Hoppa till huvudinnehållet

Levene badsjö blir som ny inför sommaren: ”Bryggorna började ge sig”

Publicerad:
Johan Svantesson och Bengt-Ove Jonsson i full färd med att skruva tvärbrädor på den nya bryggan.
Johan Svantesson och Bengt-Ove Jonsson i full färd med att skruva tvärbrädor på den nya bryggan. Foto: Åsa Mwansa

Nu blir Levene badsjö som ny. Förra året lades ny sand på hälften av botten och i år byttes resten ut, men framför allt snickras det nya bryggor.

– Trampolinen började släppa, fästena var dåliga så vi var rädda för att det skulle bli en fara för de som använder dem, säger Roland Möller.

I höstas skickade Levene intresseförening in en ansökan om medel från Sparbanksstiftelsen för att kunna göra upprustningen. Och det gick hem, föreningen beviljades 200 000 kronor.

– Sen var egentligen planen att vi skulle ha gjort detta i våras, men som allt annat så var det så långa leveranstider på limträ och regelvirke så det gick inte att få fram, så det fick bli nu efter badsäsongen istället, säger Svante Pettersson.

Föreningen har många händiga krafter som ställer upp ideellt, bland andra Bengt-Ove Jonsson som är byggare till professionen. Han håller i det fysiska bygget.

– Han drev även arenabygget en gång i tiden, så vi har lite rutin på sånt här, säger Svante.

Roland Möller och Svante Pettersson är några av de som engagerat sig i upprustningen av Levene badsjö.
Roland Möller och Svante Pettersson är några av de som engagerat sig i upprustningen av Levene badsjö. Foto: Åsa Mwansa

Det var över hundra frivilliga som engagerade sig i det bygget, men vid badsjön behövs inte lika många.

– Här har vi varit åtta stycken, men det är inte så mycket att göra heller. Sen har vi lejt bort en del grävmaskinsjobb och annat, så det har skett arbete under ett antal vardagar med bland annat markjobb och fundament, säger Svante.

I vanliga fall brukar lite av vattnet lämnas kvar vid de årliga städningarna, vilket har inneburit att de kräftor som någon roade sig med att släppa i för ett antal år sedan har lyckats hålla sig kvar. Men nu är det slut med det, de fick flytta eftersom hela sjön tömdes.

– Vi körde bort ett gäng till Prästgårdssjön, sen kröp de sista ut i röret till Dybäcken. Det är bra, för det ska inte vara några kräftor här, säger Roland Möller.

Gabor Ecker och Tomas Daag ser till att plankorna kapas i lagom långa bitar.
Gabor Ecker och Tomas Daag ser till att plankorna kapas i lagom långa bitar. Foto: Åsa Mwansa

I vanliga fall brukar sjön städas och göras i ordning på våren, men nu kommer den fyllas på inför vintern och sen får det vara bra inför nästa badsäsong. Förhoppningsvis blir det även ordentligt med kyla i vinter så att skolbarn och andra kan åka skridskor. Belysning finns, så det går att åka även när det mörknar.

– Är bara vår Herre med oss, så brukar det ordna sig med is, säger Svante med ett leende.

Artikeltaggar

BadplatserNyheterStora Levene

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.