Hoppa till huvudinnehållet

Per efter missen i Europatourkvalet: ”Då var det svart och flera tunga dagar”

Publicerad:
Golfproffset Per Längfors tar sikte mot 2023.
Golfproffset Per Längfors tar sikte mot 2023. Foto: Privat

2019 hade han Europatouren som sin arbetsplats.

Tre år senare är framtiden osäker för golfproffset Per Längfors.

För några veckor sedan misslyckades Tråvads 28-åring i Europatourkvalet i Spanien.

– Men jag vill absolut satsa vidare. Golfen är fortfarande lika rolig, säger Per.

Vi får tag i Per Längfors när han är på väg till en träning i Göteborg. Det är där han bor numera – den 28-årige Tråvadskillen som är fostrad på Vara-Bjertorp GK.

– Tur att du inte ringde direkt efter kvalet. Då var det svart och det var flera tunga dagar.

Det var på Las Colinas som Per missade i Europatourkvalets steg 2.

De 20-25 bästa gick vidare och Per var några slag ifrån efter fyra varv.

– Jag hade en bra känsla inför sista varvet men där gick det snett.

Nia i Australien

Per spelade ju bra i steg 1 men till finalsteget (steg 3) fick han ingen plats och chansen att ta sig tillbaka till Europatouren var ett minne blott.

Det var ju till Europas finrum som Per kvalade in i november 2018. Under hela 2019 spelade han med de största stjärnorna och tog bland annat en vass nionde plats i Australien (Perth).

Per tillsammans med Henrik Stenson.
Per tillsammans med Henrik Stenson. Foto: Privat

– Det var en härlig tid och så roligt att få spela där.

Men Per missade att behålla sitt kort (spelrättighet) dit. De tre senaste åren har han spelat på Challenge Touren (CT) som är steget under Europatouren och även lagt in en del tävlingar på den nordiska ligan.

De bästa från Challenge Touren tar steget upp till Europatouren men Per har varit en bra bit från det. 133-91-113 är hans CT-ranking de tre senaste åren.

Klarade åtta kval

I år spelade han 17 CT-tävlingar runt om i Europa och klarade åtta kvalgränser och spelade in 11 990 euro. Bästa placeringen var en nionde plats i skånska Allerum.

– Precis som i år kommer jag att få kategori 16 där även nästa år så det lär bli en del CT-tävlingar även då.

Men Per funderar också på att spela lite mer på nordiska ligan. I år blev det fyra tävlingar där med en 28:e plats som bästa placering.

– Det sliter att komma in sent till CT-tävlingarna. Få besked en måndag eller tisdag om du kommer med eller inte. Kan vara bättre att koncentrera sig på nordiska ligan? Ibland kanske man ska ta ett steg bakåt för att sedan ta två steg framåt, säger han.

Vässa järnen

Samtidigt är han noga med att påpeka:

– Mitt stora mål i framtiden är att ta mig tillbaka till Europatouren även om det inte får ta tio år. Men jag känner att jag har spelet för att ta mig dit och tack vare mina härliga sponsorer har jag möjlighet att satsa vidare.

Vad säger du om årets säsong?

– Kort sagt så är spelet bättre än resultatet. Jag har varit med i toppen i flera tävlingar efter ett par varv innan jag har tappat. Men just känslan att jag kan konkurrera där uppe när det stämmer är något att ta med sig.

– Men golf är verkligen en mental sport. Det gäller att få till en bra vecka. Då släpper mycket och du får dina rankingpoäng och vågar spela ut på ett annat sätt.

Är det något speciellt du behöver förbättra?

– Allt kan så klart bli bättre men när jag ser statistiken så behöver jag vässa järnslagen från järnfyra till järnnio. Jag ser också att jag behöver bli bättre från tee med spoonen och de låga järnen där jag tappar slag jämfört med snittet.

– När det gäller drivern så har jag en snittlängd på 278 meter vilket är lite längre än snittet. Samtidigt är det viktigt att slå långt så jag ska försöka öka min svinghastiget nu under off-season.

När peggar du upp igen?

– På en CT-tävling i Sydafrika 2 februari eller på nordiska ligans Winter-series i Spanien 17 februari. Och jag vill absolut satsa vidare för golfen är fortfarande lika rolig.

Artikeltaggar

EuropatourenGolfHenrik StensonPer LängforsVara-Bjertorp GK

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.