Hoppa till huvudinnehållet

Skara har valt nytt kommunalråd: ”Jag ska göra mitt bästa”

Publicerad:
Reporter Elin Andersson
Elin Andersson
elin.andersson@nlt.se

Fullmäktige har fattat sitt beslut.

Kommunstyrelsen i Skara kommun kommer att ledas av Gunilla Druve Jansson (C), 58 år från Vinköl.

– Jag ska göra mitt bästa för Skaras bästa. Jag hoppas på bra samarbete och bra dialog, säger hon.

I fredags presenterade Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna en majoritet av kommunfullmäktige i Skaras ledamöter i ett samarbete med Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Vi kommer bilda majoritet med 25 av 45 mandat i fullmäktige, sade Per-Åke Pettersson (S).

Det betyder att Moderaterna och Sverigedemokraterna, som är näst största och tredje största partierna i Skara, lämnas utanför det ledande skiktet.

Maktskifte i Skara när sex partier samarbetar – hon blir nytt kommunalråd

Nytt kommunalråd

Vid kvällens första sammanträde med det nyvalda kommunfullmäktige i Skara kunde därför förändringar fås igenom när kommunstyrelsen skulle väljas.

Som kommunstyrelsens ordförande föreslogs Centerpartiets Gunilla Druve Jansson och till förste vice ordförande Socialdemokraternas Per-Åke Pettersson. I och med att den som väljs till KSO, kommunstyrelsens ordförande, också blir kommunalråd kan vederbörande jobba heltid med politiken.

– Jag vill tacka för förtroendet. Jag ska göra mitt bästa för Skaras bästa. Jag hoppas på bra samarbete och bra dialog, inledde Gunilla Druve Jansson

Hon hade redan dragit en slutsats om den nya kommunstyrelsen.

– Jag kan bara konstatera när jag ser alla namn i denna kommunstyrelse, att det inte är många kvinnor. Kanske trodde jag att vi skulle vara lite mer jämställda, men kvinnorna blir kommunalråd och oppositionsråd. Vi ska ta oss an detta för Skaras bästa, säger Druve Jansson.

Skaras nya politiska ledning består av Gunilla Druve Jansson, C, Per-Åke Pettersson, S, Anna-Karin Berglund, MP, och Karl-Gustav Bynke, L.
Skaras nya politiska ledning består av Gunilla Druve Jansson, C, Per-Åke Pettersson, S, Anna-Karin Berglund, MP, och Karl-Gustav Bynke, L. Foto: Elin Andersson

Önskar lycka till

Andre vice ordförande, och därmed oppositionsråd, blev Ylva Pettersson efter förslag från Moderaterna. Hon lämnar därmed den ledande posten som kommunalråd.

– Jag vill först och främst önska Gunilla lycka till i sitt nya uppdrag. Det är viktiga uppdrag i en utmanande tid, sade Ylva Pettersson (M).

Hon fortsätter:

– Jag vill också passa på att tacka Per-Åke Pettersson för att han har fört in en mycket god samtalston i stadshuset. Tack för det och tack för förtroendet.

Till kommunstyrelsen som helhet valdes dessa ordinarie ledamöter: Ylva Pettersson (M), Thomas Karlsson (M) , Patrik Grönlund (M), Arvid Holm (M), Per-Åke Pettersson (S), Ulla Hellberg (S), Anna Helgesson (S), Frans Persic (S), Tanjo Andersson (KD), Martin Johansson (V) och Gunilla Druve Jansson (C) och Ove Berlin (SD) och Sammy Almedal (SD).

Ylva Pettersson (M) om maktskiftet: ”De är fria att fatta sina val”
Ylva Pettersson (M).
Ylva Pettersson (M). Foto: Elin Andersson

För att se vilka som blev invalda i Skaras kommunfullmäktige, läs denna tidigare artikel:

Här är alla nya namn i Skaras fullmäktige – medelåldern strax över 55 år

Artikeltaggar

Gunilla Druve JanssonKommunfullmäktigePer-Åke PetterssonPolitikSkaraSkara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.