Hoppa till huvudinnehållet

Skolan vänder och går upp fem miljoner: ”Budget på halv miljard”

Publicerad:
Reporter Elin Andersson
Elin Andersson
elin.andersson@nlt.se
Lotta Grönlund Plöen (M) i talarstolen i kommunfullmäktige.
Lotta Grönlund Plöen (M) i talarstolen i kommunfullmäktige. Foto: Elin Andersson

Fem miljoner kronors skillnad.

Skolorna i Skara kommun har vänt från 3,8 miljoner kronor i minusresultat för 2022 till ett förväntat överskott på över en miljon kronor.

Förklaringen är bland annat statlig kompensation för sjuklöner.

Det följs regelbundet upp hur ekonomin för skolor och förskolor i Skara kommun går. Ibland är det tufft att få ihop det och risk för indragningar kan vara överhängande.

Men nu går det åt andra hållet!

Barn- och utbildningsförvaltningen redovisade tidigare i år ett underskott på 3,8 miljoner kronor, sett över helåret. Men detta underskott har under hösten blivit ett överskott. I prognos två för hela 2022 säger beräkningarna att det går mot ett plusresultat på 1,2 miljoner kronor. Överskottet kvarstår också efter oktober.

– Barn- och utbildningsförvaltningen har gjort en resa i organisationen under Elin Liljebäck Nilssons ledning. Det görs ett otroligt stort arbete med en budget på ungefär en halv miljard. Vi har i många år haft organisatoriska problem, sade äger Lotta Grönlund Plöen (M) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden när nämndens verksamhet presenterades i fullmäktige.

Bidrag från staten

Den fem miljoner kronor stora skillnaden baseras främst på en statlig kompensation, alltså skattepengar som staten fått in och ger till kommunerna. För Skaras del handlar det om 2,6 miljoner kronor som ersättning för sjuklönekostnader.

– Det är också fler elever på Katedralskolan höstterminen 2022 mot tidigare prognos, vilket vi tycker är jätteroligt. Det ger 600 000, menar Grönlund Plöen.

Samtidigt är det ökade statsbidrag till vuxenutbildningen med 600 000 kronor och i handlingarna anges ”övrigt” med 1,2 miljoner sammantaget.

– Det pekade mot 3,8 miljoner minus i prognos ett. Nämnden bad då att få tätare information för att följa ekonomin, och det fick vi. Nu kan vi se att Skara kommun fick utökat statsbidrag för vuxenutbildningen och fler elever som söker till Katedral. Vi går mot 1,2 miljoner i överskott nu, avslutar nämndordföranden.

Fler elever har sökt sig till Katedralskolan, vilket ger barn- och utbildningsnämnden 600 000 kronor mer än de räknat med.
Fler elever har sökt sig till Katedralskolan, vilket ger barn- och utbildningsnämnden 600 000 kronor mer än de räknat med. Foto: Elin Andersson
Fantasy i fokus med rollspel och Discord: ”Bra tillfälle att hitta likasinnade”

Artikeltaggar

BarnBudgetarEkonomiKatedralskolanLotta Grönlund PlöenNämnderPolitikSkaraSkara kommunSkolor

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.