Hoppa till huvudinnehållet

Andersson (M) rasar – riktar hård kritik mot Västtrafik: ”Ett sattyg”

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Essungas kommunalråd Daniel Andersson (M) riktar skarp kritik mot Västtrafik efter beslutet att lägga helgtrafik som tillval för kommunerna.
Essungas kommunalråd Daniel Andersson (M) riktar skarp kritik mot Västtrafik efter beslutet att lägga helgtrafik som tillval för kommunerna. Foto: Erica Augustsson

Kommunalrådet Daniel Andersson (M) riktar nu skarp kritik mot Västtrafik som en följd av att kommunerna tvingas betala för tillval om man vill ha bussar på helgerna.

– Kollektivtrafiken ligger i regionens uppdrag, man kan inte flytta över kostnaderna på kommunen, säger Daniel Andersson.

– Vi har sedan flera år ett politiskt beslut som innebär att vi har ett grundutbud där inte närtrafik på helger ingår. Vissa kommuner som haft detta länge har haft kvar helgresorna, men i samband med att vi nu gör ett omtag så tar vi tag i detta så det blir rättvist, säger Eva Lindh, avdelningschef för samhällsutveckling på Västtrafik.

Västtrafik gör alltså en förändring av kollektivtrafiken i Västra Götaland, bland annat genom att utöka antalet på vardagar, synliggöra kollektivtrafiken mer i reseplaneringsverktyg och ha ett integrerat biljettsortiment.

För Essungas del innebär detta att även om utbudet ökar på veckodagar, så försvinner helgtrafiken.

Får bekosta själva

Helgtrafiken blir istället som ett tillval som Essunga kommun får göra och bekosta själva, istället för att det är regionen som bekostar det.

– Jag tycker det är ett sattyg rent ut sagt. Kollektivtrafiken ska finansieras av regionen, det är deras uppdrag. Då kan de inte komma och lasta över kostnader i knät på kommunerna och ta kommunala skattepengar till detta. Det är en försämring för invånarna, säger Daniel Andersson.

Beslutet från Västtrafik innebär att kollektivtrafiken går måndag till fredag i ett grundutbud. Sedan kan kommunerna beställa tillval på helgerna - antingen bara lördagar förutom nattrafik; lördag och söndag utan nattrafik eller det stora paketet som innebär kollektivtrafik hela helgen.

För Essungas del skulle det största tillvalet – som kommunstyrelsen nu sagt ja till – innebära en kostnad på drygt 25 000 kronor om året.

Det är ju egentligen inte så mycket pengar?

– 25 000 kronor eller 500 000 kronor spelar egentligen inte så stor roll i sammanhanget. Det är principen det handlar om, att man lägger ned kollektivtrafik och flyttar kostnaden till kommunerna om man vill fortsätta erbjuda invånarna en god service, säger Daniel Andersson.

Essungas kommunalråd Daniel Andersson (M) är kritisk mot hur Västtrafik dragit in helgtrafiken och lagt det som tillval för kommunerna.
Essungas kommunalråd Daniel Andersson (M) är kritisk mot hur Västtrafik dragit in helgtrafiken och lagt det som tillval för kommunerna. Foto: Mattias Olsson

Gammalt politiskt beslut

Enligt Eva Lindh på Västtrafik är det dock ett flera år gammalt politiskt beslut som ligger till grund för förändringen, ett beslut som säger att i det grundutbud som regionen erbjuder ingår inte närtrafik på helger. Det är bara det att de kommuner som hade helgtrafik i sitt utbud före 2012, när regionen tog över uppdraget, fått behålla dessa.

– Däremot har de kommuner som velat lägga till helgtrafik de senaste åren fått bekosta detta. Det har gjort att det funnits en orättvisa som vi nu vill rätta till när vi utvecklar närtrafiken, säger Eva Lindh.

Kan du förstå kritiken?

– Det är naturligtvis inte roligt att behöva gå in och bekosta något som någon annan bekostat under en lång tid, men även om man kan åsikter om det så gör vi bara vårt grunduppdrag. Det finns en logik i den här förändringen, och vi behöver ha ett rättvist system, säger Eva Lindh.

Kollektivtrafiken utökas

Att kommunstyrelsen nu valt att satsa på både helg- och nattrafik innebär för Essungabornas del att kollektivtrafiken i kommunen utökas över en större del av dygnet.

Närtrafiken innebär också att det inte är en fast linjedragning, utan att man kan boka taxibilar under de förbestämda tidsintervallen.

Artikeltaggar

Daniel AnderssonEssunga kommunKollektivtrafikResorSamhälleVästtrafik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.