Hoppa till huvudinnehållet

Sverigedemokraterna stöttar nya ledningen: ”Vi gav vårt medgivande i går kväll”

Publicerad:
Roberth Andersson i Sverigedemokraterna är nöjd med den nya politiska situationen i Lidköping.
Roberth Andersson i Sverigedemokraterna är nöjd med den nya politiska situationen i Lidköping. Foto: Thomas Kühnel

Sverigedemokraterna var väl införstådda med hur den nya politiska ledningen i Lidköping som presenterades på fredagen skulle se ut:

– Vi satt i ett möte i går kväll där vi gav vårt medgivande, säger Roberth Andersson, SD:s gruppledare i Lidköping.

Den nya politiska koalitionen som ska leda Lidköping består av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Sammanslutningen kallar sig För Lidköpings bästa och samlar 22 av de 51 mandaten i Lidköpings kommunfullmäktige.

På andra sidan finns Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, som tillsammans också har 22 mandat.

Tydliga vågmästare

Det innebär att Sverigedemokraterna med sina sju mandat får en tydlig vågmästarroll.

– Det blir jättebra för oss. Efter att ha varit mer eller mindre isolerade i flera år kommer vi nu kunna påverka politiken fullt ut, säger Roberth Andersson.

För Lidköpings bästa presenterade vid fredagens presskonferens de tre namn som får de tyngsta rollerna i den nya ledningen. Ulrika Gartman Blom (M) blir nytt kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen, Pär Johnsson (L) blir första vice ordförande i KS och Tommy Larsson (KD) blir ordförande i den stora sektorn välfärd.

Roberth Andersson har tidigare sagt till NLT att man på posten som kommunalråd vill se någon som har mycket erfarenhet och kunskap.

Ulrika Gartman Blom är helt ny i politiken, men SD står ändå bakom henne som kommunalråd:

– Vi tänkte i andra banor från början, men det är historia nu. Moderaterna har i samtalen med oss sagt att man skolar in henne för fullt och det förlitar vi oss på, det är detta som gäller nu, säger Roberth Andersson och fortsätter:

– Hon kommer också att vara omgiven av Pär Johnson och Tommy Larsson, som är två väldigt erfarna politiker.

Ni har tidigare sagt att det ”såklart inte kommer vara gratis att få vårt stöd”. Vad blir priset för den nya koalitionen?

– Priset blir att vi kommer ha stor påverkan på politiken. De har bara 22 mandat och måste ut och söka stöd hos andra partier. Det kommer att bli mycket mer dialog med den nya ledningen och mycket bygger på att man behöver förankra saker hos oss, säger Roberth Andersson och avslutar:

– Det här känns bra. Vi har sett fram emot ett nytt styre i Lidköping, för det behövs verkligen.

Artikeltaggar

KommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaLiberalernaLidköpingModeraternaPolitikPolitiska system och ideologierRoberth AnderssonSverigedemokraternaTommy LarssonVänsterpartiet

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.