Hoppa till huvudinnehållet

Det väntas en lysande tändningskväll: ”Vi önskar att alla kommer och firar”

Publicerad:
Mona Wesslén, Susanne Ljungsberg och Mariette Fredman är i full gång med att planera årets skyltsöndag och tändningskväll i Grästorp. En dag som i år kantas av både nya och traditionsenliga punkter på schemat.
Mona Wesslén, Susanne Ljungsberg och Mariette Fredman är i full gång med att planera årets skyltsöndag och tändningskväll i Grästorp. En dag som i år kantas av både nya och traditionsenliga punkter på schemat. Foto: Emma Edling

Årets skyltsöndag och tändningskväll, den 1:a advent, blir något att längta till. Fullproppad med gamla traditioner, nya inslag och ett avslutande överraskningsmoment.

Trots att julen kan kännas avlägsen så arbetar Grästorps handel för fullt med att planera årets skyltsöndag, tändningskväll OCH kommunens 70 års firande – på en och samma dag.

Med i planeringsgruppen är Mariette Fredman och Susanne Ljungsberg som båda representerar Grästorps Handel, samt Mona Wesslén, kultur- och fritidschef på Grästorps kommun.

Det planeras för en fullsmockad dag med tillställningar i form av juluppträdanden, överraskande erbjudanden, juldekorerade skyltfönster och en lysande julgran.

Och att gynna den lokala julhandeln trycker Grästorps Handel och kommunen extra mycket på i år:

– Det är svåra tider och det är viktigt att man i möjligaste mån vänder sig till våra lokala butiker för att vi ska vara kvar, säger Mariette Fredman.

Förra året vid fyratiden såg torget ut såhär, det var fullt med människor som samlades för att fira 1a advent.
Förra året vid fyratiden såg torget ut såhär, det var fullt med människor som samlades för att fira 1a advent. Foto: Emma Hurtig

70-årsfirande

Unikt för i år är att kommunen fyller 70 år. Firandet som skedde under Grästorpsfestivalen räckte inte, kommunen vill fira ännu mer. Därför kommer de bjuda alla som kommer till skyltsöndagen/tändningskvällen på en lättsam måltid – så långt lagret räcker. Serveringen kommer skötas av olika föreningar i Grästorp.

– Vi kommer bjuda på falafel, korv samt dryck, säger Mona Wesslén.

Åse & Viste Sparbank kommer även vara på plats för att bjuda på glögg medans tomten, eller tomtemor – beroende på hur mycket jobb det är i tomteverkstan, tar emot alla barnens önskelistor.

Försmak

Vid klockan fyra på eftermiddagen, när butikerna stänger, tar tändningskvällen vid.

Det blir barnkör från Lunnevi, kommunalråd Kent Larsson kommer dela ut årets prestationsmedaljer och det kommer bjudas på ett smakprov från luciatåget – istället för luciautlottning.

Avslutningsvis väntas en show, både julig och eldig. Vilket även den är en del i 70-årsfirandet.

– Vi önskar att alla kommer och firar med oss och att det kommer lite snö, avslutar Mona Wesslén.

Totalt elva prestationsmedaljer delades ut till grästorpare som utmärkt sig lite extra i tävlingssammanhang, under föra årets tändningskväll. Vilka tror du är de lyckliga i år?
Totalt elva prestationsmedaljer delades ut till grästorpare som utmärkt sig lite extra i tävlingssammanhang, under föra årets tändningskväll. Vilka tror du är de lyckliga i år? Foto: Emma Hurtig

Artikeltaggar

AdventÅse Viste SparbankBarnGrästorpGrästorps kommunHandelInger NordströmJulKent LarssonLunneviNya CentralskolanSusanne Ljungsberg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.