Hoppa till huvudinnehållet

Tjuvar slog till mot 24 Sju-butiker – länsade lokalen: ”En man frihetsberövad”

Publicerad:
Natten mot onsdagen tog sig två maskerade gärningsmän in och länsade 24 Sju-butiken i Främmestad. Även den obemannade butiken i Arentorp fick besök av samma personer.
Natten mot onsdagen tog sig två maskerade gärningsmän in och länsade 24 Sju-butiken i Främmestad. Även den obemannade butiken i Arentorp fick besök av samma personer. Foto: Mattias Olsson

De obemannade livsmedelsbutikerna i Främmestad och Arentorp har utsatts för omfattande stölder. På övervakningskameror syns två maskerade gärningspersoner och en misstänkt skåpbil.

På onsdagseftermiddagen togs en misstänkt man i 30-årsåldern in till förhör.

– I Främmestad har tjuvarna mer eller mindre länsat butiken, säger Kristoffer Hjelm på polisen.

24 Sju-butikerna i Främmestad och Arentorp fick natten mot onsdagen påhälsning av tjuvar. Polisen fick kännedom om händelsen via Facebook där butiksägaren i Främmestad gått ut med information om stölden.

– Där framgick det att butiken mer eller mindre blivit länsad. När en kollega, som känner butiksägaren, ringde upp och stämde av läget visade det sig att det stämde, säger Kristoffer Hjelm, kommunpolis i Vara, Essunga och Grästorp.

”Stort värde”

På övervakningsmaterialet syns det att två maskerade gärningsmän vid 03-tiden går loss i butiken i Främmestad och tömmer både butiken och lagret på varor. Även en skåpbil syns på filmerna. Samma personer och fordon har en halvtimme senare dykt upp vid 24 Sju-butiken i Arentorp.

– Det är varor till ett väldigt stort värde som försvunnit från Främmestad. I Arentorp har tjuvarna fått med sig ett tiotal kassar med varor. Även där pratar vi om ett stort belopp, men inte lika omfattande som i Främmestad. Det verkar som att det rör sig om blandade varor, så tjuvarna har inte fokuserat på något speciellt egentligen, säger Kristoffer Hjelm.

Butiksägaren efter inbrottet: ”Överskottet för minst en månad borta”
Polisen har genomfört ett flertal husrannsakningar i jakten efter de misstänkta tjuvarna.
Polisen har genomfört ett flertal husrannsakningar i jakten efter de misstänkta tjuvarna. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Loggade in via bank-id

För att komma in i butikerna krävs att man loggar in via bank-id – vilket en av gärningsmännen har gjort.

– Det förvånar mig att man avslöjar sig på det sättet. Nu vet vi vem som har loggat in via sitt bank-id och tagit sig in i butikerna. Det har gjort att vi fått till oss ett namn och vi jagar den här personen för fullt nu, säger Kristoffer Hjelm.

På onsdagsförmiddagen genomförde flera polispatruller husrannsakningar. Dessa ska ha skett på adresser i Herrljunga och Falköpings kommun.

– Vi jobbar intensivt med ärendena och är inne i ett känsligt skede av utredningen, säger Kristoffer Hjelm.

Man frihetsberövad

Vid 15-tiden meddelade Kristoffer Hjelm att det skett framsteg.

– På en adress har vi hittat ganska omfattande med gods som vi misstänker kommer från inbrotten. I samband med detta frihetsberövades en man i 30-årsåldern som tagits med till stationen för förhör. Han är misstänkt för stöld i nuläget. Efter förhöret tas beslut om han ska gripas eller släppas på fri fot.

Påträffades mannen och livsmedelsvarorna på samma adress?

– Det är ingenting som jag vill gå ut med i nuläget.

Hur går utredningen vidare nu?

– Vi får se vad förhöret ger först och främst. Men troligtvis finns det fler inblandade personer, så arbetet fortsätter.

Artikeltaggar

ArentorpBrott, lag och rättButikerEssungaFacebookFrämmestadGripandenHandelKristoffer HjelmStölderVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.