Hoppa till huvudinnehållet

Vårdavgifter efter sexuellt våld tas bort: ”Beslutet en viktig signal”

Publicerad:
Den som söker vård efter att ha blivit utsatt för sexuellt våld ska slippa betala patientavgift i Västra Götalandsregionen.
Den som söker vård efter att ha blivit utsatt för sexuellt våld ska slippa betala patientavgift i Västra Götalandsregionen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Alla som söker vård efter en våldtäkt ska kunna göra det utan kostnad. På dagens regionstyrelse gick den nya rödgröna ledningens initiativ igenom, om att ta bort avgifter för patienter som söker vård efter våldtäkt

– Västra Götalandsregionen ska självklart inte ha avgifter för vård efter sexuellt våld. Vårt förslag idag handlar om att vi som en feministisk regionledning går från ord till handling för att förändra detta i Västra Götaland, säger Janette Olsson (S), talesperson för sjukvårdsfrågor i rödgrön ledning, i ett pressmeddelande.

I rödgrön ledning ingår förutom Socialdemokraterna även Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

De rödgröna hänvisar till organisationen Storasyster, som jobbar med att hjälpa unga som utsatts för sexuellt våld, som menar att det finns risk att man undviker söka vård på grund av patientavgift. Det är också en fråga om säkerhet för kvinnor som lever i våldsamma, kontrollerade relationer, att kunna söka vård utan kostnad.

– Vi gör upp med de strukturer som finns gällande mäns våld mot kvinnor och sexuellt våld. Det här förslaget gäller alla som söker vård efter våldtäkt, men vi måste samtidigt belysa hur utbrett mäns våld mot kvinnor är och varför detta beslut är en viktig signal, säger Carina Örgård, gruppledare för Vänsterpartiet.

I dag är det enbart det första besöket efter en våldtäkt som är kostnadsfritt, och då enbart när polis kör brottsoffret till sjukhuset, men övriga besök får patienten själv stå för.

– Det är totalt ohållbart och riskerar att våldsutsatta inte söker vård eller spårsäkrar efter övergrepp. Nu hoppas vi att fler regioner ser över detta, säger Madeleine Jonsson, gruppledare för Miljöpartiet.

Beslutet verkställs efter nästa regionfullmäktige den 29 november.

Artikeltaggar

RegionstyrelsenVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.