Hoppa till huvudinnehållet

Kommunens revisor hoppar av: ”Har inget förtroende"

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Carl Dicander kliver av som revisor för Essunga kommun med omedelbar verkan.
Carl Dicander kliver av som revisor för Essunga kommun med omedelbar verkan. Foto: Börje Andersson

Essunga kommuns revisor Carl Dicander lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan.

– Jag ställer inte upp på att politikerna ska gå in och försöka påverka revisionen, säger Carl Dicander.

– Dicanders uppgifter får stå för honom, men vi har aldrig försökt påverka vad som ska revideras, kommenterar kommunfullmäktiges ordförande Tomas Johansson (C).

I ett brev till Essungas kommunfullmäktige begär Carl Dicander att med omedelbar verkan bli entledigad från uppdraget som kommunrevisor, en roll han haft i tolv år.

”Jag känner inte något förtroende från vare sig fullmäktiges presidie eller den moderata fullmäktigegruppen. Med andra ord är det helt omöjligt för mig att fortsätta arbeta för att kritiskt granska nämndernas och kommunens förehavande till förmån för kommuninvånarna”, skriver Carl Dicander.

Till NLT säger Dicander att det varit flera olika saker som fått honom att begära att bli entledigad:

– Jag ställer inte upp på att politikerna går in och försöker påverka revisionen. Det har också funnits helt felaktiga och falska anklagelser om att revisionen inte inkommit med dokument i tid.

Och det här med att inte ha förtroende?

– Presidiet i fullmäktige har ju givit uppdraget till revisionen att sköta sitt arbete. I detta ingår möten med presidiet två gånger om året för att man ska diskutera arbetet och vara överens. Men de sista gångerna har presidiet inte velat komma. Vi har inte träffats på ett helt år, säger Dicander.

Hur länge har den här problematiken funnits upplever du?

– Det har kommit sista året.

Har du inte sagt ifrån?

– Jo, men det har antingen ignorerats eller inte mottagits särskilt bra.

Tomas Johansson (C), är kommunfullmäktiges ordförande och delar inte bilden som Carl Dicander ger: ”Det får står för honom.
Tomas Johansson (C), är kommunfullmäktiges ordförande och delar inte bilden som Carl Dicander ger: ”Det får står för honom. Foto: Mattias Olsson

Annan bild

Bilden som Carl Dicander har delas dock inte av fullmäktiges ordförande Tomas Johansson (C):

– Dicanders synpunkter får står för honom, jag har aldrig uttryckt att jag inte skulle ha förtroende för honom. Visst har vi haft diskussioner genom åren, och inte alltid varit överens men det behöver ju inte betyda att jag inte har förtroende för honom, säger Tomas Johansson.

De inställda mötena som Dicander refererar till hade planerats med kort varsel, menar Tomas Johansson, och han hade i ett tidigt skede aviserat att han hade förhinder.

– Men det stämmer inte att vi inte träffats på ett helt år – vi hade möte med hela revisionsgruppen så sent som för bara en vecka sedan, säger Johansson.

Kommunal revision

Varje kommun och region ansvarar för revisionen av sin verksamhet. Den kommunala revisionen granskar på fullmäktiges uppdrag och revisorerna är förtroendevalda. De biträds av sakkunniga yrkesrevisorer. Tillsammans prövar de om verksamheten är ändamålsenlig och effektiv, om styrningen är tillräcklig och om räkenskaperna är rättvisande.

Källa: SKR

Artikeltaggar

EkonomiEssunga kommunKommunfullmäktigeRevisionSamhälleTomas Johansson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.