Hoppa till huvudinnehållet

Inköpsstopp på skolor när väntade extrapengar uteblir: ”Påverkar verksamheten”

Publicerad:
Barn och skola går mot ett underskott på tio miljoner kronor eller 6,2 miljoner om fjolårets överskott används. Efter sammanträdet på onsdag ska nämnden redovisa åtgärder för en budget i balans. En redan igångsatt sådan är inköpsstopp i verksamheterna. Arkivbild.
Barn och skola går mot ett underskott på tio miljoner kronor eller 6,2 miljoner om fjolårets överskott används. Efter sammanträdet på onsdag ska nämnden redovisa åtgärder för en budget i balans. En redan igångsatt sådan är inköpsstopp i verksamheterna. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Barn- och skolnämndens begäran om extrapengar ser inte ut att hörsammas och nämnden går därmed mot ett jätteunderskott 2022. Nu gäller inköpsstopp för samtliga verksamheter under resten av året.

– Det är det vi kan införa direkt som kan hålla tillbaka kostnaderna en del, säger Mario Melani (S), ordförande i nämnden.

De röda siffrorna, sammanlagt tio miljoner kronor eller 6,2 miljoner om förra årets överskott används, handlar i första hand om två poster. Dels ersättningen avseende fasta kostnader hos de nya fristående verksamheter som startat under året (Raoul Wallenbergskolan och Broholms förskola), dels kostnader för evakueringen till moduler på Rudenschöldskolan.

Mario Melani (S) menar att det är fråga om utgifter som det inte fanns anledning att ta hänsyn till i budgetäskanden inför 2022, och att kommunstyrelsen nu föreslår fullmäktige att avslå i båda fallen förvånar honom.

Mario Melani (S), ordförande i barn- och skolnämnden, anser att nämnden borde få de tilläggsanslag man begärt. Arkivbild.
Mario Melani (S), ordförande i barn- och skolnämnden, anser att nämnden borde få de tilläggsanslag man begärt. Arkivbild. Foto: Thomas Kühnel

– Det här har föredragits muntligt på dialogmöte både i våras och vid andra kvartalsrapporten, och vid ingen av de situationerna fick vi känslan av att det skulle bakas in årets budget, säger han.

Förvaltningschef Jonny Palmkvist har en liknande bild.

– Förväntan var att vi skulle få de här tilläggsanslagen, säger han.

Inköpsstopp infört

Likväl blir det inte några extrapengar i år, åtminstone inte enligt kommunstyrelsens förslag, och när det gäller evakueringen heller inget tillskott 2023. Istället ska man nu redovisa vilka åtgärder man kan vidta för att få årets budget i balans.

En sådan åtgärd, som är igångsatt sedan 1 november, är inköpsstopp i verksamheterna och restriktivitet när det gäller vikarier.

– Det är det vi kan införa direkt som kan hålla tillbaka kostnaderna till viss del, säger Mario Melani.

Väntas ge effekt

Att hämta hem 6,2 miljoner kronor genom ett inköpsstopp under årets två sista månader låter som en svår uppgift. Men förvaltningschef Jonny Palmkvist har ändå visst hopp. Barn och skola har med varje rektor gått igenom enheternas förutsättningar, och utifrån detta bedömer han att det finns goda möjligheter att kapa underskottet rejält.

– Det kommer att ge effekter. Vi kommer att ta igen en hel del.

Inköpsstopp och stor återhållsamhet med vikarier resten av året ska bättra på bokslutet för barn och skola. ”Men vi inför inte anställningsstopp. Vi har kompentensförsörjningsproblem och personalbehov i nästan alla lärarkategorier. Att då införa anställningsstopp skulle vara att motverka vårt eget bästa”, säger förvaltningschef Jonny Palmkvist. Arkivbild.
Inköpsstopp och stor återhållsamhet med vikarier resten av året ska bättra på bokslutet för barn och skola. ”Men vi inför inte anställningsstopp. Vi har kompentensförsörjningsproblem och personalbehov i nästan alla lärarkategorier. Att då införa anställningsstopp skulle vara att motverka vårt eget bästa”, säger förvaltningschef Jonny Palmkvist. Arkivbild. Foto: Alexander Carlsson

Men med största sannolikhet inte ner till noll, och det underskott som kvarstår kan barn- och skolnämnden (eller rättare sagt nya bildningsnämnden – barn- och skolnämnden upphör ju vid årsskiftet) få ta med sig in i 2023.

– Vi räknar med att det i så fall blir på en nivå så att vi kan hantera det, säger Jonny Palmkvist.

Men till detta kommer alltså nästa års kostnader för modulerna vid Ruden, 2,3 miljoner kronor, samt eventuella kostnader för evakuering på Dalängen. Sedan tidigare ligger också ett effektiviseringskrav på 0,5 procent som i första hand kommer att gå ut över fritidshemmen.

Hur kommer den här ekonomiska situationen påverka verksamheten nästa år?

– Som alltid så påverkar det verksamheten, säger Mario Melani och fortsätter:

– Våra kostnader handlar om i princip tre saker. Det ena är lokaler, våra hyror. Men om det försvinner ett antal barn från en skola går det ju inte att lämna ett eller två klassrum och förvänta sig få en lägre hyra. Sedan har vi det andra, det är personal – då får vi titta på personaltätheten, och det påverkar naturligtvis verksamheten. Det tredje som är i större volym är kost och städ – och det kommer verkligen påverka om vi ska tvingas gå in på det.

Artikeltaggar

BarnBudgetarEkonomiJonny PalmkvistKommunstyrelsenMario MelaniNämnderPolitikRaoul WallenbergskolanRudenschöldskolan

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.