Hoppa till huvudinnehållet

Ingen temperatursänkning i sjukhuslokaler: ”Funnits oro att patienter ska frysa”

Publicerad:
Patienter på Skaraborgs sjukhus ska inte riskera att behöva frysa. Det blir ingen sänkning av inomhustemperaturen efter ett beslut från regionstyrelsen.
Patienter på Skaraborgs sjukhus ska inte riskera att behöva frysa. Det blir ingen sänkning av inomhustemperaturen efter ett beslut från regionstyrelsen. Foto: Sören Turesson

Förslaget att sänka temperaturen i både vård- och administrativa lokaler i Västra Götalandsregionen, säger regionstyrelsen nej till.

– Det här är inget sparbeting, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande och hänvisar till Arbetsmiljöverkets riktlinjer.

Som vi tidigare berättat så har fastighetsnämnden en rad förslag på hur man ska kunna få en lägre energiförbrukningen i regionens lokaler. Regionstyrelsen hade förslagen på sitt bord under tisdagen och sa ja till de flesta åtgärderna.

Däremot finns inte längre kravet på att allmänt sänka temperaturen i vårdlokaler med runt en grad kvar i det beslut som regionstyrelsen tog. Inte heller sänkning ner till 20 grader i administrativa lokaler.

Helén Eliasson förklarar att det har funnits en oro för att patienter skulle behöva frysa om man genomförde temperatursänkningen.

– Vi ska följa de föreskrifter som finns. Arbetsmiljöverket har riktlinjer för vilka inomhustemperaturer man ska ha.

Artikeltaggar

Fastighetsnämnden Västra GötalandsregionenRegionstyrelsenVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.