Hoppa till huvudinnehållet

En satsning i rätt tid – plantskolan tillverkar biokol: ”Värmer våra lokaler”

Publicerad:
”För vår del är det mer en oro över vad som händer på lång sikt än över den nuvarande energikrisen”, säger Peter Welin, vd på Essunga Plantskola.
”För vår del är det mer en oro över vad som händer på lång sikt än över den nuvarande energikrisen”, säger Peter Welin, vd på Essunga Plantskola. Foto: Cecilia Isberg

Tala om en satsning i rätt tid. I våras började Essunga Plantskola med tillverkningen av biokol. Som en sidoeffekt genereras värme, som används för att värma upp lokalerna.

– Men visst finns det en oro på lång sikt över den nuvarande energikrisen, säger Peter Welin, vd på Essunga Plantskola.

Många växtodlingsföretag tvingas upphöra med sin produktion helt enkelt för att ekonomin inte går ihop.

Men två faktorer gör att Essunga Plantskola just nu inte påverkas så mycket av de skenande energipriserna:

– Vi har inga växthus, utan odlar på friland. Och visst har vi stora lokaler, men tack vare att vi tillverkar biokol så kan vi använda värmen därifrån till att värma våra egna lokaler, berättar Peter Welin.

Plantskolan satsar på biokol – en av de första i landet: ”Framtidssatsning”Han blev årets företagare – fick priset för andra gångenRekordår för Essunga Plantskola: ”Låg i tiden”

Kylanläggning drar el

Det som drar el däremot är den kylanläggning på 4000 kubikmeter, där växter förvaras i en minusgrad för att hållas i vintervila, vissa ända fram till midsommar.

– Vi är inte någon stor elkonsument under vintern. Däremot ökar vårt behov under våren och försommaren, och visst finns det anledning att framåt fundera över vad vi ska kyllagra och hur länge. Vi kan behålla fler växter ute, men temperaturen växlar och det finns en större risk att det blir skador. Vi får helt enkelt göra en riskbedömning, säger Peter Welin.

Men tillbaka till biokolen: Satsningen startade egentligen för tre år sedan, men produktionen kom igång i april i år. Biokol är ett klimatsmart jordförbättringsmedel, och Essunga Plantskola är tidiga med att starta produktion. Som en sidoeffekt av produktionen genereras värme (man gör ju kol). Den värmen används nu till att värma Essunga plantskolas stora lokaler.

- Det gäller att våga satsa och tro, och i detta fallet har det ju varit en lyckträff för egen del med tanke på energikrisen. Men vi jobbar med växter som gör klimatnytta, och att satsa på biokol är egentligen bara ett steg vidare på det tänket. Vi försöker alltid jobba framåt för att utveckla företaget, säger Peter Welin.

Essunga plantskola blev Årets företag i Essunga i fjol.
Essunga plantskola blev Årets företag i Essunga i fjol. Foto: Cecilia Isberg

2021 innebar ett rekordår för Essunga Plantskola, och företaget utsågs till Årets företag i kommunen. Trenden har varit tydlig de senaste åren: Det är ett ökat fokus på gröna växter, inte minst under pandemin när trädgårdsintresset generellt ökade mycket. Nu har Essunga Plantskola inte fokus på privatpersoner, utan jobbar mer med större projekt, med det gröna i parker, bostadsområden och i stadsbilden. Det gör att kunderna ofta är stora företag eller kommuner.

Till exempel: Precis i samma veva som vi träffas har Trollhättans kommun gått ut med att det är Essunga Plantskola som rott hem storordern att plantera 30 000 växter, träd, perenner, buskar och lökar i det nya bostadsområdet i Trollhättan där 1700 nya bostäder ska byggas.

– Det är naturligtvis roligt att få vara del i en sådan satsning, kommenterar Peter Welin.

Oro långsiktigt

Kort sagt: Just nu är läget gott för Essunga Plantskola. Men visst hyser Peter Welin en oro för hur ekonomin ska utvecklas på längre sikt. Lågkonjunktur och skenande byggpriser kan leda till att byggandet stannar av – och det får i sin tur konsekvenser för plantskolan.

– Det oroar oss mer än energipriserna i sig. Om tänkta investeringar inte blir av kommer det beröra oss indirekt. Samtidigt är förhoppningen att det offentliga går in och fortsätter investera i en eventuell lågkonjunktur.

Han fortsätter:

– Men vad vi kan göra är att se på de bitar vi kan påverka, se över kostnadsbiten och jobba effektivt. Men jag känner mig trygg – vi har en bra balans och en bra effektivitet. Det gäller att tänka långsiktigt. Det går inte att göra annat i vår bransch – produktionstiden på en del av våra växter är sju-åtta år.

Artikeltaggar

EkonomiEnergiEnergiförsörjningEssunga kommunEssunga plantskolaNäringslivPeter WelinVäxter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.