Hoppa till huvudinnehållet

EXKLUSIVT: NLT tar tempen på Carina Ohlsson i Bryssel: ”En jättekul utmaning”

Publicerad:
Reporter Philip Alfredsson
Philip Alfredsson
philip.alfredsson@sla.se
I presskorridoren vimlar det av journalister, presspersoner - och parlamentariker från Lidköping. Vi har mött Carina Ohlsson på plats i Bryssel.
I presskorridoren vimlar det av journalister, presspersoner - och parlamentariker från Lidköping. Vi har mött Carina Ohlsson på plats i Bryssel. Foto: Philip Alfredsson

Skaraborg och Lidköping har fått ett välkänt bidrag till internationell politik.

NLT har besökt Carina Ohlsson (S) på plats i Bryssel och pratar om politiska utmaningar, svenska ordförandeskapet i EU – och hur man egentligen hittar i parlamentets korridorer.

Schemat är fullspäckat för Carina Ohlsson på plats i Bryssel. Det är möten med svenska partikollegor, samtal inom den landsöverskridande gruppen S&D och – kanske främst – att försöka navigera sig i en labyrintlik byggnad.

– Det är tur att jag har en erfaren person med mig, säger hon, och hänvisar till den tillfällige pressekreteraren Lars Hagberg, med många år i Bryssel i ryggsäcken.

Vi slår oss ner i Mickey Mouse Bar, ett välkänt kafé inne på parlamentet. Det går en sägen om att Margaret Thatcher en gång kallat hela parlamentet för just Mickey Mouse. Även om stolarna har en viss Musse Pigg-aura, är sägnen kanske roligare att tro på. Vi slår oss ned och tar oss varsin kopp kaffe.

Carina Ohlsson fick frågan om att kliva in som ny EU-parlamentariker när Jytte Guteland valdes in i riksdagen. Carina kom in i riksdagen år 1998, och har sedan dess prövat på de flesta uppdrag inom politiken, däribland flera år i Europarådet.

Hon har alltid haft en drivkraft att våga säga ja och räds inte att testa nya utmaningar.

– Jag tog ganska lång tid på mig att bestämma mig. Dels har jag suttit i riksdagen i 24 år och trivs väldigt bra där, dels hamnade vi ju i opposition igen. Det har jag prövat på tidigare, och det behöver jag inte göra igen. Jag visste att Jytte skulle sluta och att jag skulle få frågan, så jag hade nog bestämt mig redan innan.

Var det svårt att ta beslutet?

– Det är, förstås, omtumlande att göra en sådan stor förändring så pass sent i livet. Eller ja, i mer mogen ålder kanske. Men det är jättekul med en sådan utmaning.

Ny på jobbet

Att vara ny på en arbetsplats är säkerligen något som de flesta av oss tycker är lite knixigt. Det är nya kollegor, nya lokaler och nya arbetsuppgifter och ämnen att hantera. Även om Carina främst kommer att arbeta med jämställdhets- och migrationsfrågor, något som hon är väl bekant med sedan tidigare.

– De politiska frågorna som jag jobbar med här känner jag mig trygg inom, och jag har ju suttit i EU-nämnden, men ändå är procedurerna här lite annorlunda när man är i dem själv.

Carina betonar flera gånger vikten av ett starkt team. På parlamentet finns, utöver de fem socialdemokratiska parlamentarikerna, flera politiskt sakkunniga och presspersoner, som tillsammans hjälps åt för att driva det politiska arbetet framåt.

Carina visar runt i plenisalen, en av världens viktigaste platser.
Carina visar runt i plenisalen, en av världens viktigaste platser. Foto: Philip Alfredsson

Och att hitta bland alla byggnader och korridorer.

– De är fantastiska. Annars vet jag inte hur man skulle klarat sig!

Vad har varit svårast hittills? Att hitta i lokalerna?

– Ja, det har inte varit helt enkelt. Ibland har jag knappt hittat ut! Det har ju varit mycket nytt att sätta sig in i, hur gör man saker här? Jag vill göra, jag vill vara med och påverka. Nu har jag ett och ett halvt år här innan nästa val, under den perioden vill jag åstadkomma saker. Jag tror att allt är möjligt.

Skaraborg i parlamentet?

Det många kanske inte vet, är att frågorna som hanteras inom parlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen kommer att påverka oss svenskar så mycket som upp till 60 procent. Och så även oss skaraborgare.

Carina vill stärka samarbetet mellan företrädarna från Västsverige för att skapa en mer robust förankring i Bryssel och Strasbourg.

– Besluten som tas här är inrikespolitik i allra högsta grad. Det påverkar oss i Sverige, och Lidköping, och vi vill vara med och forma den politiken.

Det blir än mer lokalförankring i parlamentet för oss skaraborgare i framtiden. Efter nyår kommer Therese Kristiansson, känd från Socialdemokraterna i Skara och SSU, till parlamentet.

– Hon blir min pressekreterare för att få ut vårt arbete i svensk media. Det är viktigt att EU-frågorna får mera utrymme, eftersom det påverkar oss så mycket. Det blir också bra att ha en medarbetare som har lokal förankring och har koll på vad som bubblar på hemmaplan.

Nu väntar ett spännande år för Sveriges del i det europeiska samarbetet. Under första halvan av 2023 är Sverige ordförandeland i EU. Det, i kombination med att Ylva Johansson är EU-kommissionär, sätter Sverige i en intressant sits under kommande år.

– Jag hade naturligtvis önskat att det vore Magdalena Andersson som ledde regeringen nu när Sverige blir ordförandeland i EU. Men det är förstås spännande att komma in i ett svenskt ordförandeskap och se vad vi kan uträtta.

Sedan är det dags för nästa möte. På plats i Bryssel är schemat inte direkt luftigt, utan efter några bilder måste Carina och pressisen Lars snabbt hasta vidare.

Världen väntar inte på någon, inte ens om du kommer från Skaraborg.

Artikeltaggar

BrysselCarina OhlssonEUEU-kommissionenEuroparådetLidköpingNämnderPolitikPolitiska system och ideologierS&DSkaraborgSocialdemokraternaVal

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.