och barn.

– Det ska vara som ett nödrop; jättemycket, jättehögt och sedan borta. Det ska vara väldigt koncentrerat och inte riskera att bli urvattnat.

Hon ser veckans ställningstagande som något otroligt betydelsefull.

– Och det som är stort är att Lidköping som stad går samman och faktiskt jobbar på riktigt för att få en beteendeförändring, säger Sandra Torbjörnsdotter och fortsätter:

– I år gör vi i Lidköping faktiskt något aktivt för att utbilda invånarna, både på kommun- och näringslivsnivå, och det är vi jätteglada för.

Orange day

Den 25 november är FN:s internationella dag, även kallad Orange day, för avskaffandet av våld mot kvinnor. Den instiftades av FN:s generalförsamling 1999 till minne av de tre systrarna Mirabal som mördades den 25 november 1960 efter sin kamp mot diktaturen i Dominikanska republiken.

Orange day-kampanjen startades år 2008 av FN:s dåvarande generalsekreterare. Världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor bär något orange för att visa stöd för ett samhälle fritt från våld mot kvinnor.

En vecka fri från våld

Under veckan pågår det nationella initiativet En vecka fri från våld, som drivs av organisationerna Unizon och MÄN. Initiativet stöds av Sveriges kommuner och regioner, Jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelserna.

Nedan följer ett axplock om vad som planeras i Lidköpings kommun.

21 november:

”Häng med UJ!” Schyssta och oschyssta relationer uppmärksammas på Kafé Iris.

Kahoot – tema våld på Margretelunds fritidsgård.

22 november:

Skapa pysselarmband med temat Enough is enough på Margretelunds fritidsgård.

Kahoot – tema våld på Järpås fritidsgård

Föreläsning ”Mäns våld mot kvinnor” på Studiefrämjandet.

”Häng med UJ!” Schyssta och oschyssta relationer uppmärksammas på Brukets fritidsgård

23 november:

Målartema Vecka fri från våld på vaxduk på Margretelunds fritidsgård.

Skapa pysselarmband med temat Enough is enough på Brukets fritidsgård.

24 november:

Föreläsningen ”Mäns våld mot kvinnor och barn samt våld i nära relationer” för personal och elever på Campus Västra Skaraborg.

Anordnas av Kvinnojouren Linnéan för personal och elever på Campus Västra Skaraborg.

Tjejkväll – temat Vecka fri från våld diskuteras på Margretelunds fritidsgård.

Målartema Vecka fri från våld på vaxduk på Brukets fritidsgård.

24 och 25 november: Skådespelaren, manusförfattaren och konstnären Bianca Kronlöf föreläser på De la Gardiegymnasiet för årskurs sju upp till årskurs två.

25 november:

Kampanjen Enough is enough i Lidköping.

Film med temat Vecka fri från våld på Margretelunds fritidsgård.

Film med temat Vecka fri från våld på Brukets fritidsgård.

Föreläsning ”Mäns våld mot kvinnor och barn samt våld i nära relationer” på Seniorcenter.

Kvinnojouren Linnéans volontärer genomför en ljusmanifestation utanför Sparbanken Lidköping arena när Villa tar emot Vänersborg samt utanför Folkan.

Ett fackeltåg för pojkar och män arrangeras under kvällen med start vid Industrigatan. Deltagarna marscherar till Lidköpings torg där 15 ljus tänds, en för varje kvinna som mördades av en man de hade eller haft ett förhållande med. Därefter går tåget tillbaka till Industrigatan. Ingen föranmälan krävs.

Källa: Lidköpings kommun, Enough is enough

Artikeltaggar

Bianca KronlöfBrott, lag och rättBruketFNFritidsgårdarJämställdhetsmyndighetenKvinnojouren LinnéanLidköpingLidköpings kommunMargretelundUnizonVåld i nära relationerVåld mot kvinnor

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.