Hoppa till huvudinnehållet

Här är nattens händelser

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Ett urval av nattens rubriker, lokalt och i omvärlden.

Skaraborg

Vid midnatt kallades polis till en krog i Lidköping, där en man ska ha tagit med sig en kniv in. Händelsen rubriceras som grovt knivbrott.

Sverige

En man i 18-årsåldern blev attackerad av en annan man med ett vasst föremål när han befann sig i en livsmedelsbutik i Helsingborg på lördagskvällen, skriver polisen på sin sajt. Mannen ska inte vara allvarligt skadad.

– Båda personerna är kunder i butiken när detta sker. Det har uppstått någon typ av situation, och under den här situationen har 18-åringen blivit skärskadad, säger Filip Annas, presstalesperson vid polisen, vid region Syd till Helsingborgs Dagblad (HD).

Händelsen utreds som grov misshandel. (TT)

En kvinna har förts till sjukhus efter en misstänkt våldtäkt i centrala Linköping på lördagskvällen, uppger polisen.

Larmet om våldtäkten, som ska ha skett utomhus, kom in vid 22.30. Platsen för det misstänkta brottet var avspärrad för teknisk undersökning ända fram till klockan 04 på söndagsmorgonen.

– Jag har inga uppgifter om någon misstänkt, säger Daniel Johansson, befäl vid polisens regionledningscentral Öst, strax efter 05. (TT)

Världen

Det kinesiska kommunistpartiets kongress inleddes på söndagsmorgonen lokal tid.

Kinas president Xi Jinping möttes av dånande applåder från flera tusen delegater på plats.

Xi kommenterade bland annat landets covidstrategi och sade att man hade hade satt Kina och dess i invånare i första rummet. Han hyllade också vad han beskrev som en övergång från kaos till styrning i Hongkong och kritiserade "externa krafter" som blandar sig i Taiwan.

Xi väntas under kongressen säkra ytterligare en period som partiets generalsekreterare. (TT)

Två distrikt i Uganda avskärmas från resten av landet efter spridning av ebola. Myndigheterna säger att utbrottet är koncentrerat till distrikten Mubende och Kassanda, och inte har nått huvudstaden Kampala med 1,5 miljoner invånare – trots att ett par testat positivt där.

Enligt hälsodepartementet har 19 personer avlidit och minst 58 fall av sjukdomen bekräftats.

I ett tv-tal på lördagen sade Ugandas president Yoweri Museveni att Mubende och Kassanda stängs av omedelbart och människor får varken lämna områdena eller ta sig dit. Dessutom införs ett nattligt utegångsförbud och exempelvis marknader, barer och kyrkor stängs. Nedstängningen ska gälla i 21 dagar. (TT)

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDaniel JohanssonHelsingborgHelsingborgs DagbladHongkongKampalaKinaLidköpingLinköpingMisshandelSjukhusSkaraborgSverigeTaiwanUgandaVåldtäktXi JinpingYoweri Museveni

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.