Hoppa till huvudinnehållet

Förklaringen till Villastjärnans frånvaro – prestationsångest: ”Vill vara ärlig”

Publicerad:
Reporter Carl Söderström
Carl Söderström
carl.soderstrom@nlt.se
Johan Löfstedt har tagit en paus från bandyn.
Johan Löfstedt har tagit en paus från bandyn. Foto: Thomas Kühnel

Villastjärnan Johan Löfstedt, 36, har saknats i de två senaste matcherna.

Anledningen? Prestationsångest.

– Jag vill vara ärlig med hur jag mår, och kanske får det andra att också ta hjälp i tid, säger han till Villas hemsida.

Johan Löfstedt, Villastjärnan som kom till klubben inför guldåret 2018/19, har tidigare varit öppen med den höga kravbilden på sig själv.

Löfstedt spelade de inledande matcherna, men i bortamötet med Vetlanda, i den tredje omgången, brast det.

På Villas hemsida berättar anfallaren nu varför han har saknats i de två senaste matcherna (Frillesås och Bollnäs).

– Det var i samband med premiären som jag började få väldigt stark prestationsångest kring bandyn i stort och efter matchen borta mot Vetlanda så eskalerade det på en nivå som var okontrollerbar.

– Jag har alltid lidit av det här men jag har haft kontroll på det. Kulmen kom som sagt mot Vetlanda, då jag inte hade koll på vad jag gjorde överhuvudtaget.

Kopplat bort bandyn

Sedan Vetlandamatchen har Löfstedt kopplat bort bandyn, vilket innebär att han även har vilat från träningarna. I veckan är grundtanken att Löfstedt så smått ska börja smyga sig tillbaka.

– Jag vill vara ärlig med hur jag mår och kanske får det andra att också ta hjälp i tid. Nu har jag öppnat upp mig och tagit professionell hjälp och utan att gå för djupt in på det här så har det sina förklaringar till varför det har blivit såhär.

Exakt vad som kommer att hända framöver är givetvis oklart. Men Löfstedt jobbar för att hitta in på rätt spår.

– Nu är jag i en process där jag bearbetar det här själv och tillsammans med folk runt omkring mig och nu tar jag dag för dag och har en förhoppning att jag är på banan igen inom inte allt för lång tid. Jag ska testa lite i början av nästa vecka och som sagt så tar vi det där ifrån, säger han.

Villa spelar sin nästa match på fredag, då Vänersborg kommer på besök.

Artikeltaggar

BandyJohan LöfstedtVilla Lidköping

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.