Hoppa till huvudinnehållet

Här är butiken som får hållbarhetspriset 2022: ”Vi är superglada”

Publicerad:
Systrarnas Gröna får kommunens pris för hållbar utveckling 2022. Hedrande, tycker systrarna Jonna Broberg och Emma Hultgren som delar intresset för mode och miljö. Det syns inte på bilden, men under den korta stund som NLT är på besök är det många kunder som droppar in i butiken på Sockerbruksgatan.
Systrarnas Gröna får kommunens pris för hållbar utveckling 2022. Hedrande, tycker systrarna Jonna Broberg och Emma Hultgren som delar intresset för mode och miljö. Det syns inte på bilden, men under den korta stund som NLT är på besök är det många kunder som droppar in i butiken på Sockerbruksgatan. Foto: Sören Turesson

Modemedvetenhet och sunt miljötänk har visat sig vara en vinnande kombination för second hand-butiken Systrarnas Gröna. Efter beslut i hållbarhetsutskottet står det klart att företaget tilldelas kommunens pris för hållbar utveckling 2022.

– Det känns fantastiskt, vi är superglada! säger Jonna Broberg.

Det var våren 2019 som Jonna och hennes storasyster Emma Hultgren drog igång Systrarnas Gröna. Då låg rörelsen i anslutning till Jonnas hus i Örslösa och drevs i liten skala.

– Vi startade i ett garage och hade öppet på söndagar bara för att testa, berättar Jonna.

Testet föll väl ut; ryktet om den välsorterade second hand-butiken spred sig, kunderna strömmade till och snart var det dags att ta ett nytt kliv i utvecklingen. 2020 flyttade butiken till lokaler på Sockerbruksgatan i Lidköping och i dag har man öppet fem dagar i veckan.

– Till slut så vågade vi chansa och ta steget och det visade sig att intresset var stort. Det är helt fantastiskt att Lidköpingsborna är redo för att handla på det här sättet, säger Jonna.

Prisas av kommunen

Systrarnas Gröna har nu inte bara väckt kundernas intresse – även kommunen har tagit notis om framgångskonceptet. På torsdagen klubbade hållbarhetsutskottet att butiken tilldelas årets företagspris för hållbar utveckling.

Frida Nilsson (C), ordförande i hållbarhetsutskottet.
Frida Nilsson (C), ordförande i hållbarhetsutskottet. Foto: Thomas Kühnel

Motiveringen lyder som följer:

"Det vinnande företagets vision är att förena mode med ett sunt miljötänk. Att nyproducerade kläder har en negativ påverkan på miljön är något vi alla vet om. Genom att göra produkterna lättillgängliga i en välsorterad, fräsch och inspirerande butik hjälper de oss konsumenter att bidra till en bättre miljö."

– Beslutet var enhälligt. Det är jättekul, de gör ett gediget arbete och var också väldigt aktiva när vi tog fram hållbarhetsprogrammet, säger Frida Nilsson (C), ordförande i hållbarhetsutskottet.

– Det är bra att vi lyfter fram det cirkulära, tycker Pär Johnson (L), andre vice ordförande.

Att jobba tätt tillsammans med sin syster har bara fördelar, menar Jonna Broberg och Emma Hultgren. Syskonrelationen borgar för att det är högt i tak och raka puckar.
Att jobba tätt tillsammans med sin syster har bara fördelar, menar Jonna Broberg och Emma Hultgren. Syskonrelationen borgar för att det är högt i tak och raka puckar. Foto: Sören Turesson

– Det här är en morot för att kämpa vidare. Det känns bra att få bekräftelse på att det man gör är något bra. Det ger en liten spark i baken att fortsätta, säger en glad Emma Hultgren.

Bara second hand

Att tala om hållbarhet och förtjänsten med begagnade kläder är ju en sak. Men hur ser systrarnas egen klädkonsumtion ut? Jodå, bortsett från underkläder är det bara second hand som gäller.

Ni lever som ni lär?

– Ja, men det gör vi faktiskt och det tycker vi är viktigt. Sedan underlättar det ju när man har en egen second hand-butik att handla i, säger Jonna.

Systrarnas Gröna när det begav sig ute i Örslösa. Då hade inte kunnat ana att de några år senare skulle ha en butik i stan som håller öppet fem dagar i veckan – eller att de skulle få kommunens hållbarhetspris. Arkivbild.
Systrarnas Gröna när det begav sig ute i Örslösa. Då hade inte kunnat ana att de några år senare skulle ha en butik i stan som håller öppet fem dagar i veckan – eller att de skulle få kommunens hållbarhetspris. Arkivbild. Foto: Daniel Strandroth

Hållbarhetspriset består, utöver äran och uppmärksamheten, av en pengasumma på 20 000 kronor, och vi undrar så klart hur den ska spenderas.

– Oj, det visste jag inte! Det blir väl att fortsätta uppdatera butiken så den blir ännu bättre för kunderna, säger Jonna.

Priset delas ut i samband med Näringslivsfesten den 11 november.

"Second hand i nytt ljus”

Systrarnas Gröna profilerar sig som en trendig och modern second hand-butik och de kläder som lämnas in genomgår en omsorgsfull gallringsprocess innan de tar plats i utbudet. Plaggen säljs på kommission där den som lämnat in dem får en procentuell del av försäljningspriset.

"Vi vill lyfta in second hand i ett nytt ljus och visa att man kan vara modern och trendig och samtidigt hållbar. Att man inte behöver tumma på någonting utan att man kan faktiskt kombinera de två", säger Jonna Broberg.

”Idén har varit att nå en målgrupp som inte vanligtvis handlar på second hand”, säger Emma Hultgren.

Tidigare pristagare

2021: Erik Thun AB

2020: -

2019: Gideon Jungblom

2018: Skomakare Davidson

2017: Tvättmäster

2016: Bildelslagret i Lidköping

2015: Västra Kållandsö VA Ekonomiska Förening

Artikeltaggar

ButikerFrida NilssonHandelKläderLidköpingÖrslösaPär JohnsonSockerbruksgatanTrender

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.