Om bara några veckor kan Lidköpings FK ha ett damlag i allsvenskan och ett herrlag i division 1.
Sportsliga framgångar som även ökar kraven på klubben i stort.
– Får vi chansen att gå upp så måste vi ta den, säger ordföranden Carina Ohlsson.
Drygt tio år efter bildandet är Lidköpings FK, tidigare IF Heimer och Lidköpings IF, på väg att skriva ny historia. Klubbens herrlag kan, om det vill sig väl, redan på söndag bli klart för division 1 och om bara någon månad finns chansen att damlaget har fått allsvensk status.
Att det för tillfället är mungiporna uppåt i LFK är med andra ord inte speciellt svårt att förstå.
– Vi har en hausse runt klubben just nu. Vi mår väldigt bra och när en förening mår bra visar det sig också i resultaten. Det som syns direkt är ju våra representationslag, men det är inte allt, utan vi har även en väldigt bra utveckling på ungdomssidan, säger Carina Ohlsson, som varit ordförande i klubben sedan sammanslagningen 2012.
Många bollar att hantera
Att Lidköpings FK rent sportsligt är redo för att ta klivet upp till damallsvenskan och ettan råder det inga större frågetecken kring. Det är ju bara att titta på respektive tabell.
En större fråga, om den situationen skulle bli sanning, är i så fall hur LFK kan hantera allt vid sidan om. Det som inte minst handlar om att ha en sund ekonomi och en stabil organisation.
Kan klubben ens hantera att båda representationslagen går upp? Frågan går till Carina Ohlsson.
– Nu är jag själv väldigt mycket tävlingsmänniska så det känns svårt att säga att vi inte skulle ta våra platser. Det är ju bara en teoretisk fråga än så länge, men om vi skulle gå upp i damallsvenskan till exempel så får vi ju också ett större stöd ekonomiskt (så som resekostnader) från Elitfotboll Dam, säger Carina Ohlsson och fortsätter:
– Det går ju att se i andra klubbar att det kan vara tungt och det gäller att inte leva över sina tillgångar utan se på situationen med öppna ögon. På herrsidan är det inte samma ekonomiska stöd, så det är något vi får jobba med, men får vi chansen att gå upp så måste vi ta den.
Ekonomisk fråga
Lidköpings FK omsätter i dag strax över fem miljoner kronor, vilket är i paritet med föregående år. Vid eventuella avancemang uppskattar Michael Kaufmann, från LFK:s sportgrupp, att budgeten behöver snäppas upp med 1-1,5 miljoner för spel i damallsvenskan, samt 0,5-1 miljon med ett herrlag i ettan.
– Det blir en grann uppgift att få ihop det. Det är framför allt på sponsringssidan som vi får agera i så fall, säger Michael Kaufmann.
Vilka är era största utgifter i dag?
– Planhyror, resor och på tredje plats spelarersättningar.
Mörkt på Framnäs
NLT har tidigare skrivit om att Lidköpings FK:s hemmaarena, IP Framnäs, inte håller för spel på högre nivå. I första hand är det planbelysningen som måste uppdateras, för att tillgodose kraven från Svenska fotbollförbundet, och en sådan investering skulle kosta kommunen 4,5 miljoner kronor.
I ett kortare perspektiv kan LFK redan om fyra veckor bli tvunget att flytta en match från Framnäs, på grund av utebliven belysning, då den sista hemmamatchen i kvalet till division 1 är daterad till en vardagskväll.
– Det vi har pratat om än så länge är att i så fall spela matchen på konstgräset på Ågårdsvallen (där LFK även inledde seriespelet i våras). Vi hoppas ju på stort intresse för en sådan match så den stora utmaningen då blir att rymma folk där, så att alla kan se. Det är bara att gilla läget, säger Inge Lennartsson från LFK:s sportgrupp.
”Alla ska ha cred”
Hur säsongen till slut summeras för Lidköpings FK? Det återstår att se.
Klart redan nu är i alla fall att klubben under 2022 har etablerat sig på en högre nivå än tidigare.
– Det blir inte så här på en dag utan det har varit hårt arbete under lång tid och det ska alla ha cred för. Såväl spelare, tränare som ledare, säger Carina Ohlsson.
Proffskontrakt
Inom svensk fotboll finns två typer av avtal, amatöravtal och professionella avtal. Ett professionellt avtal kan man ha oavsett vilken nivå man spelar på. I Allsvenskan, Superettan, Ettan och OBOS Damallsvenskan är det ett krav att man har det.
Ett professionellt avtal ska ha en garanterad inkomstskattepliktig ersättning till spelaren om minst 10 000 kr per kalenderår.
Källa: svenskfotboll.se