Hoppa till huvudinnehållet

Shy Martin släpper nytt och öppnar upp: ”Bara skrivit till mig själv”

Publicerad:
Reporter Philip Alfredsson
Philip Alfredsson
philip.alfredsson@sla.se
Shy Martin är kanske Skaraborgs mest kända bidrag ute i musikvärlden. Hon växte upp i Lerdala, och det är även där som videon till senaste låten är inspelad.
Shy Martin är kanske Skaraborgs mest kända bidrag ute i musikvärlden. Hon växte upp i Lerdala, och det är även där som videon till senaste låten är inspelad. Foto: Berit

Shy Martin, eller Sara Hjellström som hon egentligen heter, kliver nu in i artistkostymen till fullo igen.

Med låten ”Wish I didn’t know you” öppnar hon porten till uppväxtorten Lerdala och rör sig närmare rötterna än någonsin förut.

– Musiken är skriven på mina premisser, säger hon till tidningen.

Tillsammans med Skövdeproducenten och DJ:n Mike Perry slog Shy Martin ner som en bomb i musikvärlden. ”Ocean” blev etta på svenska topplistan 2016 och med ett antal spelningar som totalt sett börjar röra sig mot en miljard.

Där tog karriären fart för Shy Martin, och sedan dess har hon fortsatt som både låtskrivare och egen artist. För att nämna några namn hon skrivit åt finns The Chainsmokers, Tove Styrke, Kygo, Ellie Goulding och Astrid S.

Under åren sedan Ocean har hon släppt en hel del solomaterial, som sakta men säkert fått rejält fäste ute bland telefoner, bluetoothhögtalare och konserter lite varstans i världen. Med över tre miljoner lyssnare i månaden har hon en stark fanbase, och ny musik finns ute nu.

Och mer är på väg.

– Jag skrev ”Wish I didn’t know you” förra året i mitt sovrum efter att min bror övertalat mig att skriva mer själv, säger Shy Martin till tidningen.

shy martin släpper nytt, musik på hennes egna villkor.
shy martin släpper nytt, musik på hennes egna villkor. Foto: Hampus Hjellstrom
Fantasy i fokus med rollspel och Discord: ”Bra tillfälle att hitta likasinnade”

Nu befinner hon sig i Los Angeles, där ny musik är på ingång. Dock börjar en hel del låtar på ett enklare sätt än så.

– Det var så jag började med musik. Själv i sovrummet, på en gitarr. Jag tog med mig låten till studion där jag jobbade klart låten tillsammans med Fanny Hultman och Kerstin Ljungström, två helt fantastiska personer och låtskrivare som jag även gjort den kommande musiken med.

Lerdala är hemma

Shy Martin är kanske Skaraborgs mest kända bidrag ute i musikvärlden. Hon växte upp i Lerdala, och det är även där som videon till senaste låten är inspelad.

– Jag och min bror är ju uppväxta i Lerdala så det har alltid varit en speciell plats för oss. Vi valde att skapa allt visuellt till den kommande musiken i och runt Lerdala just därför. Senaste året har vi varit där minst en gång i månaden för att filma och fota. Det har varit så kul att få involvera min familj ännu mer. De har alltid varit, och är fortfarande, extremt stöttade och hjälper till där de kan. Sedan har det varit perfekt att få komma på ”företagslunch” med mormor...

Hur har det varit att jobba med din bror Hampus, ni två gjorde ju musikvideon tillsammans?

– Jag och Hampus har jobbat med varandra i flera år nu. Det finns ingen jag litar på så mycket som han med min vision. Vi kan varandra utantill och har väldigt lika smak, vilket gör det väldigt lätt att jobba tillsammans. Sedan har vi också väldigt roligt tillsammans!

En rejäl satsning på solokarriären

Nu står mängder av ny musik och stampar utanför dörren. Shy Martin står förväntansfullt där och kommer öppna den allt eftersom.

2023 blir ett år där allt hon har skapat kommer att få komma ut till allmänhetens beskådning.

– Senaste året har jag spenderat i studion och bara skrivit till mig själv. Samtidigt har jag lagt mycket tid på att sätta ihop ett team med rätt människor runt mig. Jag har medvetet hållit mig i min egna kreativa bubbla för att den kommande musiken ska vara så ärlig som möjligt och skriven på mina premisser. Det är mer musik på väg och det kommer komma massa nytt under första halvan av nästa år.

Nyblom kommer hem till Skara: ”Det allra finaste av nonsens”

Artikeltaggar

ArtisterAstrid SKygoLerdalaLos AngelesLåtskrivandeMusikNöje/KulturShy MartinSHY MartinSkara kommunSkövdeTove Styrke

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.