Hoppa till huvudinnehållet

Bygdegård begär cirka 250 000 för att klara energikrisen: ”Upp till Boverket”

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
Hyringa Längnums Bygdegård.
Hyringa Längnums Bygdegård. Foto: Privat bild

Under kommunstyrelsens senaste sammanträde sa de ”ja” till att bidra med 30 procent till Hyringa Längnum Bygdegårdsförenings satsning för energieffektiviseringar. Detta under förutsättning att Boverket går in med 50 procent.

Hyringa Längnums Bygdegårdsförening ansöker om bidrag för att finansiera energieffektiviseringar. Projektet ska innebära en ny värmepump, borrhål för bergvärme, reparation av ventilation och ett integrerat värmestyrning- och bokningssystem.

– Hela projektet är på 319 000, inklusive vårat eget arbete. Boverket kräver att kommunen skall ställa upp med 30 procent av kostnaden för att Boverket skall ställa upp med 50 procent. Resterande 20 procent kommer vi i föreningen att stå för med egna medel och eget arbete, säger Maud Hyrefeldt.

Hyringa Längnums bygdegårdsförenings ordförande Maud Hyrefeldt.
Hyringa Längnums bygdegårdsförenings ordförande Maud Hyrefeldt. Foto: Privat bild

Under kommunstyrelsens senaste sammanträdde beslutades det att kommunen kommer gå in med 95 000 kronor under förutsättningen att Boverket betalar 50 procent.

– Kommunen har hjälpt oss såhär långt och det är vi mycket tacksamma för, men nu hänger allt på om vi får med oss Boverket. Det är inget som är klart förrän vi vet det. Det får vi besked om sista maj 2023, säger Maud Hyrefeldt.

Projektet grundar sig dels i att bygdegårdens bundna elavtal löper ut sommaren 2023 och att nuvarande anläggning är gammal och därmed mindre energieffektiv. Med världslägets påverkan på energipriserna beräknar bygdegården att de kommer få betydligt högre kostnadsnivå per kwh när nuvarande avtal löper ut.

– Det är så tråkigt om elpriset ska göra att vi får stänga ner bygdegården, det vore fruktansvärt, säger Maud Hyrefeldt.

Hur stor chans är det att ni får med er Boverket?

–Det är 35 procent av de som söker bidrag hos Boverket som får bidrag. Får vi inte ”ja” från Boverket får vi söka året därefter och då blir det förskjutet minst ett år. Det är synd att Boverket inte har mer pengar att dela ut, säger Maud Hyrefeldt och skrattar.

Artikeltaggar

BergvärmeBeslutBostad och byggenBoverketGrästorpHyringaKommunstyrelsenLängnumVentilation

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.