Hoppa till huvudinnehållet

Här kan en framtida scenlokal ligga – och så dyr blir den

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Ljuspunkten är arbetsnamnet på det scenlokalsförslag som bedöms mest relevant. Här ska den ligga.
Ljuspunkten är arbetsnamnet på det scenlokalsförslag som bedöms mest relevant. Här ska den ligga.

Västra hamnen, norr om Orkidéparken, är den plats som föreslås för en framtida scenlokal i Lidköping. Det framgår av den utredning som nu har presenterats för kultur- och fritidsnämnden. Prislappen för byggnaden uppskattas till 180–200 miljoner kronor.

En flexibel scenlokal av blackbox-typ med plats för över 500 personer, restaurang samt ett flertal mindre studios. Det är vad som föreslås i den scenlokalsutredning som Kamisky arkitektur sammanställt tillsammans med Lidköpings kommun.

I utredningen har man tittat på flera lokaliseringsalternativ, däribland cisternerna intill skateparken, Gjuteriet, De la Gardiegymnasiet och arenan. Men den plats som bedöms som mest intressant är på ytan norr om Orkidéparken som tidigare var kohage. Där kan den nya kulturbyggnaden på ett naturligt sätt skapa en fortsättning av Torggatan till Vänerns kant och koppla stadskärnan med Vänern, anser man.

– Vi är jättenöjda med förslaget. Till en rimlig peng får vi jättemycket, säger Mathias Andersson (M).

Läs också

Tidigare har visserligen Moderaterna förordat en placering vid arenan, men Mathias Andersson tycks inte ha något att invända mot Västra hamnen.

– Det viktigaste är att vi kommer igång inom en snar framtid, att det inte bara blir en utredning som bli liggande på hög.

Kartskiss på scenlokalen inklusive kringytor och parkering.
Kartskiss på scenlokalen inklusive kringytor och parkering.

Lär dröja

Men spaden lär inte sättas i marken i brådrasket. Pengen som Mathias Andersson syftar på ovan är nätta 180–200 miljoner kronor, ett belopp som kommunen inte lättvindigt hostar upp i investeringstunga tider ens om Sparbanken är med och bidrar. Objektet finns visserligen med som en markering i investeringsplanen för 2026, uppger förvaltningschef Jonny Palmkvist, men inga pengar är i nuläget avsatta.

Ordförande Roger Ahlén (S) konstaterar att nämnden är nöjd med det utredningsarbete som har gjorts.

– Det var en bra redovisning. De har plockat med kringområden och parkeringar. Det ser komplett ut, säger han.

Artikeltaggar

Jonny PalmkvistKulturLidköpingLidköpings kommunMathias AnderssonNyheterNämnderNöje/KulturSamhälleUtredningarVänernVästra hamnen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.