Hoppa till huvudinnehållet

Ny förvaltningsbyggnad: "Vi har varit trångbodda länge”

Publicerad:

Markarbetet startade för en månad sedan. I slutet av april ska den nya förvaltningsbyggnaden stå klar vid Essunga kyrka.

- Vi har varit trångbodda länge, säger Karl-Gunnar Carlsson, fastighetsansvarig i Essunga pastorat.

Kristina Forsberg Johansson, kyrkogårdsföreståndare och Karl-Gunnar Carlsson, fastighetsansvarig i Essunga pastorat.
Kristina Forsberg Johansson, kyrkogårdsföreståndare och Karl-Gunnar Carlsson, fastighetsansvarig i Essunga pastorat, ser fram emot att få en ny förvaltningsbyggnad vid Essunga kyrka. Foto: Cecilia Isberg

Den nuvarande byggnaden för kyrkogårdsförvaltningen i Essunga pastorat byggdes 1974. Lokalerna är långt ifrån ändamålsenliga, och trångboddheten har länge varit ett problem.

– Som mest är vi tio personer som jobbar här, och då blir det ont om plats, konstaterar Kristina Forsberg Johansson, kyrkogårdsföreståndare.

De senaste åren har diskussioner förts om att bygga en ny förvaltningsbyggnad, och beslutet fattades 2021. Själva byggandet står en lokal entreprenör för.

– Vi kommer att få 500 kvadratmeter mot kanske 150 nu, en öppen planlösning och lokaler som ger personalen en mycket bättre arbetsmiljö. Det går inte ens att jämföra, säger Karl-Gunnar Carlsson.

Förutom kontorsdel och personalutrymmen behöver kyrkogårdsförvaltningen också utrymmen som förråd, verkstad och maskinhall. Även detta har varit en utmaning i den gamla byggnaden.

– Det ska bli väldigt skönt att faktiskt få den plats vi behöver. Maskiner och redskap är ju stöldbegärliga, så det går ju inte heller att lämna dem ute, säger Karl-Gunnar Carlsson.

Det finns också ett hållbarhetstänk i den nya förvaltningsbyggnaden. Bland annat får hela takdelen mot söder solceller, och det kommer att finnas laddboxar och uttag för laddning av elfordon både inne i lokalen och utanför.

Planen är att den gamla förvaltningsbyggnaden ska rivas. Åtminstone delar av byggnaden, garagedelen är byggd senare och kan behållas.

Satsningen på den nya förvaltningsbyggnaden kostar runt 20 miljoner kronor. Siffran har fått uppdateras, då byggkostnaderna det senaste året stigit rejält.

Inga funderingar på att skjuta fram byggandet som en följd av den nuvarande kostnadsökningen?

– Nej, det har vi inte övervägt. Behovet är såpass stort att vi vill genomföra bygget nu, och det lär knappast bli billigare att bygga sen, säger Karl-Gunnar Carlsson.

Artikeltaggar

EssungaEssunga pastoratSamhälle

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.