Hoppa till huvudinnehållet

Vill du bo på Satan-i-gatan-gatan?

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Barnen i årskurs 4 på Nossebro skola har flera olika förslag på gatunamn.
Barnen i årskurs 4 på Nossebro skola har flera olika förslag på gatunamn. Foto: Cecilia Isberg

Nu ska gator och kvarter i det nya bostadsområdet på Stallabäcken namnges. Om barnen får bestämma så hade vägnamn med speltema eller koppling till naturen varit bra. Eller varför inte Satan-i-gatan-gatan?

Snart sätts spaden i marken för det nya området på Stallabäcken i Nossebro. Men när ett bostadsområde växer så behövs fler gator, och även de olika kvarteren behöver få namn i detaljplanen.

Det förslag som nu ska antas av kommunfullmäktige i Essunga innebär att två nya gator ska namnges. Torggatan finns redan, och de två gatunamnen som tillkommer blir Fältgatan och Dalgatan. Kvarteren får namn efter blommor - som Vitsippan, Blåsippan och Mosippan.

Namn efter dataspel

Att naturen får hjälpa till och namnge gator och kvarter är ingen dum idé tycker fjärdeklassarna på Nossebro skola.

– Jag tycker man ska titta sig omkring när man ger gatorna namn. Om det exempelvis är en skog i närheten borde gatan heta skogsvägen. Eller om det är en kulle där kan gatan heta Höjdvägen, säger Isabella Nyberg.

Antonio Odh tycker att gatorna kunde få namn efter dataspel - exempelvis Brookhaven.

Eller varför inte lantbrukstema, så någon gata hette Traktorvägen. Ett annat alternativ är att gatorna får namn efter personer - och det är klart att många av barnen gärna hade haft en egen gata, uppkallad efter dem själva.

Sen finns det förstås lite mindre lyckade namn på gator också. Vem skulle vilja bo på Korkskallegatan? Snoppgatan, Prinskorvsgatan och Fönstergatan är inte heller några bra gatunamn tycker barnen.

– Men Satan-i-gatan-gatan, då? föreslår Rasmus Tandoc Johansson.

Det förslaget får Essungas kommunalråd Daniel Andersson (M) att skratta högt.

– Underbart! Det förslaget gillade jag verkligen - men tyvärr är det ju ganska lagstyrt med många lagparagrafer om vad gator och kvarter får heta. Det är Lantmäteriet som bestämmer mycket om namnen, och när det gäller Stallabäcken så ska namnen hålla sig inom växtlighet, säger Daniel Andersson.

Artikeltaggar

Daniel AnderssonInfrastrukturNossebroNossebro skolanSamhälle

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.