Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Nytt ridhus vid Axevallatravet – så stort blir bygget

Publicerad:
Bygglov har beviljats för ett nytt ridhus vid Axevalla Travbana. Det är den ljusa byggnaden markerad med 9 på kartan. Illustrationen är från detaljplanen.
Bygglov har beviljats för ett nytt ridhus vid Axevalla Travbana. Det är den ljusa byggnaden markerad med 9 på kartan. Illustrationen är från detaljplanen. Foto: Detaljplanen

Ett ridhus kan byggas precis intill Axevalla travbana.

Miljö- och byggnadsnämnden i Skara har beviljat bygglov för en byggnad på 24 gånger 80 meter.

– Det blir vid travbanan, i kanten på parkeringen, beskriver Leif Brohede (KD) som är ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Mycket kommer att ske vid travbanan i Axvall de närmaste åren. Stora investeringar ska göras för att utveckla Axevalla Hästcentrum. I och med detta behöver flertalet byggnader resas och en av dem har nu behandlats av miljö- och byggnadsnämnden i Skara kommun.

Inskickat var en ansökan om bygglov för ett ridhus med en ridbana som är 24 gånger 80 meter och med minst 4,5 meter i takhöjd. Till detta kommer ett kallförråd längs ena gaveln.

– Det är vid travbanan och hänger delvis ihop med det att Västra Götalandsregionen ska bygga ut och bygga nytt för sin hästutbildning på gymnasienivå. Just detta ridhus är det travet som bygger inom travets markområde, för att hyra ut till dem, om jag fattat rätt, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Leif Brohede (KD).

Leif Brohede (KD), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.
Leif Brohede (KD), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden. Foto: Daniel Strandroth

Två år

Nämnden beslutade att bevilja bygglov för ridhuset och det betyder att det bör stå på plats inom ett par år.

– Nu har de fått bygglov och det ska vinna laga kraft. Sedan ska de begära startbesked när bygget ska göras. Det är mer av en formalitet men då har man tagit ytterligare steg i processen, säger Brohede.

Förutom detta ridhus kommer det att byggas mer i anslutning till travbanan den närmaste tiden.

– Västra Götalandsregionen kommer göra egna byggnationer på det som är hagar idag, så det kommer byggas mer, men inte på mark som travet äger idag, säger Brohede.

Det gröna området visar var nybyggnationer kan ske. I mitten längst ner i bild syns rondellen vid travbanan. Illustrationen är från detaljplanen.
Det gröna området visar var nybyggnationer kan ske. I mitten längst ner i bild syns rondellen vid travbanan. Illustrationen är från detaljplanen. Foto: Detaljplanen

2200 kvadrat

Ridhuset blir cirka 2200 kvadratmeter stort, och det har fått grönt ljus rakt igenom.

– Mig veterligen finns inga intressen som är i konflikt med varandra. Det är inte en fråga om att ianspråkta ny åkermark, så allt ska fungera bra, avslutar nämndordföranden.

Nytt hästcenter byggs på sju hektar: ”Planerna förverkligas”

Artikeltaggar

Axevalla HästcenterAxevalla travbanaAxvallBostad och byggenBygglovDetaljplanerLeif BrohedeNyheterSkaraSkara kommunVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.