Hoppa till huvudinnehållet

Sixtensson tränar Laik – mot alla odds: ”Sa att de skulle hitta någon yngre”

Publicerad:
Laik hade många anledningar att jubla den förra säsongen, men har bytt ut stora delar av laget till lördagens seriepremiär borta mot Nässjö.
Laik hade många anledningar att jubla den förra säsongen, men har bytt ut stora delar av laget till lördagens seriepremiär borta mot Nässjö. Foto: Sören Turesson

Från början var det ett nej.

Men nu står han där som tränare för allsvenska Lidköpings AIK igen, Fredrik Sixtensson, 53.

– Jag sa att de skulle försöka hitta någon yngre, med ett nytt synsätt, säger han.

Han är ny tränare, borde kallas för nygammal och hade helst sett någon annan på posten. Det är snabbresumén kring Fredrik Sixtenssons comeback på den allsvenska tränarbänken.

Efter ett första nej, och en intensiv tränarjakt i klubben, fick Sixtensson frågan på nytt. Då hade han omvärderat sitt beslut.

– Vintern är ju ingen årstid där man är upptagen direkt, säger han med ett skratt.

– Jag tycker ju att bandy är det roligaste som finns, samtidigt som jag känner mycket för de unga killarna. Jag tränade några av dem när de var små. Nu handlar det om att lära dem vad som krävs för att nå högre, få dem att förstå vilken träningsmängd och vilka förberedelser som krävs.

Ingen favorit i repris

Om tränaren Sixtensson är nygammal så är Lidköpings AIK nytt. Den förra säsongen kvalade laget till elitserien, men det finns inget som tyder på en favorit i repris.

På två säsonger har laget tappat en hel startelva och till den här vintern lämnade fler tunga pjäser. Henrik Larsson, Linus Hagman, Victor Petersson, Melker Broberg och Tobias Augustsson spelade alla avgörande roller i den rödvita klubben under succésäsongen 2021/22.

Fredrik Sixtensson får ett, till stora delar, nytt lag att jobba med.
Fredrik Sixtensson får ett, till stora delar, nytt lag att jobba med. Foto: Sören Turesson

– Jag tror att ungefär 85 procent av målen från den förra säsongen är borta. Det är klart att det vägde emot när jag fattade mitt beslut. Skulle det gå att få någon ordning på det här? frågar sig Sixtensson.

Svaret blev att det gör det. Laik har fått in spelare från olika håll och har en kvintett som ingår i samarbetsavtalet med Villa. Dessa kommer, till stora delar, att spela med Laik.

Har valt rätt väg

På minussidan har de flesta gått, ur Laik-mått mätt” rätt väg, alltså uppåt i seriesystemet. Spelartappet är alltså inte ett bakslag, utan en framgång.

– Jag blir glad när spelarna går till elitserieklubbar. Det är en framgång för oss, poängterar Fredrik Sixtensson och fortsätter.

– Men lagidrott handlar om kontinuitet, och Laik får börja om varenda år. Det tar tid att växa in i det. För spelare som har tidigare har dukat för andra blir det en omställning. Nu kanske de måste producera istället.

Vrider ner förväntningarna

Med de tunga tappen tvingas Laik vrida ner de sportsliga förväntningarna. Vårens elitseriekval kommer, enligt tränare Sixtensson, inte att återupprepas. Istället handlar det om att hamna någonstans mellan sjätte och nionde plats.

– Grundspelet sitter okej, men vi har inte hittat målfabrikationen. Där har vi något att brottas med, och det är killarna medvetna om. Rent målmässigt får vi försöka ta ett kollektivt ansvar.

Säsongen startar med bortamatch mot Nässjö, ett lag som förväntas vara på ungefär samma breddgrad som Laik. I hemmapremiären kommer IFK Kungälv på besök.

– Det är svårt att svara på hur det går. Det känns öppet. Vi kan ha fyra poäng, och vi kan ha noll, efter de två matcherna.

Fakta

Lidköpings AIK

Bildad: 1968.

Tränare: Fredrik Sixtensson.

Nyförvärv: William Knutsson, Villa, Marcus Johansson, comeback, Joakim Persson, comeback, Mattias Jansson, comeback, Arvid Dahlberg, Sandviken, Jacob Ögren, Villa, Olle Andersson, Villa, Noel Nyberg, Sandviken.

Förluster: Erik Tengström (mv), Gillstad, Henrik Larsson, slutar, Hugo Behlander, Villa, Linus Hagman, Vänersborg, Simon Fröjd, varvar ner, Victor Petersson, Gripen, Tobias Augustsson, Gripen.

I samarbetsavtal med Villa: Amadeus Karlgren (tillhör Villa), Axel Egerstad (tillhör Laik), Hugo Behlander (tillhör Villa), Gustav Nygren (tillhör Villa), Tage Vallmar (tillhör Villa).

Placering förra säsongen: Trea i allsvenskan, kvalade till elitserien.

Premiär: Nässjö borta på lördag.

Artikeltaggar

BandyBandyallsvenskanLidköpings AIK

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.