Hoppa till huvudinnehållet

Essunga i framkant – hjälper andra kommuner med fiber: ”Varit klara i flera år”

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Christian Carlsson är vd för Nossebro Energi.
Christian Carlsson är vd för Nossebro Energi. Foto: Mattias Olsson

Målet är att hela Sverige ska ha tillgång till fiber år 2025. Men i Essunga har fiberutbyggnaden redan varit klar i flera år.

– Nu hjälper vi elbolag i andra kommuner, säger Christian Carlsson, vd för Nossebro Energi.

I dag har de flesta svenskar tillgång till snabbt bredband. Mest efterfrågade och snabbaste uppkopplingen är fiberanslutning. De senaste åren har ett stort arbete gjorts av kommunernas energibolag för att bygga ut fibernätet.

Många kommuner börjar nu närma sig målet. Men oftast är det landsbygden som halkat lite efter – kostnaden för fiberutbyggnaden är avsevärt högre i glesbygd, både för att det finns färre hushåll som ansluter sig, och för att avstånden är större så det blir många meter fiberkabel som ska grävas ned.

Men i landsbygdskommunen Essunga har fiberutbyggnaden varit klar i flera år. Där gjorde man dessutom tvärt om: började med landsbygden och tog tätorterna mot slutet, eftersom många i samhällena till skillnad från landsorten hade fungerade bredbandsuppkoppling genom ADSL.

Essunga kommun var tidiga med utbyggnaden av fibernätet.
Essunga kommun var tidiga med utbyggnaden av fibernätet. Foto: Mons Brunius

– Vi var nog ganska tidiga igång med fiberarbetet. Vi började gräva redan 2013, och var i stort sett klara 2017. Sedan har det varit de som anslutit sig efterhand, men det har vi gjort löpande. För i ärlighetens namn var tiden kanske inte riktigt mogen när vi började med fiberutbyggnaden, det var inte alla som var med och ville ansluta sig när vi grävde, berättar Christian Carlsson, vd på Nossebro Energi.

För de i kommunen som vill få fiberanslutning i efterhand är det dock inga problem:

– Vi har tänkt på det när vi grävde, så det är lätt att ansluta de hushåll som vill, säger Carlsson.

Hjälper andra kommuner

Sedan fiberutbyggnaden i Essunga kommun blev klar för fem år sedan har Nossebro Energis entreprenörsbolag istället hjälpt bolag i andra kommuner med deras fiberutbyggnad. Trollhättan, Vallebygden och Skara till exempel.

– Trollhättan är väl i det närmaste färdiga nu, men Skara och Vallebygden hjälper vi fortfarande, säger Christian Carlsson.

Men hur kommer det sig att lilla landsbygdskommunen Essunga varit så tidigt på banan när det gäller fiberutbyggnaden?

– Vi vet att det inte är någon annan som kommer och bygger åt oss, vill vi göra något så får vi göra det själva. Och då gäller det ju att vara med i matchen. Styrelsen bestämde tidigt att vi skulle satsa på det här med fiber. Och visst har det kostat en hel del pengar att bygga överallt, men nu har vi fiber i hela kommunen.

Artikeltaggar

BredbandEkonomiEssunga kommunInfrastrukturNossebro EnergiSamhälle

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.