Hoppa till huvudinnehållet

Klart: 28 miljoner till vårdcentralerna – ska ta emot fler patienter

Publicerad:
Efter pandemin har flera fysiska besök på vårdcentralerna uteblivit i vissa utsatta patientgrupper. Det vill regionen nu råda bot på.
Efter pandemin har flera fysiska besök på vårdcentralerna uteblivit i vissa utsatta patientgrupper. Det vill regionen nu råda bot på. Foto: Charlotte Ferneman

Vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen får 28,5 miljoner kronor för att ta emot fler patienter för fysiska besök. Det gäller vårdbesök som inte blev av under pandemin.

Regionstyrelsen beslutade under tisdagen om en tillfällig förstärkning på 28,5 miljoner kronor till vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen. Medlen ska gå till att genomföra fler fysiska besök för personer med exempelvis diabetes typ-2, hjärtsvikt och KOL, patientgrupper där distanskontakter inte är ett tillräckligt bra alternativ. Syftet är att ta hand om delar av det uppdämda vårdbehov som uppstod under pandemin.

– Efter pandemin har man sett att det funnits grupper som inte sökt vård, vi är oroliga att de inte kommit till oss i vården i den utsträckning som de ska, förklarar Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

Under pandemin ersattes många besök i vården av digitala vårdbesök och kontakt på distans. Men för vissa patientgrupper behövs regelbunden fysisk undersökning och bedömning som är nödvändig för att upprätthålla god medicinsk kvalitet.

Den tillfälliga förstärkningen motsvarar cirka 19 000 undersökningar och betalas delvis med hjälp av statsbidrag.

Artikeltaggar

RegionstyrelsenVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.