Hoppa till huvudinnehållet

Snart kan du åka närtrafik på nattetid och helg i Grästorp: ”Vi ser ett behov”

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
Närtrafik är kollektivtrafik för den som vill åka mellan landsbygden och tätorten, eller tvärt om. Nu utökas antalet tidsintervaller i Grästorp när kommunen gör tillköp av nattetid och helgtid.
Närtrafik är kollektivtrafik för den som vill åka mellan landsbygden och tätorten, eller tvärt om. Nu utökas antalet tidsintervaller i Grästorp när kommunen gör tillköp av nattetid och helgtid. Foto: Thomas Harrysson

Kommunstyrelsen har beslutat om ett tillköp av närtrafik. Det gäller helger och natten mot lördag samt natten mot söndag. Tillköpet ska tas med som en ny kostnadspost i budget för 2023.

Närtrafik är kollektivtrafik för den som vill åka mellan landsbygden och tätorten, eller tvärt om. Det är ett bra alternativ för den som bor där det inte går någon linjelagd trafik.

I Grästorp finns fyra olika närtrafikhållplatser i tätorten som man kan åka till eller ifrån: Affären Torggatan (Ica Supermarket), Grästorp resecentrum, Grästorp vårdcentrum och Jon Jespersgatan (Hemköp)

Närtrafiken kan användas inom vissa bestämda tidsintervall. Man beställer sin resa genom ett samtal, minst en timma innan tidsintervallet börjar. Västtrafik kör mellan en valbar adress på landsbygden och någon av kommunens närtrafikhållplatser.

Tidsintervallen på måndag till fredag har alla kommuner i Västra Götaland vilket kallas för ”grundutbudet”, detta finansieras helt av regionen. Det finns även en möjlighet att ha Närtrafik på helg samt natt till lördag och söndag, detta utbud utöver grundutbudet ska finansieras av kommunerna genom tillköp. Detta är inget som Grästorp har i nuläget, men som kommunstyrelsen nu tagit beslut om att införa.

Varför har man valt att göra det här tillköpet?

– Vi ser ett behov av att kunna ta sig fram på landsbygden, att kunna ta sig från landsbygden till tätorten och tvärtom. Landsbygden är otroligt viktigt och där har vi hälften utav vår befolkning, säger Grästorps samhällsplanerare Erica Olson.

Grästorps samhällsplanerare Erica Olson.
Grästorps samhällsplanerare Erica Olson. Foto: Emma Hurtig

Kostnaden

Västtrafik har tagit fram en kalkyl på vad det skulle kunna kosta med ett kommunalt tillköp. Man beräknar att 380 resor per år kommer ske på helg (lördag och söndag) och natt till lördag och söndag i Grästorp, vilket skulle leda till en kostnad på 116 960 kr totalt, enligt vad Västtrafik bedömt i nuläget.

– Kostnaden för Närtrafik beror till allra största del av det faktiskt utfallet av antalet resande. Antalet resor är dock svårt att uppskatta, mycket på grund av att läget i kollektivtrafiken har präglats av en pandemi senaste tiden, säger Erica Olson.

Västtrafik utökar även antalet tidsintervall från fem till sju. De nya tidsintervallen blir följande;
09:0010:00
10:3011:30
12:0013:00
15:3016:30
17:3018:30
19:3020:30
21:3022:30
Nattrafik (enbart natt mot lördag och natt mot söndag):
00.3001:30

Artikeltaggar

GrästorpHemköpIca SupermarketKollektivtrafikKommunstyrelsenLandsbygdTrafikVästtrafik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.